Головна » 2017 » Квітень » 28 » Збережемо природу для себе і для дітей
11:57
Збережемо природу для себе і для дітей

Є в нашій країні така «злоякісна пухлина», як рибне браконьєрство. Є така проблема і в районі, адже маємо власне море і Дніпро. В своїй основі браконьєрство має такі фактори, як деградація, падіння моралі, вседозволеність, безкарність, правовий нігілізм людини, яка вбиває природу, і можливість заробити, не прикладаючи великих зусиль. Браконьєрство грубо порушує права дикої флори і фауни на життя. І якщо більшості дорослим змінити таке ставлення до навколишнього світу важко, то дитячу свідомість можна направити в правильне русло. 
З цією метою Асоціація рибалок промисловиків Київського водосховища, ВГО «Молода країна» та рибоохоронний патруль Київщини на базі Лебедівської ЗОШ I-III ст. організували інтерактивний урок «Про правила любительського рибальства, особливості життя риби та нересту». Учасниками теоретично-практичного заняття стали учні Лебедівської школи та Скандинавської гімназії міста Києва.  
«Людина – це частина природи. Однак велика біда в тому, що саме її діяльність є найбільшою загрозою для  екосистеми Землі, – звернувся із вступним словом до школярів начальник рибоохоронного патруля Київщини Володимир Мухін. – Не всі добре знають, що таке рибне господарство в Україні та як здійснюється охорона біоресурсів. У Київській області є 177 річок, довжина яких понад 10 км. А довжина Дніпра на Київщині складає 246 км. В цих водоймах нереститься риба, популяція якої щороку страждає від браконьєрства. Заради збереження водної екосистеми краю і був створений рибоохоронний патруль», – зазначив Володимир Мухін. 
При масовості, технічній озброєності, лавиноподібному зростанню браконьєрства воно давно перетворилося на одне з потужних і впливових злочинних формувань, яке загрожує національній екологічній безпеці. 
«Чим загрожує зникнення виду? Це порушення екологічної рівноваги, яке фактично призводить до збільшення різних захворювань. І людина, на певному етапі, не зможе побороти всі негаразди для подальшої життєдіяльності. Тобто, своїми руками руйнує довкілля. В якому живе», – зазначила директор Лебедівської ЗОШ Світлана Андріанова.
Учасники інтерактивного уроку змогли  доторкнутися руками до найбільш популярних представників рибної фауни. Діти не приховували позитивних емоцій, розглядаючи карася, щуку, сома, коропа, чехонь, окуня, судака, синця, плотву та інші види.  Їм наочно продемонстрували дозволені та заборонені знаряддя для риболовлі. 
Як повідомив інспектор рибоохоронного патруля Сергій Білунічев, щорічно в Україні у браконьєрів вилучається близько 100 тисяч заборонених снастей, проте на руках у них є близько 10 млн сіток та інших браконьєрських знарядь. Більшість із вас навіть не здогадується – влітку щільність браконьєрських стоянок на Десні – одна на 25 метрів берега. Шоковані? Отож! 
Після теоретичного заняття учасники заходу перейшли до практики – робили нерестові гнізда для риби, адже велика частина акваторії водойм зазнає негативних змін під впливом антропогенних, техногенних та природних факторів. Багато природних нерестилищ через зміни рівня води висихають або заростають рослинністю. Відкладена ікра після швидкого падіння рівня води гине, що зменшує популяцію видів риби.
Школярі Лебедівської ЗОШ та Скандинавської гімназії міста Києва робили нерестові гнізда із хвойних гілок. По всій довжині кріпилися пластикові пляшки, щоб утримувати гніздо на плаву, а на кінцях прив’язане каміння для стійкого положення цієї конструкції на воді. Такі гнізда не бояться перепадів рівня води, а відкладена на них ікра добре прогрівається і освітлюється. Сподіваємось, що зусилля юних іхтіологів не даремні. І деякі безвідповідальні дорослі братимуть з них приклад. 
Велика подяка за організацію заходу голові Асоціації рибалок промисловиків Київського водосховища Миколі Шинкаренку та користувачам Сергію та Людмилі Буяло, голові ВГО «Молода країна» Андрію Пещеріну, рибоохоронному патрулю Київщини на чолі з Володимиром Мухіним, Лебедівському сільському голові Олександру Тишковцю, директору Лебедівської ЗОШ Світлані Андріановій,  а також громадським активістам Лебедівки Миколі та Людмилі Марченкам за смачний обід. 

Олександр МЛИНЧЕНКО

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 460 | Додав: slovo
comments powered by Disqus