Головна » 2013 » Квітень » 13 » Тримайте планку, наступники!
12:21
Тримайте планку, наступники!
Сучасна медицина у Вишгородському районі створювалася протягом тривалого періоду завдяки багатьом поколінням фахівців-ентузіастів своєї справи. Цей процес триває і сьогодні. Проте, без тих, хто започатковував розвиток районної медицини, без сімейних династій, що стали стрижнем багатьох напрямів медичного забезпечення населення, без керівників, які не дозволили в складні історичні періоди занепасти цілій галузі, реформувати було б нічого. Ця стаття – як данина пошани та низький уклін людям у білих халатах, які, не зважаючи на всі труднощі, не покинули своєї справи та залишилися вірними клятві Гіппократа. 

На час створення Вишгородського району, перша районна лікарня з 1973 року функціонувала в смт Димер, її головними лікарями в різні часи були В.Я. Іванча, О.В. Чорнолуцький. З 1990 року й дотепер очолює Димерську лікарню Ольга Малашенко. 

Існували дільничні лікарні в селах Нові Петрівці та Пірново. У Новопетрівській ДЛ – перший головний лікар Петро Бєляєв, який присвятив медицині 60 років свого трудового життя, працював лікарем до 95 років і помер в 1974 році у віці 104 роки. Потім працювали на посаді головлікаря А.І. Брузель, Лещенко, В.В. Довгаль. Нині Новопетрівську лікарню очолює Олег Лизун. 

У Пірнівській (на той час Вищедубечанській ) першим головним лікарем був М.Л. Борисевич, який присвятив медицині 50 років свого трудового життя, потім на цій посаді працювали В.К. Юрченко, Т.П. Сімонова, Людмила Антонівна Рось, про яку в серцях людей ще й досі залишилася тепла згадка. Сьогодні Пірнівську амбулаторію загальної практики сімейної медицини очолює О.М. Борисевич, продовжуючи династію медиків. 

Будівництво Вишгородської ЦРЛ розпочато в 1980 році. Перша черга будівництва – поліклініка на 375 відвідувачів побудована у 1980 році, а стаціонарні відділення ЦРЛ прийняли перших хворих уже в квітні 1983 року. 

Очолив нову медичну установу спочатку П.М. Веремієнко, а пізніше Г.В. Дорош, який очолював центральну районну лікарню з 1983 по 2002 рік. Саме він 20 років присвятив нелегкій справі розбудови районної лікарні, зміцненню її матеріально-технічної бази, створенню діяльного трудового колективу. Під керівництвом Григорія Дороша у складний період перебудови Вишгородська центральна районна лікарня гідно долала труднощі, прагнула зберегти медичну мережу, дбала про своїх працівників та їх майбутнє. 

У 2002 році головним лікарем центральної районної лікарні призначений кандидат медичних наук Віктор Решетняк, який продовжив справу розвитку, модернізації лікувальних закладів усього району. У Вишгородській ЦРЛ була збудована автономна газова котельня, відремонтовані гінекологічне та пологове відділення, приміщення для розташування відділення швидкої та невідкладної медичної допомоги. Відкриті аптечні пункти на території лікарні та буфет. 


З 2007 року по теперішній час Вишгородську ЦРЛ очолює заслужений лікар України Віктор Павленко. За цей період відкрито цілодобовий травматологічний пункт, відділення хірургії одного дня, де проводяться унікальні операції, відремонтоване відділення інтенсивної терапії та додаткові реанімаційні палати. Проведені ремонти в дитячому відділенні, в Жукинській та Гаврилівській амбулаторіях та фельдшерсько-акушерських пунктах сіл Сухолуччя та Вахівка тощо. 

Кожна установа чи організація – це, перш за все, люди з їх професійним рівнем підготовки, ставленням до роботи, вболіванням за її результати. Саме такими людьми, відданими своїй справі, милосердними і щирими, славляться всі лікувальні заклади Вишгородського району. Їх високий професіоналізм, організованість, громадський обов’язок, вірність даній клятві продемонстровані у трагічні дні, коли смертельний вогонь Чорнобиля опалив наше життя. Майже всі вони брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС. 


До теперішнього часу працюють медики-ветерани, які розпочинали свій трудовий шлях у 50-70-ті роки минулого століття і мають за плечима багато років клопіткої праці. Серед них – акушерка Димерської районної лікарні Ганна Дибенко, фельдшер-лаборант Пірнівської амбулаторії Марія Борисович, завідуюча фельдшерсько-акушерського пункту села Осещина Марія Максименко, завідуюча фельдшерськ-акушерського пункту села Синяк Катерина Дзюбан, фельдшер Старопетрівської амбулаторії Петро Старенький, лаборант КДЛ Вишгородської ЦРЛ Надія Бейгул, сестра медична Вишгородської ЦРЛ Галина Ріпа, сестра медична операційна Вишгородської ЦРЛ Ганна Яковенко, фельдшерлаборант Демидівської амбулаторії Надія Нечипорук, молодша медична сестра Демидівської амбулаторії Марія Костюченко, фельдшер швидкої допомоги Новопетрівської лікарні Елеонора Кацімон, фельдшер швидкої допомоги Новопетрівської лікарні Тамара Пономаренко та інші медичні фахівці. 

У складний перебудовчий період, час становлення незалежної України, Вишгородська центральна районна лікарня, як більшість установ та організацій району, гідно долала труднощі, прагнула зберегти медичну мережу, дбала про своїх працівників та їх майбутнє. Великий внесок у розвиток медицини району внесли лікарські сім’ї та династії. Серед них – Григорій Дорош (головлікар у 1983-2002 рр.) та його дружина Тамара Дорош (завідуюча клініко-діагностичною лабораторією, лікар-лаборант у 1983-2002 рр.), Віктор Решетняк (лікар-акушер-гінеколог, кандидат медичних наук, головлікар Вишгородської ЦРЛ у 2002-2006 рр.) та його дружина Зоя Решетняк (старший фельдшер відділення швидкої та невідкладної медичної допомоги у 1983-2006 рр.), Леонід Шнайдер (завідуючий хірургічним відділенням, лікар-хірург у 1984-2008 рр.) та його дружина Любов Шнайдер (лікар-педіатр у 1984-2005 рр.), Михайло Рось (лікар-хірург з 1983 по теперішній час) та його дружина Людмила Рось (головний лікар Пірнівської амбулаторії у 1984-2010 рр.), Микола Харитончук (лікар-ортопед-травматолог у 1975-2003 рр.) та його дружина Галина Харитончук (головлікар Демидівської амбулаторії з 1975 року по теперішній час), Анатолій Смеречинський (лікар відділення швидкої та невідкладної медичної допомоги Димерської РЛ у 1975-2003 рр.) та його дружина Людмила Смеречинська (лікар-терапевт Димерської РЛ з 1974 по теперішній час), Валерій Лаут (лікар-хірург Димерської районної лікарні з 1972 по теперішній час) з дружиною Любов’ю Лаут (реєстратор медичний Димерської районної лікарні з 1988 по теперішній час) та їхня дочка Жанна Лаут (дитячий лікар-психоневролог Вишгородської ЦРЛ з 2000 по теперішній час), Валерій Бондар (завідуючий зубопротезною лабораторією у 1970-1995 рр.) та його дружина Ольга Бондар (завідуюча відділенням швидкої та невідкладної медичної допомоги Димерської РЛ з 1968 по теперішній час), Ігор Терентьєв (головлікар Нижчедубечанської амбулаторії ЗПСМ з 2000 по теперішній час) та його дружина Тетяна Терентьєва (головний лікар Жукинської амбулаторії у 2001 – 2010 рр.), Михайло Борисевич (головлікар Пірнівської дільничної лікарні, лікар-хірург до1998 року) з дружиною Марією Борисевич (фельдшер-лаборант Пірнівської дільничної лікарні з 1957 р. по теперішній час) та їхній син Олександр Борисевич (головний лікар Пірнівської амбулаторії ЗПСМ з 2011 р. по теперішній час), та син Михайло Борисевич завідувач терапевтичним відділенням ЦРЛ. Ці люди, разом із своїми колегами, заклали фундамент та продовжують створювати міцну будівлю медицини Вишгородщини. 

Сьогодні нові люди працюють у районній медицині та втілюють в життя реформування цієї галузі. Їм є з чим порівнювати, на кого рівнятись та з кого брати приклад. 

Єдине бажання, щоб нинішнє покоління медиків не забувало основну заповідь лікаря: «Головне – не нашкодити!».

фото Олександра КОВАЛЕНКА
Переглядів: 1577 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus