Головна » 2016 » Березень » 25 » Закон відновить соціальну справедливість
16:14
Закон відновить соціальну справедливість

Під завершення минулого пленарного тижня 261 народний депутат підтримав важливий для чорнобильців законопроект №2093. Варто відзначити, що на прийняття цього закону чекало дуже багато людей. За сьогоднішньої економічної ситуації, повернення чорнобильських пенсій та виплат варто вважати одним з небагатьох законів для людей (а не піар-ходом або відстоюванням чиїхось бізнес-інтересів). Окрім того, незабаром 30-ті роковини Чорнобильської катастрофи, а 2016 рік указом Президента України оголошений роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії та пам’яті жертв. 
Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №2093 (щодо соціального захисту постраждалих громадян) поновлює права чорнобильців, яких вони були позбавлені у грудні 2014 року: пенсії, дитячі виплати, проїзд, лікування, відпочинок та ін. Парламенту вдалося об’єднатися навколо соціально важливого документа попри сильну протидію міністра фінансів. 
Головний ідеолог законопроекту народний депутат Ярослав Москаленко розповів, що потреба в підготовці закону виникла одразу після того, як у 2014 році, з подачі Мінфіну, чорнобильців позбавили буквально всього. З аналогічними проектами виступило пізніше ще кілька депутатів від різних фракцій, але Ярослав Миколайович переконав їх об’єднати проекти у спільний, а, відповідно, і зусилля. Близько року знадобилося, щоб домогтися внесення проекту в порядок денний.  «Тоді люди платили своїми життям і здоров’ям. Тепер за них платитиме держава. Закон полегшить життя людям – це сто відсотків. Він відновить соціальну справедливість. Для держави він також не нестиме серйозного фінансового навантаження. Адже підкреслю, що закон не призведе до збільшення кількості громадян, яким надаватиметься допомога від держави – пільги і компенсації відновлюються тим, хто отримував допомогу до 2014 року», – прокоментував свою роботу Ярослав Миколайович.
Наводимо основні норми, що набувають чинності з першого числа місяця, наступного за днем опублікування закону. 
Відтепер закон надає визначення потерпілих осіб IV категорії без прив’язки до території. 
Соціальні пільги та гарантії відновлять для вже визнаних потерпілих осіб, які у свій час зазнали впливу радіоактивного опромінення (це особливо важливо для осіб IV категорії, яким МСЕК встановлено причинний зв’язок захворювання з наслідками аварії на ЧАЕС, а отримати посвідчення інваліда І або ІІ категорії вони не можуть, бо бездумно було скасовано IV зону радіаційного забруднення та IV категорію постраждалих осіб). 
Діти, чиї батьки є учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС та евакуйовані із зони відчуження, матимуть право на щорічне медичне обстеження, диспансеризацію та лікування у спеціалізованих медичних закладах.
Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї, які були на утриманні годувальника, та дружині (чоловіку), які не одружилися вдруге, які втратили годувальника з числа учасників І категорії.
Особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, пенсії виплачуються у повному розмірі, без урахування одержуваного ними заробітку (доходу) та незалежно від місця роботи.
Окремі «дитячі» норми набирають чинності з 1 січня 2017 року, а саме: діти (до 8 років), потерпілі від Чорнобильської катастрофи, безкоштовно виховуватимуться у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах аж до вступу ними до школи. Крім того, їм виплачуватиметься щомісячна грошова допомога, розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України; безкоштовний проїзд в обидва боки у межах України на всіх видах транспорту (крім таксі). Цим можуть скористатися дитина та особа, яка її супроводжує, до місця лікування (реабілітації), оздоровлення (за направленням медичних закладів); щомісячні виплати передбачені сім’ям на кожну дитину шкільного віку, яка стала інвалідом внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також дітям шкільного віку, батьки яких стали інвалідами I або II групи чи померли внаслідок Чорнобильської катастрофи (замість виплати, передбаченої пунктом 6 цієї статті, якщо така дитина не перебуває на повному державному забезпеченні); повернення безплатного харчування учнів середніх загальноосвітніх закладів, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей-інвалідів; якщо потерпіла дитина не перебуває на повному державному забезпеченні та не відві­дує дитсадок (школу), її батьки отримуватимуть грошову компенсацію.
Права на виплати і пільги: дружина (чоловік), які не одружилися вдруге, неповнолітні діти померлого учасника ліквідації наслідків аварії І категорії, мають право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг та інші, передбачені статтею 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; дружина (чоловік), які не одружилися вдруге, діти померлого учасника-інваліда мають право на одноразову компенсацію за втрату годувальника; дружина (чоловік), які не одружилися вдруге, померлого учасника-інваліда має право на щомісячну компенсацію за втрату годувальника (стаття 52 базового Закону); діти, які втратили одного з батьків із числа учасників-інвалідів мають право на виплату щорічної допомоги на оздоровлення (стаття 48 базового закону).

Марія ФІЛАТОВА, спеціально для «Слова»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 533 | Додав: slovo
comments powered by Disqus