Головна » 2018 » Серпень » 3 » Вимога часу: лікар для кожної сім’ї
09:11
Вимога часу: лікар для кожної сім’ї

Національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї» з вибору сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів триває з квітня. За цей час уже понад 650 тисяч українців обрали свого лікаря. Кампанія не має терміну дії, а підписати декларацію з обраним лікарем можна у будь-який момент. Проте, якщо хочете мати якісне обслуговування, вам варто поспішити із вибором установи та фахівця. Чому – читайте в інтерв’ю з головним лікарем КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Вишгородської районної ради Оксаною МОРОЗОВОЮ.
– Оксано Валеріївно, чи можна без підписаної декларації потрапити на прийом до свого дільничного терапевта і отримати медичну допомогу?

– Так. Проте потрібно всім підписати декларації. Якщо вас влаштовує лікар, до якого ви ходили раніше, підпишіть декларацію з ним під час наступного візиту. 
– Навіщо тоді підписувати декларацію?
– Якщо пацієнт підписав декларацію із лікарем певного медичного закладу, цій установі буде надаватися відповідне фінансування для якісного обслуговування. Таким чином ви не  знецінюєте роботу фахівців установи.
– Чи пішли гроші за пацієнтом?
– Заклади, які підписали договір із Національною службою здоров’я України, вже отримують гроші за пацієнтів, яких обслуговують. Таким чином одержують адекватне фінансування для забезпечення всім необхідним медичний заклад, який обслуговує певну кількість населення.  
Однією із умов підписання договору з НСЗУ – це зміна статусу медичного закладу у комунальне неприбуткове підприємство. На сесії Вишгородської районної ради було прийняте позитивне рішення, тому ми подали пакет документів для отримання ліцензії. Після винесення позитивного рішення та отримання ліцензії КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Вишгородської районної ради зможе підписати договір з Національною службою здоров’я України, щоб отримувати відповідне фінансування для населення, яке обслуговуємо. Але мешканцям Вишгородського району варто не відкладати у довгий ящик підписання декларації з лікарем.
– Скільки пацієнтів може вести лікар?
– Є певні обмеження у кількості пацієнтів. Терапевт може обслуговувати 2 тис. пацієнтів, сімейний лікар – 1800, педіатр – 900. 
– Якщо терапевт, сімейний лікар чи педіатр набрав необхідну кількість людей, а я хочу підписати саме з ним декларацію, що робити?
– Лише у цьому випадку лікар має право відмовити пацієнту. Але таких лікарів у Вишгородському районі зараз немає. 
– Чи можна підписати декларацію з вузьким спеціалістом, якщо за спеціальністю він терапевт?
– Лише за умови, що він працює за спеціальністю терапевта. У іншому випадку неможливе підписання угоди із цим лікарем.
– Як підписати декларацію дитині?
– Декларація для дитини укладається лише з педіатром чи сімейним лікарем. Її укладають до 18 років батьки. Після повноліття декларація переукладається із терапевтом або сімейним лікарем.
– Чи буде лікар приїжджати на виклик до дитини додому?
– Залишається патронаж для хворих, які не можуть ходити, та новонароджених. При високій температурі, підвищеному тиску, болю вам допоможе невідкладна допомога, яка надасть необхідну поміч і направить до потрібного лікаря. 
За наказом Міністерства охорони здоров’я України лікар та пацієнт під час укладання декларації повинні узгодити питання викликів лікаря до дому пацієнта. Педіатр чи сімейний лікар, який обслуговує дитину, зможе приїхати, якщо це буде необхідно і якщо ви погодили це при підписанні декларації.  
– Чи є кінцевий термін, до якого всі повинні підписати декларацію із лікарем?
– Ні. Але мешканці нашого району, які підпишуть декларації із лікарями, зможуть отримувати фахову допомогу, а установа відповідне фінансування.
– Скільки мешканців Вишгородщини вже знайшли свого лікаря?
– Нині понад 29 205 мешканців Вишгородського району вже знайшли свого лікаря.
– Що змінилося від початку кампанії?
– Зараз під час підписання декларації із лікарем не потрібно мати ксерокопії документів.
За час проведення кампанії у Вишгородському районі відбулися кадрові зміни. Зокрема, до нашої команди приєдналася Валерія Федорко – терапевт у Вишгородській амбулаторії, Юлія Фесенко – педіатр, перевелася із Новопетрівської амбулаторії у Вишгородську, Олексій Черняхівський – сімейний лікар у Нових Петрівцях, Катерина Матвієнко – педіатр.
Для зручності до великих підприємств КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» направляє фахівця-реєстратора, який вносить ваші дані у систему і укладає договір із потрібним вам фахівцем. Таким чином працівники швидко можуть укласти декларацію із лікарем. Зараз ми практикуємо це на ПрАТ «Укргідропроект».

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 823 | Додав: slovo
comments powered by Disqus