Головна » 2018 » Березень » 15 » Ветеран подарував ікону
18:18
Ветеран подарував ікону

Житель Старих Петрівців Микола Шидловський подарував місцевому храму Казанської ікони Божої Матері ікону Святого Миколая.
Микола Якович родом з Волині, однак, доля розпорядилася так, що осів на Київщині, у нашому селі. Тут і прожив майже все своє життя. Народився пан Микола у переддень Святого Миколая (зимового). І скільки себе пам’ятає, то свої народини святкував саме у день свого небесного покровителя. Бо той і справді став для нього янголом-охоронцем, боронив від бід і негараздів, рятував у таких критичних ситуаціях, що вже, здавалося, це й неможливим було – душа стояла на самому краю. 
Прожив ветеран непросте життя, на старості залишився сам. За свої 90 років земного життя, що відзначив наприкінці минулого року, й вирішив ось так подякувати янголу-охоронцю – подарувати місцевому храму його іменну ікону. Довго виношував цю ідею, не одну церковну крамницю відвідав, щоб  вибрати ікону, гідну в подарунок. Але так ні на чому і не спинився.
«Поділився своєю проблемою з настоятелем храму отцем Василем, – розповідає Микола Якович. – І той порекомендував мені іконописця Олександра Кротенка зі Львова, котрий створив образ, який одразу припав мені до душі. Якщо поглянете на ікону, побачите, що на нас споглядає Святий Миколай, як живий». 
Написаний образ художник оздобив ще й різьбленим окладом у стилі вівтаря храму. Отож, нова ікона одразу «стала на своє місце», гармонійно вписалася у величну атмосферу храму.
«Це дуже значимий для нашого храму подарунок, – ділиться враженнями настоятель храму Казанської ікони Божої Матері отець Василь (Хомин). – Бо цей подарунок – від старожила села, від людини, чиєю мудрістю ми щодень збагачуємося. Крім того, ікона написана знаним майстром іконопису Олександром Кротенком, котрий працює у візантійському стилі. Вона – як неперевершений зразок майстерності художника, що творив, будучи натхненним щедрістю і побожністю поважного старопетрівського прихожанина. Переконаний, що ця ікона стане не тільки особливою прикрасою нашого чудового храму, а й надихатиме прихожан на щиру молитву». 
Це не перший подарунок  Миколи Яковича місцевому храму – нещодавно він подарував купіль для хрещення немовлят. Тепер юні старопетрівчани, отримуючи Господнє хрещення, ще й ніби отримують своєрідне благословення від поважного земляка.
Чи треба щось комусь пояснювати, обґрунтовувати такий щедрий подарунок? Певно, що ні. Однак, сам Микола Якович зауважує: «На тому світі кишень немає, надбане добро я з собою не заберу. А так використав свої заощадження на богоугодну справу та ще, сподіваюсь, що залишу серед моїх земляків у місцевому храмі добру пам’ять про себе».

Галина МАКАРЕНКО, Старі Петрівці
Фото Олександра КОНОНЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 503 | Додав: slovo
comments powered by Disqus