Головна » 2018 » Грудень » 20 » У всякого своя доля і свій шлях широкий...
19:19
У всякого своя доля і свій шлях широкий...

П’ятнадцятого грудня  сталася подія величезної історичної ваги – Українська церква після понад трьох століть знову повернула собі незалежність. Упродовж цього часу було кілька спроб зробити цей доленосний крок, але лише зараз усе зійшлося – була згода Вселенського патріарха, українського духовенства, української влади  і воля народу до об’єднання. Попри побоювання, об’єднавчий Собор відбувся, обрано главу нової церкви, який незабаром отримає очікуваний Томос про незалежність Православної церкви України. 
Момент справді історичний. Україна боролася за свою духовну незалежність з 1686 року. Саме в ці знакові дні треба сказати про патріарха Філарета – людину, яка пронесла ідею Української помісної церкви майже через три десятиліття боротьби. Він про­йшов через брехливі московські анафеми та зміг створити організаційну основу церкви, без якої об’єднання не відбулося б. Останні 30 років Філарет часто наголошував, що Господь допоможе об’єднати православ’я в Україні в єдину помісну церкву. Ще рік тому це здавалось неможливим... 
Але воістину Господь усіх нас вів до цього. Тут заслуга всіх – патріарха Філарета, Президента України Петра Порошенка, українських архієреїв, народу, духовенства, уряду… Це додає впевненості, що на все воля Божа… 
Акт доброї волі, який зараз відбувся в Українській помісній православній церкві – добровільний відхід патріарха Філарета та обрання молодого й цілеспрямованого  предстоятеля Епіфанія, – вже стає традиційним для нашої духовної сфери. Нещодавно так усе відбулося в Українській греко-католицькій церкві –  без примусу чи драматичних обставин від свого церковного сану відмовився патріарх УГКЦ Любомир Гузар, а новим головою церкви було обрано молодого владику з блискучою освітою Святослава Шевчука. Добре, що в українському православ’ї теж переступили через заскорузлі традиції, успадковані церквами на пострадянському просторі.
Те, що впродовж одного дня під час об’єднавчого собору вдалося затвердити статут Української автокефальної церкви і обрати її предстоятеля – є величезним успіхом. «Україну можна привітати з тим, що у нас починає набувати конституційного статусу перша в її історії автокефальна помісна церква. Подія абсолютно безпрецедентна. І те, що Президент України Петро Порошенко зумів цю справу довести до кінця, я вважаю, певною мірою, Божим провидінням», – розмірковує український експерт-релігіє­знавець Тетяна Деркач. На її думку, надалі все залежатиме від того, як митрополит Епіфаній, який очолив Православну церкву в Україні, зуміє побудувати відносини архієреїв всередині нової церкви, і від того, якою буде офіційна риторика цієї церкви – зокрема й щодо тих архієреїв і парафій Московського патріархату, які висловлювали настрої проти автокефалії або, принаймні, були нейтральними чи досить лояльними до автокефалії.
Політичні оглядачі виокремили два важливих наслідки отримання Українською церквою незалежності. Перше  – це набуття релігійної свободи вірянами від Москви: такий крок надає владу українському духівництву діяти поза наказами Російської православної церкви, об’єднавши в одній структурі всіх українських православних. Другий наслідок виходить за церковні межі і стосується політичного значення Томосу – здійснення ще одного кроку від російського імперіалізму. «Це питання не лише релігійне. Це питання національної безпеки та зміцнення української державності»,  – прокоментував процес отримання Томосу Голова Верховної Ради Андрій Парубій.
Тепер на нову структуру чекає формування нових керівних органів протягом найближчих двох місяців. Щодо ієрархів УПЦ МП, які 15 грудня не долучилися до об’єднання, то вони мають можливість зробити це в майбутньому. 
Закордонні дослідники прогнозують, що релігійна свобода прискорить культурне відокремлення України від Росії та спричинить остаточний крах імперських амбіцій Путіна. «Символічна сила Української церкви в Києві буде величезною. Символічна сила київського християнства дасть величезний імпульс українській ідентичності», – вважає професор Університетського коледжу Лондона Ендрю Вілсон.
На площі перед Софійським собором тисячі людей зустріли новину про результати голосування оплесками і вигуками «Слава!». 
 «Ми маємо засвідчити нашу єдність, щоб серед нас панував мир і злагода. Коли це побачать інші, я вірю, що вони прийдуть до нас, і ми спільно будемо будувати Українську православну церкву», – заявив після свого обрання митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Підготував Олексій СЛОБІДСЬКИЙ

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 366 | Додав: slovo
comments powered by Disqus