Головна » 2017 » Листопад » 3 » Зберегти зелені легені Вишгородщини
10:31
Зберегти зелені легені Вишгородщини

Нещодавно відбулося виїзне засідання в Дніпровсько-Тетерівському державному лісово-мисливському господарстві, метою якого стало ознайомлення місцевої та районної влади, а також громадськості з проблемою масового ураження соснового лісу шкідником.  
За ініціативи директора В. Юхимчука та за участі спеціалістів господарства, депутатів районної ради Г. Панамарчука та С. Миронова, Сухолуцького сільського голови О. Чуж, директора  ДСЛЗП «Київлісозахист» С. Солохи, головних  лісопатологів: ДСЛЗП «Київлісозахист» Г. Заболотньої і Київського обласного та по м. Києву УЛМГ С. Гайової та представників громадськості учасники заходу відвідали три об’єкти у Дніпровсько-Тетерівському державному лісомисливському господарстві. Це дало змогу на власні очі побачити головну проблему лісничих – масове всихання соснових насаджень.
Під час відвідин першого об’єкта – на місці проведення санітарного догляду за сосновим лісом, головний лісопатолог ДСЛЗП «Київлісозахист» Галина Заболотня пояснила, що саме є причиною такого сильного пошкодження, що призводить до знищення сосняків: «У лісі є первинні шкідники, ті, що пошкоджують хвою дерева, і вторинні, які пошкоджують стовбур. У певні періоди року відбувається зростання шкідника. У нашому випадку верхівкового і шестизубого короїдів, а також великого і малого соснового лобоїда. Верхівковий короїд уражає крону дерева, поїдаючи середину пагонів, а шестизубий ушкоджує стовбур. При надмірному заселенні цими шкідниками дерево ослаблюється, хвоя жовтіє, осипається, а згодом зовсім всихає». Так живий ліс перетворюється на сухостій. 
Третя ділянка лісу зустріла оголеними кронами. Характерним доказом якого є всихання дерев зверху донизу, а не навпаки, як ми звикли спостерігати. За словами Галини Заболотньої, під час проведення санітарних заходів необхідним є видалення вражених шкідливими комахами дерев,  вивезення деревини та спалювання або подрібнення порубних залишків у найкоротші терміни. Санітарне рубання  відпрацьованих шкідником та відмерлих дерев не усувають проблему, тому що відбувається запізно.
Як вважають наукові співробітники Поліського філіалу УкрНДІЛГа В. Бородавка, В. Шевчук, О.  Орлов, О. Жуковський та  інші, згідно їх досліджень, єдиним вирішенням проблеми в державі є вчасне виявлення та видалення вражених дерев, як це здійснюється в сусідній Білорусії, Польщі, що теж потерпають від цього лиха. Але  лісівники України безсилі в цій ситуації через нову редакцію Санітарних правил (п. 5, 6, 18, 27 і т.д) та інших законодавчих актів.
Запізнення з видаленням вражених дерев призводить також до економічних втрат, в результаті яких не отримує додаткових  коштів як підприємство, так і місцевий бюджет.
У ході засідання прийнято рішення об’єднати зусилля для збереження соснового лісу. Адже проблема наявна і потребує негайного вирішення. Тож наразі керівництво Дніпровсько-Тетерівського ДЛМГ вирішило звернутися до комісії з надзвичайних ситуацій Київської обласної державної адміністрації. Депутати Вишгородської районної ради пообіцяли зі свого боку також звернутись до облдержадміністрації з проханням допомогти лісівникам зберегти  зелені легені Вишгородщини.

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 704 | Додав: slovo
comments powered by Disqus