Головна » 2014 » Серпень » 30 » Вишгородські «Гайдамаки» – у Сорочинцях
10:18
Вишгородські «Гайдамаки» – у Сорочинцях
Ще з гоголівських часів у Сорочинці, що на Полтавщині, з’їжджалися поярмаркувати, на людей подивитися і себе показати. От і цього року Сорочинське ярмаркування традиційно розпочалося 19 серпня і тривало до 25 серпня. 
 
Але у наш тривожний час, коли йдуть бойові дії у зоні проведення АТО, Сорочинський ярмарок не був велелюдним. Приїхало більше торгівців аніж покупців. На ярмарку були широко представлені народні промисли: від глиняних виробів і до вишиванок. Повсюди у витворах майстрів переважала національна символіка – синьо-жовті кольори.  У національних строях були навіть продавці товару. На всіх сценічних майданчинках відбувалися концерти, в основному художніх самодіяльних колективів. І, звичайно, їх репертуар складався з українських народних пісень.
 
Особливий інтерес у ярмаркової публіки викликав виступ самодіяльного андеграундового гурту «Гайдамаки» з Вишгорода під керівництвом Анатолія Миська у складі Лідії Мельникової, Ольги Удодової, Тетяни Шведун. Була у них і група  підтримки: Галина Попова, Микола Савочка, Максим Селюзкін.
 
«Гайдамаки», на відміну від інших самодіяльних колективів,  виступили зі спеціальною програмою патріотичних пісень, актуальних нині, таких як «Хмариться у Києві»,  «Завтра в далеку дорогу», «А де та правда, отаман?» та інші.
 
Бурхливе захоплення у ярмаркових викликали слова приспіву пісні «України не віддам»:
 
Гоп, гоп, москалюк, старого не буде, 
Україна не твоя, твоєю не буде.
 
Ці невигадливі і прості народні слова на такий же народний мотив піднімали патріотичний дух Сорочинського ярмарку, і встановлена поруч сцени скринька на потреби для наших військових в АТО швидко поповнювалася пожертвами. А вишгородські «Гайдамаки » співали про те, як проводжали козаків боронити рідну землю, і так вже хотілося заспівати про переможне повернення наших вояків. Усі чекають миру, щоб народ не переймався військовими проблемами, а знову їхав масово на Сорочинський ярмарок заспівати звичне «Розпрягайте хлопці, коней...». 
 
Олена КАТРИЧ
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 428 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus