Головна » 2014 » Серпень » 2 » Вода може бути небезпечною
11:49
Вода може бути небезпечною
Вживання води з високим вмістом нітратів дуже небезпечне для здоров’я дітей. З ним безпосередньо пов’язане захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію у дітей до року, летальні випадки якої реєструються все частіше. 
 
Перші випадки водно-нітратної метгемоглобінемії у немовлят були описані ще у 1945 році. Встановлено, що харчову суміш для дітей розводили водою з високим вмістом нітратів. За рік було зареєстровано 278 випадків хвороби, з них 39 – смертельних. Метгемоглобінемія обумовлена токсичною дією нітратів, що полягає у кисневому голодуванні тканини (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. У малюків, особ­ливо першого року життя, спостерігається дефіцит метгемоглобінової редуктази, що призводить до накопичення метгемоглобіну. Саме тому, що менша дитина, то тяжче перебігає хвороба. Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук, стоп та ін., тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». 
 
Високий вміст нітратів у воді небезпечний для здоров’я не лише немовлят, а й дорослого населення і спри­­яє підвищенню онкогенної захворюваності та послабленню імунної системи людей.
 
На території Вишгородського району більше 17 тисяч населення споживають воду із шахтних та індивідуальних трубчатих колодязів (свердловин), що живляться ґрунтовими водами. Усі ці джерела водопостачання повин­ні мати  нормативну зону санітарної охорони від господарських споруд, місць застосування органічних та мінеральних добрив, інших джерел забруднення, що спричиняють зростання нітратного забруднення колодязної води.
 
На території приватного домоволодіння, враховуючи невелику площу земельних ділянок, практично неможливо витримати ці норми, тому і якість води значно гірша, ніж з централізованої мережі водопостачання. Перевагу слід надавати питній воді з артезіанських свердловин, глибина яких більше 60 метрів і впродовж багатьох років не було зареєстровано жодної проби з перевищенням вмісту нітратів. Для забезпечення населення якісною питною водою є необхідність будівництва нових артсвердловин та відновлення централізованого водопостачання в тих населених пунктах, де було припинено подачу якісної питної води (селах Сухолуччя, Толокунь, Воропаїв, Жукин, Боденьки, Новосілки, Вища Дубечня, Гута Межигірська, Глібівка, Хотянівка, Осещина та ін.).
 
Вишгородським відділом лабораторних досліджень державної установи «Київський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» організовано проведення досліджень вмісту нітратів у питній воді, яку використовують для приготування їжі дітям до трьох років. За перше півріччя цього року маємо досить невтішні результати лабораторних досліджень. Усього досліджено 132 проби питної води із шахтних та трубчатих колодязів, 72 проби (55%) не відповідає ДСанПіНу «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
 
Найгірші показники зареєстровані в Сухолуччі, де не відповідає вимогам 93% проб питної води. У Жукині – 86% досліджених проб, Сувиді – 83,3%, Рудні-Димерській – 75%, Воропаєві – 70%, Демидові – 57%, Глібівці – 53%, Хотянівці та Лютіжі – 25%, Любимівці – 20%. 
 
Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно  не вживати питну воду з колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники, а також не використовувати її для приготування сумішей у дитячому харчуванні.
 
Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження облаштування колодязя навісом, кришкою загальним відром тощо). З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні ти органічні добрива.
 
По можливості, якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком – вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів.
 
Щоб бути впевненим у якості води, яку ви споживаєте, Ви можете дослідити її у Вишгородському відділі лабораторних досліджень державної установи «Київський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України», смт Димер, вул. Косарєва, 14. Вартість дослідження 20 грн 90 коп, об’єм проби – 0,5 літра води, термін доставки – 2 години. Дослід­ження питної води, яку використовують для проготування їжі дітям до трьох років, проводиться безкоштовно.
 
Ірина КОБИЛЕВСЬКА, 
завідувач Вишгородського районного 
відділу лабораторних досліджень
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 1484 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus