Головна » 2014 » Листопад » 22 » Вогонь «з’їдає» мільярди
10:34
Вогонь «з’їдає» мільярди
Щорічно внаслідок пожеж гине та страждає значна кількість людей. У дим та попіл перетворюються цінності на мільярди гривень. 
 
Якщо виникла пожежа – рахунок часу йде на секунди. Не панікуйте та остерігайтеся високої температури, задимленості й загазованості, обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів, падіння обгорілих дерев і провалів. Знайте, де знаходяться засоби пожежегасіння, та вмійте ними користуватися.
 
Заходи щодо рятування потерпілих з будинків, які горять, та під час гасіння пожежі. Перед тим, як увійти у приміщення, що горить, накрийтеся мокрою ковдрою, будь-яким одягом чи щільною тканиною. Відкривайте обережно двері в задимлене приміщення, щоб уникнути посилення пожежі від великого притоку свіжого повітря.
 
У сильно задимленому приміщенні рухайтесь поповзом або пригинаючись, для захисту від чадного газу необхідно дихати через зволожену тканину. 
 
У першу чергу рятуйте дітей, інвалідів та старих людей, також пам’ятайте, що маленькі діти від страху часто ховаються під ліжко, у шафу та забиваються у куток. Виходити з осередку пожежі необхідно у той бік, звідки віє вітер.
 
Побачивши людину, на якій горить одяг, зваліть її на землю та швидко накиньте будь-яку ковдру чи простирадло (бажано зволожені) і щільно притисніть до тіла, при необхідності, викличте медичну допомогу. Якщо загорівся ваш одяг, падайте на землю і перевертайтесь, щоб збити полум’я, ні в якому разі не біжіть – це ще більше роздуває вогонь.
 
Під час гасіння пожежі використовуйте вогнегасники, пожежні гідранти, воду, пісок, землю, кошму та інші засоби гасіння вогню. Бензин, гас, органічні масла та розчинники, що загорілися, гасіть тільки за допомогою пристосованих видів вогнегасників, засипайте піском або грунтом, а якщо осередок пожежі невеликий, накрийте його азбестовим чи брезентовим простирадлом, зволоженою тканиною чи одягом. Якщо горить електричне обладнання або проводка, вимкніть рубильник, вимикач або електричні пробки, а потім починайте гасити вогонь.
 
Ігор РИБЕЦЬ,
інспектор Вишгородського РВ ГУ ДСНС України
у Київській області, старший лейтенант служби ЦЗ
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 454 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus