Головна » 2013 » Березень » 30 » Виплата зарплати – пріоритет у роботі
12:06
Виплата зарплати – пріоритет у роботі
Прокуратура Вишгородського району здійснює постійний нагляд за додержанням і застосуванням законодавства про оплату праці. Статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за порушення встановлених термінів виплати заробітної плати або виплата її не в повному обсязі. 

Кримінальна відповідальність за безпідставну невиплату заробітної плати більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином – суб’єктом підприємницької діяльності, передбачена статтею 175 Кримінального кодексу України. 

Крім того, законом передбачена також і матеріальна відповідальність керівників підприємств за порушення терміну виплати заробітної плати працівникам. 

У січні 2013 року проведено перевірку на підприємствах району, зокрема на КПЖ і КГ Вишгородської міської ради та Філії «Вишгородське районне дорожнє управління». Перевірка встановила, що підприємства мають заборгованість із виплати заробітної плати більше ніж за місяць. У зв’язку з чим, 14 січня 2013 року були розпочаті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 175 Кримінального кодексу України. 

В порядку наказного провадження подано 25 заяв до суду про видачу судових наказів в інтересах найбільш соціально незахищених працівників КПЖ і КГ Вишгородської міської ради на загальну суму понад 180 тис. гривень, які судом задоволені, заборгованість працівникам виплачена. 

Проте, попри вжиті заходи, заборгованість із виплати заробітної плати на КПЖ і КГ Вишгородської міської ради залишається значною. 

З огляду на викладене, питання виплати заробітної плати залишатиметься пріоритетним для прокуратури району до повної ліквідації заборгованості.

Анна ЛИТВИНЕНКО, 
прокурор прокуратури Вишгородського району
Переглядів: 459 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus