Головна » 2014 » Червень » 14 » Велика родина «Я – Ми – Україна»
11:58
Велика родина «Я – Ми – Україна»
З нагоди  Міжнародного Дня захисту дітей у Вишгороді на стадіоні  «Енергетик» пройшов веселий спортивно-розважальний фестиваль «Я – Ми – Україна». Свято відбулося за сприяння благодійного фонду «Джерело Надії», почесним президентом якого є депутат Верховної Ради України Ярослав Москаленко. Організували конкурси та змагання відділ молоді та спорту райдержадміністрації на чолі з Миколою Горовим і відділ культури, національностей та релігії – з Олександром Біляєвим. 
 
Розважальна програма була насичена різноманітними конкурсами, спортивними змаганнями, проведенням майстер-класів, виставками різноманітних виробів народних умільців, розвагами та концертом. Крім того, було безкоштовне частування соками, бутербродами, водою та морозивом. 
 
На стадіоні працювали творчі майстерні з малювання, різьби по дереву, гончарства, валяння з шерсті, ковальства, вишивки, вироб­лення листівок, ляльок-мотанок, плетіння з листя кукурудзи, іграшок з фетру, скаутські перешкоди та випробування, а саме – скалодром, скай-парк, майстер-вузла. Малеча досхочу скакала на надувних гірках та батутах. Казкові герої на ходунках роздавали кольорові кульки за прочитаний віршик, виконану пісню або смішний анекдот. А маленькі любителі  лялькового театру переглядали лялькові вистави, що проходили одна за одною упродовж всього свята.
 
Знайшли своє відображення  у творчих роботах і буремні події на сході Україні. Розповідаючи про свої враження від малюнків Ярослав Москаленко зазначив: «Люди дуже хвилюються за життя тих хлопців, які на передовій. Усі хочуть миру. Особливу підтримку показала дітвора, яка охоче малювала яскраві листівки солдатам. Коли наступного разу поїдемо на Схід, обов’язково візьмемо ці малюнки. Бо хлопці воюють, у тому числі, і за майбутнє усіх наших дітей. І діти їм вдячні за це».
 
Та найзапекліші баталії розігрувалися у секторі спорту. Тут проходив фестиваль «Моя спортивна Родина». Фестивалили п’ять команд зі Славутича, Бородянського, Поліського, Іванківського та Вишгородського районів. Команда складалася з чотирьох сімей по троє учасників – тато, мама й дитина віком 10-14 років. Змагання проводилися, начебто, звичайні, відображали якийсь вид спорту, та незвичним було їх виконання на спеціальному атракціонному обладнанні. Виглядало це, на перший погляд, кумедно, але потрібно було проявити неабияку спритність та тренованість, щоб перемогти на ньому.
 
 
От, наприклад, перший вид змагання – сумо.  Потрібно було вдягнути костюма, напханого поролоном, що зображав огрядного чоловіка  сумоїста, натягнути шолома і  намагатися випхнути противника з килима. Татусі «мотузили» татусів, а матусі випихали матусь. Регіт стояв такий, що на протилежному боці базару було чути. До речі, переможці визначалися за кращим результатом мами. Діти в цьому виді виконували роль вболівальників. Перше місце в єдиноборстві сумоїстів зайняла команда Славутича.
 
Наступними змагалися дітки з баскетболу. На надувному баскетбольному атракціоні виступали по одній дитині від команди, двоє на майданчику. Дітки були прив’язані мотузками і повинні були закинути у кошик супротивника якомога більше м’ячів. Найвлучнішими виявилися іванківці, зробивши найбільше попадань у кільце, то ж вони й виграли змагання з імпровізованого баскетболу. 
 
У надувному колесі проходили поетапні переміщення окремо батька, матері й дитини. Враховувалася сумарна швидкість проходження всієї команди. Найкраще колесили вишгородчани. 
 
У наступному виді сім’я надягала  одні штани  на всіх і їхнім завданням було пробігти якомога швидше свій етап, тобто в один бік, на другому етапі інша сім’я вдягала штанці  й продовжувала змагання. Залік фіксувався секундоміром. Тут також не було рівних вишгородчанам.
 
І знову сім’я в єдиній зв’язці – тато, мама й дитина вдягали на ноги лижі і по траві бігли етап на швидкість. Вишгородці бігли швидше за інших і перемогли на зеленій лижні.
 
У перетягуванні канату брали участь тільки батьки. Чоловіки Поліського району виявилися найсильнішими.
 
Кожна родина, крім здорових емоцій та адреналіну, отримала ще й чималеньку грошову винагороду, а вболівальники отримали колосальне задоволення від побаченого. Дехто підходив до організаторів та запитував, як взяти участь у подібному турнірі. 
 
 
Тенденція зацікавленості спортом зростає з року в рік. Спортивне життя дуже об’єднує сім’ї. На  початку проведення таких турнірів потрібно було шукати по сільських радах хоча б якусь спортивну сім’ю. На сьогоднішній день їх уже чимало і кожна з них достойна заявки на змагання. Цього разу не було питань, кому виступати. Знали, що  найкраще готові родини Гончаренків,  Костюченків,  Клиновських і Бандур. Вони дружні, зіграні й добре  розуміють один одного. 
 
Дуже важливо, щоб родина була злагоджена і  підпорядковувалася капітану своєї малесенької команди, тобто батьку. Тоді у них усе виходить – рухатися в єдиному ритмі, в одному темпі і з однаковою швидкістю та амплітудою. Де батько вміло вів команду, там проблем ніяких не було. 
 
– Мені дуже приємно, що цей фестиваль, який уже став традиційним, відбувається за підтримки благодійного фонду «Джерело Надії», – зауважив по закінченні змагань народний депутат України Ярослав Москаленко. – Раніше ми називали його «Тато, мама, я – спортивна родина». У цьому році змінили назву на «Я – ми – Україна», тому що ми сьогодні переживаємо політичну кризу і я не перебільшу, якщо скажу, що усі знаходяться у дещо депресивному стані. Нам потрібно зараз усім об’єднатися заради суверенної держави. Думаю, дуже символічно, що саме у цей день прийняв присягу Президент України – гарант нашої Конституції, гарант спокійного життя та подальшого розвитку. Я був приємно здивований, коли дізнався, що діти, які приїхали на фестиваль, вирішили, що усі кошти, які вони зберуть, усі малюнки, які вони намалюють, усі глечики, які виліплять, хочуть передати солдатам. Я це все з радістю відвезу на передову, даруючи цю енергію та тепло нашим хлопцям, які беруть участь в АТО.
 
Ольга ДУМАНСЬКА, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 584 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus