Головна » 2014 » Серпень » 30 » Зроби подарунок Межигірському Спасу
10:16
Зроби подарунок Межигірському Спасу
До 30-х років ХХ ст. козацький Межигірський монастир був улюбленим місцем відпочинку та паломництва киян і гостей столиці. 
 
Після знищення монастирського комплексу у 1935 році зараз Межигір’я поступово одужує. Знову на галявинах, у прохолодній тіні з’являються люди, розстелюють ряденця, дістають з торбинок нехитрі харчі і, як колись багато століть тому, набираються тут сили від намоленої землі.
 
Продовжуємо писати історію Межигір’я – ось 22 серпня 2014 року можна вважати святковим днем для старої козацької святині. У цей день знову відновився паломницький та туристичний маршрут: Поділ (річковий порт) – Межигір’я.
 
Із часу закриття Межигір’я в Україні народилося два покоління, яке майже нічого не знає про славу Межигірського Спасу. Тарас Шевченко двічі побував у Межигір’ї та в своїх творах  «Чернець», «Сліпий», «Невільник», «Швачка», «Заступила чорна хмара» згадує наші місця десять разів.
 
До козацького свята Покрови дуже хотілося б організувати алею з лавок для відпочинку, і щоб кожна з них була підписана дарувальником. Адже наші прадіди-козаки ніколи з пустими руками не ходили до Межигірського Спасу, тому він і був могутній та квітучий.
 
Пропоную відбудову почати з малого – зробити та встановити родинну лавку. Зробимо подарунок Межигірському Спасу! Зробимо йому свято! Бо ми, онуки, завинили!
 
Геннадій НІКОЛАЄНКО
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 388 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus