Головна » 2017 » Листопад » 9 » Вклоняємося народному вчителю
16:57
Вклоняємося народному вчителю

Кажуть, що зорі віщують народженій людині її характер, долю і талант. Напевно, надвечір’я Богоявлення Господнього було особливо яскравим і прихильним у ту мить, коли в сім’ї Марії та Юхима Заблоцьких народилась донька Марія.
У ці листопадові дні святкує свій славний 90-літній ювілей Марія Юхимівна Заблоцька, вчитель початкових класів Гаврилівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, ветеран праці, яка має педагогічне звання «Старший учитель», відмінник освіти України, почесний громадянин Вишгородського району, і, як називають Марію Юхимівну односельці, справжній «народний учитель».
Перший учитель… У кожної людини він, як початок шляху, як перший відбиток у дитячій душі. Він назавжди лишиться тим маленьким далеким вогником, що посвітив тобі на початку шляху.
Для одних Марія Юхимівна – світлий образ турботливої, ласкавої матері, для других – путівник по дивовижному світу, скромна трудівниця, що проводить час над дитячими зошитами, щоб навчити писати й думати.
Добрий фахівець, педагог за покликанням, людина, яка віддала педагогічній справі півстоліття, плекаючи покоління за поколінням, навчаючи любити свій рідний край, Батьківщину, рідну природу, людей, сіяла в дитячі душі зерна науки, любові до мови свого народу, його історії, культури і духовності, народних традицій, самопізнання.
Вчительська доля… така велична і скромна, така талановита і проста, така вимоглива і добра. Життєва мудрість, досвід педагогічної роботи допомогли Марії Юхимівні стати майстром своєї справи, наставником молоді, про яку, як про вчителя, можна сказати словами польського педагога Януша Корчака: «Вчитель, який не затискує, а визволяє, не пригнічує, а підносить, не благає, а вчить, не вимагає, а запитує, переживає разом з дитиною багато натхненних хвилин».
Марія Юхимівна – талановитий, мудрий, толерантний наставник. Адже 12 років працювала директором Гаврилівської початкової школи.
Коли пройдено більшу частину життєвого шляху, коли струни душі вже бриніли і радістю, і смутком, і болем, і любов’ю, зберегти рівновагу у житті допомагає невгасима енергія душевного тепла, справедливості і надії, яка так глибоко залягла в її душу.
Плине час, як вода в річці. Інші в Гаврилівській школі вчителі. Та здається, що наші наставники були наймудрішими, найдорожчими. І серед них Марія Юхимівна – вчителька багатьох учнів та вчителів, велика трудівниця і щира слуга школи.
Дякуємо Вам, Маріє Юхимівно, за те, що передали нам свій досвід, знання, за вашу педагогічну майстерність, енергійність, талановитість, оптимізм, якому могли б позаздрити молодші. Пам’ятайте, що ми завжди чекаємо Вас у нашій школі.
Тож нехай, шановна ювілярко, у ваших задумах завжди буде мудрість, вдома – увага, в серці – світло від людської вдячності. Нехай завжди, аж до сторіччя, Вас супроводжує щаслива зоря удачі, Боже благословення, а поряд панують любов, злагода та добробут на многая і благая літа.

Віра МАРЧЕНКО, директор Гаврилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 562 | Додав: slovo
comments powered by Disqus