Головна » 2013 » Червень » 22 » Чорно-біла правда війни
11:58
Чорно-біла правда війни
Вранці, 22 червня 1941 року, столицю України – Київ, бомбардувала німецька авіація. Починаючи від 11 липня 1941 року, упродовж 73 днів тривала героїчна оборона Києва, яка зірвала плани гітлерівського «бліцкригу» і затримала наступ на Москву, фактично врятувавши її від фашистської навали. Але 19 вересня 1941 року частини вермахту вступили до залишеного Червоною армією Києва. 

На п’ятий день окупації почалося тотальне знищення Хрещатика та кварталів в центрі міста, здійснюване за директивами радянського керівництва. З 29 вересня почалися розстріли в Бабиному Яру. Впродовж 778 днів окупації знищено понад 100 тисяч цивільних жителів та військовополонених. У Дарницькому концтаборі загинуло біля 68 тисяч військовополонених. Близько 150 тисяч молоді Києва та Київської області відправили на примусові роботи в Німеччину. Незважаючи на все це, Київ продовжував жити, голодуючи, але виживав, хоча з майже мільйонного населення перед війною до осені 1943 року в місті залишилось менше 180 тисяч мешканців. На початку листопада 1943 року, залишаючи Київ, окупанти віддали вогню десятки кращих будівель Києва. 

Днями в Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ в 1943 році» відкрилась нова виставка, присвячена трагічним дням життя міста та киян за суворих днів окупації. Тридцять репродукційних фото з приватної колекції голови правління громадської організації «КІУР» Андрія Валерійовича Кайнарана – це сувора чорно-біла правда історії. Жахливі руїни, купи битої цегли, покручений метал, понівечені конструкції, зухвалі німецькі вояки на вулицях міста, зруйновані православні київські собори. 

Ця виставка присвячується світлій пам`яті тисяч киян, чиє життя забрала окупація. Це ті, хто загинув на палаючому Хрещатику, у Бабиному Яру, Кирилівському гаю, у протитанкових ровах та концтаборах Дарниці та Сирця, у Лаврі, Михайлівському монастирі, на Керосинній вулиці, у підвалах гестапо, в авіанальотах, хто помер від голоду, загинув під час евакуації та на роботах в Німеччині. Також вона присвячена тим, хто пережив окупацію Києва від 19 вересня 1941року по 6 листопада 1943 року. 

Виставка працюватиме до початку вересня для всіх охочих. Сподіваємось, вона буде цікава не тільки любителям та знавцям історії, а й всім відвідувачам. 

Ольга СУБАЧ, 
завідуюча експозиційним відділом 
Національного музеюзаповідника «Битва за Київ у 1943 році»
Переглядів: 557 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus