Головна » 2013 » Березень » 2 » Збільшується народжуваність дітей. Здорових
12:41
Збільшується народжуваність дітей. Здорових
На Київщині створять перинатальний центр. Він допоможе жінкам із вадами здоров’я виношувати немовлят до народження, а дітям, що народилися із функціональними відхиленнями, – вирости здоровими. Створення цент ру дасть змогу зменшити кількість патологій під час вагітності у жінок та забезпечити необхідним медичним лікуванням осіб з групи ризику. Докладніше про новий центр розповідає заслужений лікар України, кандидат медичних наук Лариса ЖУРАВЛЬОВА, головний лікар обласного центру охорони здоров’я матері та дитини, на базі якого й планується створення перинатального центру. 

– У нас сформовано реєстр жінок підвищеної групи ризику. Деякі захворювання – цукровий діабет, вроджені вади серця та інші відхилення – можуть ускладнити вагітність, пологи та вплинути на здоров’я дитини. Тому й наглядаємо за такими жінками, – розповідає Лариса Журавльова. – Щомісяця перевіряємо: хто, коли отримував консультацію, як протікає вагітність, планово госпіталізуємо. 

За словами головного лікаря, за допомогою сучасної ультразвукової діагностики виявлено впродовж року 66 дітей з вадами, які несумісні з життям. Тому вагітність, на жаль, була перервана. Торік у центрі народилося 11 дітей вагою до одного кілограма. Чотирьох із них лікарі врятували. Народжені малята з півторакілограмовою вагою, завдяки професіоналізму медпрацівників, нормально розвиваються. 

– Тож коли планується відкриття центру? 

– Наприкінці нинішнього – початку 2014-го року. 

– А таке питання, як проблема кадрів, хвилює? 

– Ні. У нас на базі обласного центру працює кафедра акушерства та гінекології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика, відділення патології вагітності, пологове відділення тощо. Зауважу, що сьогодні в центрі працює 110 лікарів, 55 відсотків яких – вищої категорії, 32 відсотки – першої. 

– Скажіть, а чи генетична лабораторія відповідає вимогам часу? 

– Так. Вважаю, що столичні медичні заклади в медико-генетичному плані дещо відстають від нас. Там – розрізнені консультації та послуги, у нас – централізовані. Лабораторія, медперсонал і обладнання cконцентровані в одному місці. 

– А який внесок обласного центру матері та дитини в демографічну скарбничку області? 

– Торік у нас у центрі народилося 2568 дітей, а всього в області – 18 тисяч. 

– То чи збільшилася народжуваність останніми роками? 

– Починаючи з 2006 року, на Київщині зафіксовано збільшення народжуваності. Позаторік це було майже 20 тисяч малят. Тут не останню роль відіграє матеріальна допомога держави при народженні та догляді за дитиною. 

– Як лікар-практик чи поділяєте Ви точку зору, що в кожного наступного покоління погіршується генофонд? 

– Не зовсім. Статистика – вперта річ. І вона вказує на те, що генетичні відхилення мають коливальний характер, а не характер стійкого регресу. Так, на жаль, є хвороба Дауна, інші відхилення. Але не частіше, ніж це було раніше. Мене хвилює посилення тенденції до родинних шлюбів, тобто звуження вибору партнерів при одруженні. Особливо це проявляється в глибинці, де немає, так би мовити, притоку свіжої крові. 

– Із чим це можна пов’язати? 

– Це стосується приїжджих із інших регіонів колишнього Союзу, що зараз проживають в Україні – із Грузії, Вірменії, Таджикистану, Узбекистану… Мабуть, даються взнаки традиції, практика викупу, родинна клановість. У будь-якому разі ми ведемо в таких випадках спеціальну генетичну карту. У майбутньому перинатальному центрі будемо це явище аналізувати. 

– А чи вистачить коштів на отримання відповідного обладнання для перинатального центру, і як реагує обласне керівництво на потреби центру? 

– Грошей, напевно, вистачить. Сьогодні все ретельно прораховано. Щотижня проходять наради щодо побудови перинатального центру, під час яких керівництво області оперативно вирішує проблеми щодо його створення. 

Отже, стартовий майданчик для створення перинатального центру в області доволі потужний, у нього добрі медичні традиції, висока якість обслуговування. На створення та забезпечення необхідним обладнанням перинатального центру заплановано виділити кошти з обласного бюджету. 

За матеріалами «Часу Київщини» 
підготував Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
Переглядів: 468 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus