Головна » 2015 » Лютий » 28 » Вишгород має розвиватися пропорційно
10:33
Вишгород має розвиватися пропорційно
Досить тривалий час точаться суперечки і серед депутатів, і поміж простих вишгородчан про перспективу розвитку нашого міста: пріоритетні напрямки, першочергові завдання, послідовність вирішення нагальних проблем тощо. З цього приводу ми попросили висловитись Д.Ю. Новицького – мешканця Вишгорода, депутата Вишгородської міської ради, директора департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради.
 
– Шановний Дмитре Юрійовичу, наскільки мені відомо ще з дитинства Ви були знайомі з нашим містом?
 
– Саме так, з Вишгородом мене пов’язують дитячі роки, відколи я почав захоплюватись вітрильним спортом: з початком літа розпочинав працювати табір вітрильного відділення Київського палацу піонерів і так майже до першого вересня. 
 
Уже згодом сталося так, що доля звела з цим чудовим містом вдруге – певний час працював заступником міського голови. Врешті тут і оселився. Зараз депутат Вишгородської міської ради, тому проблеми міста знаю і при нагоді завжди намагаюся зі свого боку допомогти в їх розв’язанні.
 
– За час Вашого перебування на посаді заступника Вишгородського міського голови, разом з тодішньою командою, було багато чого зроблено для розбудови міста, у тому числі і за Вашої особистої ініціативи.
 
– Ви абсолютно праві. Тоді дійсно були перші швидкі успіхи – відновлення освітлення центральної частині міста сучасними лампами із встановленням двотарифних лічильників, що в результаті дало можливість зменшити витрати на електроенергію навіть при збільшенні освітлених територій. Потім перша відновлена зона відпочинку біля стели Визволителям міста, замість купи сміття кожного ранку. Далі зробили проїзд від вул. Симоненка до Шкільної по трикутнику заростів та будівельного сміття – тепер тут чудовий сквер. І радість, коли ввели в експлуатацію тренувальне поле стадіону «Енергетик» із роздягальнями для команд – малювалися плани його подальшого розвитку. Була надана суттєва допомога яхт-клубам на водосховищі, а саме: поштові адреси рішеннями виконкому, допомогли зробити інвентаризацію майна. У комунальне господарство вперше було залучено державні кошти на ремонт декількох будинків та ліфтів. І наша гордість – перший маршрут міського автобусу, який зразу полюбили вишгородчани. Ще тоді наш водоканал майже погасив заборгованість перед «Київводоканалом». І нарешті, надбання того часу – початок розробки генерального плану Вишгорода з усіма необхідними вимогами до розвитку сучасного міста, що знаходиться на історичних пагорбах уздовж Дніпра і водосховища – від скверів, рекреаційних зон і спортивних майданчиків, через промислове та житлове будівництво, до розвинутої соціальної інфраструктури. Тоді, з метою створення нових робочих місць, основними напрямами розвитку міста, які закладалися до генплану, були історичний та спортивний туризм, ділові (офісні) центри, розвиток нової промислової зони. 
 
Тоді безпосередньо сам приймав активну участь у його розробці. Звісно, часи змінилися, особливо враховуючи нинішню ситуацію, в який зараз перебуває наша країна, але завдання залишилися ті ж самі – забезпечення життєдіяльності громади.
 
Тому, насамперед, це ділове місто – офіси виробничих компаній та наукових організацій. Хочу зауважити, що, на жаль, останнім часом будується виключно житло. На цю недоречність я вже звертав увагу в пуб­лікаціях, як у місцевій пресі, так і в соцмережах. Такою непродуманою забудовою місто перетворюється на так званий «спальний район» без робочих місць, та з транспортними проб­лемами, коли велику кількість людей треба перевезти до Києва вранці, а ввечері у зворотному напрямку. Комунальних проб­лем, тому що інженерна інфраструктура не розвивається пропорційно житловій забудові, а навантаження збільшується. Соціальних, тому що ліжко-місця в лікарні та місця в дитячих садочках і школах не збільшуються за тих самих причин, тощо. Отже, важливим зав­данням є створення умов для розвитку бізнесу, збільшення робочих місць, що забезпечить додаткові  надходження до бюджету.
 
Також бачу наше місто спортивним, із розвинутою інфраструктурою для активного відпочинку. Саме так ми маємо використовувати унікальне розташування нашого міста поряд з водосховищем, гори, а також спортивні традиції, що є нашим надбанням. Крім можливостей для спортивного розвитку наших дітей та зайнять спортом дорослих мешканців міста, ми знову ж таки отримуємо достатньо велику кількість робочих місць, що сьогодні, мабуть, найактуальніше для Вишгорода.
 
– Здобутий Вами досвід на посаді директора департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради та депутата Вишгородської міської ради, напевно, дає можливість чітко виділити головні напрями розвитку міста? 
 
– На мою думку, одним із головних напрямків розвитку має бути сталий розвиток систем життєзабезпечення. Передостання сесія міської ради була «бюджетною» – затверджували бюджет міста на 2015 рік. Була спроба спаплюжити цей важливий для Вишгорода документ. Довелося наслухатися і розлогих промов про завдання і функції місцевого самоврядування, і про депутатську свідомість і невдячність, і намагання зламати нашу принципову позицію щодо недолугого проекту бюджету, запропонованого на початку, і спекуляції на тему невиплати зарплати працівникам дитячих садочків.
 
Довелося переконувати, було важко. Логіку та принципи розвитку міста частина депутатів не хоче розуміти, бо може не було команди з гори. 
 
Для прикладу, тим, кому цікаво: проект бюджету міста на «озеленення» виконкому передбачав 600 тис. грн. Крім того, більше ніж 400 тисяч на утримання скверів та парків. І це не враховуючи окремого фінансування майже на ці ж завдання КП ЖКГ у розмірі 1 млн. 800 тис. 
 
Між іншим, забули про борги Вишгородського водоканалу в розмірі 2 млн. 800 тисяч, але не забули про зовнішні соціально-культурні та економічні зв’язки (545 тис); на ремонт під’їздів порівняно копійки, а на культурно-масові заходи 500 тисяч. На закупівлю техніки, конче потрібної КП ЖКГ, передбачили лише 500 тисяч, а тільки на телебачення пропонували  180 тисяч. Таким чином, для прийняття деяких наших правок, спрямованих на збільшення коштів на соціальний захист окремих верств населення та на закупівлю автомобіля аварійній службі і тракторця, знадобилося більше шести годин часу, три голосування та дві перерви.
 
На моє глибоке переконання, відновлення інженерних систем, платіжної спроможності наших підприємств є найважливішим напрямком розвитку Вишгорода. Якщо ні – згодом може бути інфраструктурний колапс.
 
Із локальних проектів треба зазначити два найбільш актуальних. 
 
Перший – це вирішення питання так званої «старої» промислової зони. Треба зрозуміти, що її сьогоднішній стан не влаштовує нікого. Ні бізнес, що там розташований, ні владу, яка не отримує відповідні податки з цієї території, нарешті, мешканців міста, яким щодня доводиться проїжджати вздовж напівзруйнованих будівель або куп піску. А місце чудове, за генпланом там має бути громадська забудова з обмеженою поверховістю та певною функціональністю, з набережною вздовж Дніпра. І вирішити зміну цільового призначення з розбудовою можливо виключно за підтримки підприємців, чий бізнес там працює.
 
Другий проект – це віднайти ділянку «Укргідроенерго» для будівництва житлового будинку працівникам підприємства. Це питання було порушено на громадському слуханні 30 грудня 2013 року, коли обговорювали будівництво на розі вул. П. Кал­нишевського та алеї Семена Поташника комплексу громадських споруд із житловими та торгівельними приміщеннями. Є повне розуміння того, що найбільше з бюджетоутворюючих підприємств міста має право отримати від міста ділянку для забудови без всіляких «додаткових» навантажень. 
 
–  Із чого потрібно почати розбудову нашого міста?
 
– На моє глибоке переконання, кожен повинен почати із себе. Зараз тільки лінивий не розповідає про те, що як треба робити. Важче справді щось робити. Я вважаю, що в ці буремні часи кожен небайдужий громадянин нашої держави має робити все для покращення життя не тільки своєї родини, а й нашої України в цілому.
 
Ірина ЛИТОВЧЕНКО,
Вишгород
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 916 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus