Головна » 2013 » Березень » 30 » «Золотий бузок» у саду
11:35
«Золотий бузок» у саду
Через рясне цвітіння форзицію називають «золотим дощем», «золотим бузком». 

Навіть після цвітіння рослина не втрачає привабливості: на зміну золотистим квіткам з’являється овально-довгасте світлозелене листя, яке зберігає соковите забарвлення до самих заморозків. 

Розмножувати форзицію насінням довго. Найбільш ефективний і швидкий спосіб розмноження вегетативний. Навесні маткові кущі форзиції зрізують на пень, а протягом літа відростають молоді пагони. Восени ці пагони пригинають і укладають у спеціально пророблені в грунті борозенки. Грунт попередньо розпушують, в борозенки можна всипати дрібний щебінь 1-2 см, зверху присипати землею. Укладені пагони форзиції фіксують, пришпилюючи міцно до землі, присипають і ущільнюють грунт зверху. 

Якщо з осені ви забули покласти відводки на укорінення, всі процедури можна виконати наступною ранньою весною. 

Розмножувати форзицію можна і влітку зеленими живцями. Придатні напівзадерев‘янілі живці, які зрізають у червні, нарізаючи пагони з листям довжиною по 20 см. Зелене живцювання проводять у суміші грунту з піском. Можна прямо на відкритій сонячній грядці, або в спеціальних розсадних ящиках. Живці заглиблюють в підготовлений пухкий і вологий грунт на 2-3 см, розташовуючи похило, і вкривають прозорим ковпаком. Протягом одного місяця утворюється коріння. У спекотні дні паросткам облаштовують легке притінення. У посуху – додатково поливають грядку з лійки. На зиму посадку з живцями форзиції краще укрити лапником або соломою. На постійне місце їх пересаджують рано навесні. 

Здерев’янілі черенці заготовлюють восени або взимку, перед настанням сильних морозів. Зберігають, перев’язавши в пучки і загорнувши в папір, у прохолодному погребі чи холодильнику. Можна залишити на вулиці, прикопавши під шаром мульчі, яка не замерзає. З настанням тепла в квітні-травні живці дістають, оновлюють зрізи і укорінюють у парнику в ящиках або прямо на грядці. 

Найшвидше форзицію можна розмножити діленням куща або кореневими відводками, якщо рослина дала їх. Після цвітіння кущ викопують повністю або відкопують його частину, гострим секатором ділять кореневище, пересаджують і поливають, притіняючи на перший час від прямих сонячних променів.
Переглядів: 1823 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus