Головна » 2014 » Червень » 14 » Зміцнюємо матеріальну базу
11:51
Зміцнюємо матеріальну базу

Сьогодні неможливо уявити життя суспільства у забезпеченні його життєдіяльності без активної участі працівників медичної галузі. Забруднене довкілля, генетичні вади, численні нові, невідомі раніше захворювання вимагають  кваліфікованого втручання медиків, їх навчання, постійного вдосконалення та підвищення кваліфікації. Робота ця – не на поверхні, тому і згадується часто лише напередодні професійного свята  медиків. 

У Вишгородському районі, зокрема, у результаті проведених реформ, функціонує 50 лікувально-профілактичних закладів: 3 лікарні, 16 медичних амбулаторій, 30 фельдшерсько-акушерських пунктів, одна стоматологічна поліклініка.

Надання первинної медичної допомоги на засадах загальної практики-сімейної медицини запроваджено у всіх амбулаторіях району.

Після проведеної реорганізації у медичних закладах району залишилось 226,25 лікарських посад, на яких працює 183 лікарі, укомплектованість становить 81,0%. Тобто, робочих місць для молодих лікарів поки не бракує. Є вакансії і для  працівників середньої ланки. Їх налічується  – 418,25 посад, а фактично працює  343 особи, укомплектованість становить 82,0%.  

Спеціалізована медична допомога жителям надається комунальним  закладом  «Вишгородська центральна районна лікарня». Загальна ліжкова потужність медичних закладів становить 345 ліжок, у тому числі: КЗ «Вишгородська ЦРЛ» – 250 ліжок з поліклінікою на 210 відвідувань на добу, Димерська районна лікарня має 55 ліжок з поліклінікою на 165 відвідувань на добу, Новопетрівська районна лікарня – 40 ліжок з поліклінікою на 25 відвідувань на добу.

Амбулаторно-поліклінічні заклади, що надають первинну медико-санітарну допомогу, розраховані на 630 відвідувань. На кожній дільниці організовані денні стаціонари, де налічується 158 ліжок.

На базі лікувальних закладів району проходять інтернатуру 9 лікарів-інтернів на бюджетній основі та 12 інтернів на контрактній основі.

Постійно вдосконалюється і матеріально-технічна база. У результаті проведених заходів  адміністрацією лікарні спільно з районними органами влади закінчено ремонт клініко-діагностичної лабораторії КЗ «Вишгородська ЦРЛ», встановлено нове сучасне  лабораторне обладнання та меблі.

Закінчуються  роботи з капітального  ремонту хірургічного і терапевтичного відділень. Відремонтовані приміщення  кабінету  нарколога і  психіатра.

На виконання наказів департаменту охорони здоров’я Київської облдержадміністрації щодо забезпечення прав жінок та дітей під час збройних конфліктів на території східних та південних регіонів України Вишгородська ЦРЛ надає медичну допомогу вищевказаним категоріям. Так за медичною допомогою вже звертались жителі Криму, які тимчасово мешкають у Межигір’ї, багатодітна родина з Нижчої Дубечні. Їм надано вчасну і кваліфіковану медичну допомогу.

Всього на засадах сімейної медицини працюють 21 лікар та 23 медичні сестри. Нещодавно реорганізований в амбулаторію загальної практики-сімейної медицини  фельдшерсько-акушерський пункт села Козаровичі.

Лікарський склад постійно оновлюється. Я сказав би, міцніє кваліфікація і зацікавленість лікарів у кінцевому результаті. Протягом року звільнилось 3 лікарі, прийнято на роботу 13 молодих спеціалістів – лікарів.

Звільнилося  23 середніх медпрацівники, прийнято на роботу – 31.

У натуральній формі за перший квартал 2014 року надійшло гуманітарної допомоги на загальну суму 278,3 тис. грн (Вишгородська ЦРЛ – 274,3 тис. грн, Вишгородський районний центр первинної медико-санітарної допомоги (ВРЦПМСД) – 4,0 тис. грн) у тому числі:  матеріали, обладнання та інвентар – 21,7 тис. грн (ВЦРЛ – 19,8 тис. грн, ВРЦПМСД – 1,9 тис. грн); медикаментів та перев’язувальних матеріалів на суму – 1,9 тис. грн (ВЦРЛ – 0,12 тис. грн, ВРЦПМСД – 1,8 тис. грн);  продуктів харчування на суму – 98,8 тис. грн;  надання послуг – 0,3 тис. грн (ВРЦПМСД).

Отримано й основні засоби на суму 155,6 тис. грн (придбано апарат інтенсивної терапії – 80600 грн, устаткування для  фітотерапії  за 42000 грн,  монітор  пацієнта  33000 грн).

Лікарі, які працюють тривалий час у лікарні та є наставниками,  із задоволенням передають накопичений досвід молодим фахівцям. Серед них  П.М. Веремієнко, О.М. Вознюк, М.С. Бандуляк, Т.О. Войтович, З.І. Рижак, Н.Р. Клименко, Л.В. Тоцька.

Звичайно, не обходиться і без проблем. Але, з урахуванням нинішнього складного становища, котре переживаємо ми всі разом із державою, лікарі, медпрацівники середньої ланки та технічний персонал гідно витримують випробування долі, не допускають зниження високих стандартів у роботі та сподіваються на краще, для чого, всі ми створюємо необхідні передумови і докладаємо зусиль.

Віктор ПАВЛЕНКО,
головний лікар КЗ «Вишгородська ЦРЛ»,
заслужений лікар України

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 553 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus