Головна » 2013 » Березень » 30 » Туберкульоз виліковується!
12:03
Туберкульоз виліковується!
Туберкульоз – небезпечна інфекційна хвороба, якою вражаються не лише люди, а й тварини та птахи. Сягає хвороба в сиву давнину, але збудник її виявлений тільки в 1882 році німецьким лікарем Кохом, ім’ям якого збудник названий паличкою (така по формі бактерія) Коха. Бактерія Коха дуже довго, місяцями зберігається в зовнішньому середовищі і тільки сонячні промені вбивають її через 2-3 хвилини. 

Туберкульоз може вражати майже всі органи людини, але найчастіше – до 80% випадків – вражається легенева система. В сприятливих умовах бактерія швидко розмножується, руйнує вражений орган, виділяє велику кількість токсинів, що призводить до виникнення симптомів, за якими і можна запідозрити туберкульоз: стійкий кашель (з харкотинням та без нього), схуднення, пітливість, загальну слабкість, стійку невисоку температуру вечорами (37,0-37,5 градусів). 

Інфікування найчастіше наступає повітряно-крапельним шляхом. При розмові, кашлі, чиханні хворі люди виділяють бактерію з крапельками мокротиння, слини, слизу, а здорова людина вдихає заражене повітря. Протягом року хвора на відкриту форму туберкульозу людина може заразити до тридцяти здорових людей. Найбільший ризик захворіти мають люди зі слабким імунітетом, до чого може привести перевтома, недостатнє харчування, погані умови життя. Високий ризик захворіти мають люди, що постійно контактують з хворим на туберкульоз, хворі на СНІД та Віл-інфіковані, діти та люди похилого віку, алкоголіки, наркомани та курці. Проте пам’ятаймо, що захворіти на туберкульоз може людина будь-якого віку, незалежно від соціального та фінансового стану. 

На жаль, захворюваність на туберкульоз у наш час виросла вдвічі за останнє десятиріччя і продовжує зростати. Вражено 1,5% населення країни. З 1993 року в Україні офіційно оголошено епідемію туберкульозу і проводяться відповідні заходи щодо подолання інфекції. 

Як же захистити себе і своїх близьких від туберкульозу? 

По-перше дітям проводяться обов’язкові профілактичні щеплення згідно календаря щеплень. Таке щеплення дає доволі довгий і надійний імунітет, але, на жаль, не стовідсотковий. Тобто, існує тільки один вихід – це попередження туберкульозу, раннє його виявлення та лікування туберкульозних хворих. 

Це також підтримання гарного стану здоров’я. Тобто, відмова від шкідливих звичок, раціональне харчування, загартування, уникнення перевантажень, стресів, перевтоми. 

При виявленні в себе чи у своїх близьких схожих на туберкульоз симптомів (кашель більше двох тижнів, задуха та біль в грудній клітині, температура 5-7 днів, пітливість вночі, втрата апетиту, слабкість або ж при вимушеному чи випадковому контактуванні з хворим на туберкульоз) обов’язково зверніться до дільничного лікаря. 

Обстеження просте, безпечне, потребує декілька днів, безоплатне. 

При виявленні туберкульозу не впадайте у відчай. Своєчасно призначене лікування за умов дотримання лікарських рекомендацій, як правило, призводить до повного одужання. Лікування здійснюється на безоплатній основі. Більшість хворих лікування переносить добре. При ускладнених та задавнених формах туберкульозу лікування більш складне і тривале, але повне одужання також можливе. 

Головне – своєчасно звернутися за допомогою. Туберкульоз виліковується! 

Світлана СКАЧКОВА, 
лікар-фтизіатр
Переглядів: 1612 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus