Головна » 2013 » Липень » 20 » Зберегти та примножити природні багатства
10:45
Зберегти та примножити природні багатства
Літо, сонце, спека… Населення потяглося хто пішки, хто на авто, до річки, на природу, в ліс. Дякуючи Богові, водоймами та лісами Вишгородський край не обділений. Проте, ліс потребує селекції, прибирання та захисту від пожеж. 

Серед тих, хто піклується про «легені планети» – ДП «Київська лісова науково-дослідна станція» (до листопада 1998 року – Старопетрівська лісова дослідна станція з селекції та підвищення продуктивності лісів), що створена у 1985 році на базі Старопетрівського та Першотравневого лісництв Клавдіївського держлісгоспу. Виробнича частина представлена двома лісництвами загальною площею 10,5 тис. га, у т.ч. – 10 тис. га площі, вкритої лісовою рослинністю. Про розвиток станції та її діяльність кореспонденту «Слова» розповів керівник підприємства Олексій Леонідович БОЙКО: 

– Серед головних завдань станції – селекційно-насінницькі роботи в зоні Українського Полісся, дослідження радіологічного впливу на деревно-чагарникову рослинність та організація ведення лісового господарства в радіоактивно забруднених лісах. Роботи із селекції розпочато на Київщині у 1970 році. У 1974 році було створено Клавдіївський опорний пункт УкрНДІЛГА, а потім станцію. На даний час Київська ЛНДС має близько 80 постійних дослідних об’єктів, до складу яких входять 88 га клонових насінних, 27 га архівно-маточних, 2 га родинних плантацій і 21 га випробних культур сосни звичайної. 

У Київській і Чернігівській областях відібрано 296 га генетичних резерватів та 163 плюсові дерева сосни звичайної, 15 дерев сосни веймутової, 17 дерев ялини європейської, 42 високопродуктивні дерева сосни звичайної. 

Основними напрямками наукових досліджень були та є розробка методів вирощування щепленого садивного матеріалу з закритою кореневою системою, створення клонових плантацій, вивчення особливостей росту та плодоношення насінних плантацій, способів підвищення їх урожайності, господарської діяльності на них і реконструкції плантацій старшого віку. Досліджуємо особливості росту родин плюсових дерев та їх клонів у випробних культурах, надається селекційна оцінка генетичних резерватів, вибираються у них плюсові дерева. 

– Після Чорнобильської аварії постало питання вивчення радіологічного впливу на рослинність. Які дослідження проводили Ваші фахівці? 

– Після аварії на ЧАЕС, науковці станції вивчали міграцію радіонуклідів у забруднених лісових екосистемах, прогнозували подальше формування радіоекологічної обстановки та стан лісових насаджень різного типу. Для вивчення і прогнозування міграції нуклідів закладено низку стаціонарних об’єктів як поблизу аварійного реактора, так і на певних відстанях від нього. 

При проведенні досліджень у 1986-1988 роках, основним завданням було визначення принципової можливості надходження найбільш біологічно значущих радіонуклідів (цезію-137 і стронцію-90) у ґрунтові води. Для виконання робіт науковцями станції під керівництвом П.П. Подкура було закладено п’ять профілів у 10-кілометровій зоні від місця аварії. Одночасно з вивченням вертикальної міграції радіонуклідів визначали їх перерозподіл за елементами ландшафту (друга борова тераса, прирусловий вал, заплави тощо). 

Не менш актуальним було питання про розподіл радіонуклідів у лісових екосистемах безпосередньо після аварії та надалі. Для цього закладали пробні площі як у ближній, так і в далекій від реактора зонах забруднення. На них обліковували та оцінювали фітомасу, її забруднення. Було встановлено, що внаслідок аварії на ЧАЕС було радіоактивно забруднено понад 1,5 млн. га лісів Полісся України. За чотири роки після радіоактивного забруднення лісів питома активність лісової підстилки зменшилась у 10 разів, а верхнього шару кори – в 45-100 разів. Найбільш небезпечними видами продукції виявилися паливна деревина, дикорослі ягоди, гриби, лікарські рослини. 

– Зараз в лісах багато відпочивальників. Яка ситуація з культурою відпочинку та пожежною небезпекою сьогодні? 

– Ліси нашої станції в основному представлені сосновими насадженнями (близько 10 тис. га) та розташовані в безпосередній близькості до Києва та Вишгорода. У сосновому лісі легше дихається, краще переноситься спека. Особливо, якщо поруч водойма. Тому з настанням сухої теплої погоди значно підвищується вірогідність виникнення лісових пожеж (через необачність відпочивальників та з інших причин). З настанням пожежонебезпечного періоду, як правило з 1 квітня по 1 листопада, навантаження на державну лісову охорону збільшується. 

З метою недопущення лісових пожеж, на території держлісфонду проводяться профілактичні протипожежні заходи. Створюємо (станом на 1.07.2013 р. створено 209 км) та поновлюємо (станом на 1.07.2013 р. поновлено 592 км) мінералізовані смуги вздовж автомобільних доріг, лісових культур та селекційного комплексу, встановлюємо попереджувальну наочну агітацію, перекриваємо заїзди до лісових масивів, здійснюємо рейди з виявлення порушників правил пожежної безпеки у лісах, проводимо роз’яснювальні бесіди з населенням тощо. 

На підприємстві діє лісова пожежна станція, що укомплектована необхідним протипожежним інвентарем та обладнанням. Є в наявності два пожежних автомобілі ЗІЛ-131АЦ 40 та один ГАЗ 66-АЦ 30, два чергових трактори з ґрунтообробним обладнанням. З початком пожежонебезпечного періоду створена добровільна пожежна дружина, до якої входить державна лісова охорона, водії, трактористи. У цей період проводиться цілодобове чергування пожежними сторожами, які постійно знаходяться біля чергового телефону та радіостанції. 

– Чи допомагають в рейдах працівники силових структур? Яка робота проводиться з порушниками? 

– У вихідні та святкові дні, коли відпочивальники масово відвідують лісові масиви, до створених рейдових бригад з працівників державної лісової охорони залучаються працівники райвідділу міліції та бійці спецпідрозділу «Беркут» для проведення роз’яснювальної та профілактичної роботи з населенням та притягнення порушників правил пожежної безпеки до відповідальності згідно чинного законодавства. 

З початку року на території державного лісового фонду ДП «Київська ЛНДС» виникло чотири низових пожежі на загальній площі 0,79 га. Всі пожежі виявлені та локалізовані вчасно з недопущенням їх розповсюдження на значні площі. Основними причинами виникнення лісових пожеж є порушення правил пожежної безпеки у лісах населенням під час відпочинку на природі, спалювання сухої трави сільськогосподарськими підприємствами, недотримання вимог вказаних правил робітниками під час проведення лісозаготівельних робіт. 

До липня цього року працівниками державної лісової охорони ДП «Київська ЛНДС» притягнуто до адміністративної відповідальності 9 порушників правил пожежної безпеки у лісах. 

Хочу нагадати, що за порушення «Правил пожежної безпеки у лісах України» передбачена адміністративна відповідальність згідно ст. 77 «Кодексу України про адміністративні правопорушення»: 

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

А також передбачена кримінальна відповідальність згідно ст. 245 «Кримінального кодексу України». 

1. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. 

2. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років. 

– Але пожежі – це не єдина проблема. На жаль, де люди, які відпочивають, – там купи бруду… 

– Так, це актуальне питання для довкілля. Засмічення лісів побутовим та будівельним сміттям – доволі розповсюджене явище. Найбільшого впливу зазнають лісові насадження, розташовані вздовж автомобільних доріг та ті, що безпосередньо прилягають до населених пунктів. Несвідомі громадяни викидають сміття з автомобілів у прилеглі до доріг лісові масиви, «господарі» вивозять весь непотріб із своїх дворів у лісові масиви, тим самим завдаючи непоправної шкоди зеленим легеням планети. Однією з причин такого стану речей є недостатній рівень організації вивозу сміття у населених пунктах. 

Працівниками державної лісової охорони ДП «Київська ЛНДС» з початку року за засмічення лісових насаджень притягнуто до адміністративної відповідальності двох порушників. 

Тому звертаюся до жителів Вишгородщини та наших гостей з проханням поважно ставитися до матінки-природи, бути обережними з вогнем та не засмічувати ліси, а при виникненні надзвичайної ситуації – звертатися за черговими телефонами, що діють на ДП «Київська ЛНДС»: (04596) 402-35 – Старопетрівське лісництво, с. Лютіж; (04598) 59-644 – Першотравневе лісництво, с. Мощун. 

Розмову вів 
Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Переглядів: 1415 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus