Головна » 2013 » Березень » 16 » Земля – багатство України
14:03
Земля – багатство України

Селяни – чи не найзаможніші люди в Україні, адже їм належить найбільший український скарб – земля. Найактуальнішою сьогодні проблемою є її належне та уміле розмежування, належним чином оформлення і використання. У Вишгородському районі питаннями упорядкування землі, як приватного, так і сільськогосподарського призначення переймається державне земельне агентство, представники якого 12 березня відзначили своє професійне свято. Далі пропонуємо інтерв’ю з новопризначеним начальником відділу Держземагенства Дмитром ФУРМАНОМ та його підлеглою – державним кадастровим реєстратором Катериною ЛУЦЕНКО. 

 
– Дмитре Михайловичу, чим викликана необхідність створення служби, що має на меті упорядкувати існуючу в райо ні землю? 
 
– З першого січня 2013 року в Україні відкрито доступ до національної кадастрової системи. Створено публічну кадастрову карту. З її допомогою вишгородчани отримали доступ до кадастрової інформації про придбані або отримані земельні ділянки. На кадастровій карті можна знайти єдиний вам належний кадастровий номер ділянки. Поки що земельний кадастр не містить всієї інформації про всі ділянки. Ми нині і працюємо для того, щоб цей процес закінчився якомога швидше. На кадастровій карті можна знайти ортофотоплан (цифрову карту), кадастрові показники, тобто дізнатися про цільове призначення, форму власності земельної ділянки. Знайти інформацію про її площу і таке інше. 
 
Відділом Держкомагенства у Вишгородському районі сьогодні ведеться робота по реєстрації земельних ділянок, в тому числі й приватних. 
 
– Катерино Борисівно, в чому полягає робота державного реєстратора і які конкретні завдання стоять сьогодні перед вами в першу чергу? 
 
– На території нашого району працює чотири державних реєстратора. На даний час зареєстровано 650 ділянок для подальшого оформлення прав на земельні ділянки в реєстраційній службі Вишгородського районного управління юстиції та надано 436 витягів з Державного земельного кадастру для оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки. Кадастрові реєстратори здійснюють абсолютно всі дії, пов’язані з отриманням документів, внесенням інформації до реєстру, проводять реєстраційні дії, які посвідчують власним підписом та відбитком іменної печатки. 
 
– Чи можна досить точно визначити конкретну і кінцеву мету вашої діяльності, охарактеризувати земельну реформу районного масштабу? 
 
– Закон України «Про Державний земельний кадастр» – це базовий закон, який дозволяє державі ґрунтовно і прозоро проводити земельну реформу. Для кожної конкретної людини закон необхідний в першу чергу для того, щоб гарантувати впевненість у правильності місцезнаходження належної їй земельної ділянки і запобігти можливості накладення її на власника іншої землі. 
 
Юрій ГОРОВИЙ, «Слово» 
фото Олександра КОВАЛЕНКА
Категорія: Україна | Переглядів: 538 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus