Головна » 2013 » Квітень » 6 » Забезпечити доступ до кваліфікованої медичної допомоги
11:54
Забезпечити доступ до кваліфікованої медичної допомоги
Для кожної людини здоров’я – багатство, яке не купиш ні за які гроші. Тільки фізично здоровій нації, збагаченій інтелектуально і духовно, під силу дати гідну відповідь викликам сьогодення. Саме цими причинами зумовлена велика увага до популяризації здорового способу життя та покращенню медичного забезпечення населення району з боку народного депутата України Ярослава Москаленка. 

– Найперше, у чому полягає соціальна політика в галузі охорони здоров’я – забезпечення доступу абсолютно всіх громадян до кваліфікованої медичної допомоги, – розпочав нашу розмову Ярослав Миколайович. – На практиці це означає оснащення закладів охорони здоров’я сучасним, якісним обладнанням, лікарськими засобами та кваліфікованими медичними кадрами, відкриття нових та реконструкція діючих медичних амбулаторій. 

Останніми роками справді багато зроблено. У лікарнях проводяться капітальні ремонти та реконструкції, у районах та містах відкриваються медамбулаторії, відремонтовані та оновлені ФАПи. Провадяться профілактичні медогляди населення із залученням районних та обласних фахівців, як наслідок проведеної роботи – зменшилися негативні показники смертності та захворюваності людей, зокрема, на таку складну хворобу, як туберкульоз. 

– Чим зумовлена велика увага влади до медичної галузі? 

– Території, що входять до нашого округу, найбільше постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській атомній станції, передусім, від радіоактивного забруднення, а, отже, їх мешканці потребують особливої уваги і державної підтримки.
 
З іншого боку – необхідність підвищення соціального статусу медичних працівників та рівня їх матеріального забезпечення. Складаючи шану перед кожною людиною у білому халаті, не можу не відзначити працю сімейного лікаря. Він щодня знаходиться серед людей, живе їхнім життям, стає навіть більше, ніж просто медиком. Сімейний лікар повинен мати не тільки належні умови для праці та надання першої медичної допомоги пацієнтам, а й автотранспорт, комфортне житло поруч зі своїм робочим місцем. Цим шляхом ми йшли досі, будемо ним рухатися й надалі. Не піднявши престиж низової ланки, годі сподіватися на успіх реформи медичної галузі. 


Не можу кількома словами не згадати і про саму реформу. В політиці полюбляють грати на почуттях людей, залякувати скороченням числа робочих місць – для медпрацівників та звуженням обсягів надання медичної допомоги – для пацієнтів. Насправді реформування галузі має на меті виробити якомога ефективнішу модель вітчизняної медицини, що забезпечувала б громадянам доступ до якісних послуг. Жоден медичний працівник не залишиться без роботи. 

– Які практичні заходи здійснюються під Вашим патронажем? 

– Як приклад наведу відкриття в кінці минулого року відремонтованої медичної амбулаторії в Гаврилівці. Цей заклад не реконструювали понад 20 років. Все було у жахливому стані. Однак, коли мене 2010 року призначили головою Вишгородської РДА, ми усією командою домовилися провести рік медицини в районі. З того часу майже три роки постійно оновлюємо той чи інший медзаклад нашого району. Наша ціль – щоб всі поліклініки, лікарні, ФАПи відповідали високому європейському рівню. І крок за кроком ми наближаємося до цієї мети. 

Загалом, у Вишгородському районі за останні роки проведений капітальний ремонт у 8 з 12 районних медамбулаторій. 

Також, у середині лютого новітній пневмотонометр отримала у своє розпорядження Вишгородська центральна районна лікарня. Апарат дає змогу визначити низку серйозних захворювань очей на ранніх стадіях хвороби. 

В цілому на облаштування Вишгородської ЦРЛ виділено субвенцій з державного бюджету 5,9 млн. грн. 

Цей список можна продовжити. Проте, я лише виконую свою роботу. 

Мені також дуже приємно, що та команда, яку я сформував у Вишгородському районі, працює злагоджено. Це і голова Вишгородської РДА Олександр Олексійович Приходько, і його заступник Валентина Іванівна Духота, і головний лікар Вишгородської ЦРЛ Віктор Петрович Павленко. Я завжди знаходжу у них підтримку і розуміння. 

Також, сьогодні не всі мають можливість самостійно знайти кошти на лікування. До мене постійно звертаються люди з проханням посприяти у важкій ситуації. Чим можу, тим допомагаю. З початку року вже було витрачено понад 50 тисяч гривень на допомогу 30 громадянам. 

– Здоров’я наших громадян це не тільки якісна медицина, а й профілактика та пропаганда здорового способу життя… 

– Дійсно, яким би високим не був рівень розвитку медицини, неможливо суттєво підвищити рівень здоров’я громадян без широкої профілактичної та просвітницької роботи. Ще великий Гіппократ казав: «Кожна людина повинна знати, як допомогти собі самій у хворобі, пам’ятаючи, що здоров’я є найбільшим багатством». Шкідливі звички – алкоголізм, наркоманію та тютюнопаління – має повсюдно витіснити культ здорового способу життя, заняття фізичною культурою та спортом. Особливо це стосується молодіжного середовища. 

Бесіду вів Володимир ПОТАПОВ, «Слово» 
фото Олександра КОВАЛЕНКА
Переглядів: 488 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus