Головна » 2016 » Серпень » 25 » У Межигір’ї геній малював святиню
18:52
У Межигір’ї геній малював святиню

19 cерпня в день свята Преображення Господнього, або, як його назвали в народі, Спас – храмове свято Києво-Межигірського Спасо-Преображенського монастиря. У цей день за ініціативи медальєра та мецената Дмитра Піркла о 13.00 у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві була погашена поштова марка (персоніфікована), присвячена 170-й річниці малюнку Тараса Шевченка, на якому митець зобразив Києво-Межигірський монастир. Окрім марки, Козацька пошта в особі Андрія Пилюха (Львів) підготувала спеціальні конверти та пам’ятний штемпель.
Під час погашення за підтримки Юлії   Шиленко, головного хранителя Національного  музею  Тараса  Шевченка,  експонувався малюнок Кобзаря, якому і були присвячені заходи. У той же день відбулось погашення марки в поштовому відділенні села Нові Петрівці місцевим краєзнавцем, автором цих рядків. 
Такі заходи відбуваються вже не вперше. Як медальєр, Дмитро Піркл уже багато років працює в галузі дизайну монетовидних медалей та пам’ятних плакеток, присвячених видатним подіям та особистостям в історії України. Він ніколи не повторюється у композиційних підходах при розкритті того чи іншого образу, намагаючись розкрити внутрішній світ своїх героїв, інколи досить складний та суперечливий (медаль «Роксолана», плакетка «Євпраксія» та інші). 
 Минулого року під час проведення в Межигір’ї шостого міжнародного духовного Межигірського фестива­лю Дмитро Піркл презентував та погасив у поштово­му відділенні Нових Петрівців персоніфіковану мар­­­ку «Києво­-Межигірський Спасо-Преображенський монастир».

      Геннадій НІКОЛАЄНКО

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 479 | Додав: slovo
comments powered by Disqus