Головна » 2017 » Грудень » 21 » Висока якість освіти для кожної дитини
19:06
Висока якість освіти для кожної дитини

День святого Миколая учні та педагогічний колектив Хотянівської ЗОШ  I-II ступенів відзначили по-особливому. На запрошення директора школи Тетяни Яковенко до них завітала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Також до заходу долучилися заступник голови райдержадміністрації Марина Мельник, директор департаменту освіти і науки Київської облдерж­адміністрації Віра Рогова, начальник відділу освіти РДА Тетяна Фороща.
Метою такої зустрічі було не лише привітати учнів школи та педагогів зі святом, а й обговорити питання будівництва нової  школи. Ще рік тому директор Тетяна Яковенко звернулася до місцевих органів влади з проханням розглянути питання щодо спорудження нового приміщення. 
Хотянівська школа побудована ще в далекому 1957 році та розрахована на п’ять навчальних класів старшої школи. Приміщення їдальні, бібліотеки і початкової школи зведені у 1890 році. Нині тут працюють 15 педагогів. Стара школа вже не може прийняти усіх учнів Хотянівки та Осещини. Тож до вишгородських навчальних закладів підвозять 81 дитину шкільного та 20 дітей дошкільного віку. Проте школи міста також переповнені, учнів із прилеглих сіл не завжди хочуть брати. Така ж ситуація і з дитячими дошкільними навчальними закладами.  
Нова школа задовольнить освітні потреби Хотянівки, Осещини та навколишніх сіл, а також розвантажить навчальні заклади Вишгорода. Земельна ділянка, відведена під школу, достатня для будівництва і обслуговування навчального закладу.
 Ініціативу директора школи підтримали у районних та обласних органах влади. Тож було прийнято рішення будувати у Хотянівці новий заклад освіти та створити навчально-виховний інклюзивний комплекс з художньо-естетичним спрямуванням, де отримуватимуть якісні знання як здорові діти, так і діти з особливими потребами. Важливо зазначити, що спільними зусиллями районної влади були виділені кошти на розроблення проектно-кошторисної документації на зведення школи. 
 Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич привітала учнів та педагогічний колектив зі святом, оглянула школу та провела нараду, під час якої були визначені джерела фінансування будівництва. Заступник голови райдерж­адміністрації Марина Мельник повідомила, що голова райдерж­адміністрації Вячеслав Савенок дав доручення знайти кошти з районного бюджету. Директор департаменту освіти і науки Київської облдержадміністрації Віра Рогова наголосила, що голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган підтримує таку ініціативу, також планується виділення певних коштів із обласного бюджету. Лілія Гриневич запевнила, що зробить усе можливе, аби будівництво таки розпочалося, і вирішення цього питання взяла під особистий контроль. 
У ході візиту міністр наголосила, що основна мета шкільної реформи – висока якість освіти для кожної української дитини, тому нова українська школа, як і святий Миколай, у 2018 році має прийти в кожну школу України, незалежно від її розташування. «Наступного навчального року всі першокласники мають навчатися за новим стандартом. Це і пошуково-діяльнісне навчання, й інші методики, які передбачають відповідне обладнання, перекваліфікацію вчителів. Для нас важливо, щоб спільно з органами місцевого самоврядування з державного бюджету ми могли допомогти обладнати такі школи та створити в них відповідні умови», – розповіла міністр.
«Щоб забезпечити якісне навчання дітей, основним у реформі освіти є підвищення кваліфікації вчителів, потрібно перетворити авторитарну педагогіку на педагогіку партнерства, – наголосила Лілія Гриневич.  – Звичайно, і зараз є педагоги, які по-новому планують навчальний процес і не чекають вказівок згори. Але важливо, щоб кожна дитина отримувала знання відповідно до вимог часу. Тому більше 20 тисяч учителів пройдуть підвищення кваліфікації у першому півріччі 2018 року, щоб за новими методиками навчати дітей з першого класу», – підкреслила міністр.
Учні також вважають, що головний в освітньому процесі – учитель.  «Хороший учитель не повинен просто читати з підручника, а цікаво подавати інформацію та вміти зацікавлювати дітей», – висловилася одна із учениць.
Директор школи Тетяна Яковенко зазначила, що зміни, передбачені освітньою реформою, можна втілити лише спільними зусиллями вчителів, батьків, директорів, місцевих, районних та інших гілок влади.
Міністр підтримала традицію вручати подарунки на свята та передала книжки, набір матеріалів для пошукового навчання у першому класі й сертифікат на отримання сучасного робочого місця вчителя. Проте найкращим подарунком має стати нова школа – проектно-кошторисна документація для її будівництва вже на фінальному етапі.
«У зв’язку із децентралізацією є кошти, які виділяються з центрального бюджету на природничо-математичні кабінети,шкільні автобуси, розвиток інклюзивної освіти. Тож є значно більше можливостей забезпечувати матеріально-технічну базу шкіл. Так, це важкі процеси, вони потребують активної позиції громад та місцевої влади, однак ми мусимо зробити так, аби усі наші діти навчалися в однаково якісних умовах, і зробити ми це можемо лише у тісній співпраці», –  підкреслила Лілія Гриневич.
Як написано у Святому Письмі: «Кожен, хто просить – одержує, хто шукає –знаходить, а тому, хто стукає – відчинять». Приїзд міністра освіти і науки України та інших поважних гостей до маленької сільської школи – це подія, яка дає  обнадійливу перспективу на майбутнє школи та й усієї громади Хотянівки.

Ірина ЛИТОВЧЕНКО, «Слово»
 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 552 | Додав: slovo
comments powered by Disqus