Головна » 2017 » Квітень » 13 » Потрібні нові форми співпраці
18:37
Потрібні нові форми співпраці

10 квітня у залі засідань адмінбудинку відбулося засідання виїзних зборів міжфракційного депутатського об’єднання «Київщина». Нагадаємо, що 7 лютого у Верховній Раді відбулося установче засідання цього об’єднання. До його складу увійшло 18 народних депутатів різних фракцій і груп: Ярослав Москаленко, Сергій Мельничук, Сергій Скуратовський, Юрій Чижмарь, Хвича Мепарішвілі, Вадим Івченко, Ірина Сисоєнко, Ярослав Єдаков, Артур Палатний, Олег Велікін, Ірина Суслова, Ольга Червакова, Марія Іонова, Павло Різаненко, Олександр Черненко, Євген Рибчинський, Тетяна Ричкова та Віталій Гудзенко. Координатором об’єднання обрано Ярослава Москаленка, заступником – Хвичу Мепарішвілі, секретарем – Ірину Суслову.
 Народні обранці обговорили підготовку законопроекту щодо взаємовідносин Києва і столичної Київської області, а також проблему пасажирських перевезень та  хід медичної реформи в області. 
В роботі зборів взяли участь голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган, голова Вишгородської райдерж­адміністрації В’ячеслав Савенок, голова Вишгородської районної ради Ростислав Кириченко, Вишгородський міський голова Олексій Момот.
Народні депутати разом із владою Київської області домовилися підготувати законопроект про взаємовідносини  Києва та області.
За словами народного депутата, голови МДО «Київщина» Ярослава Москаленка, на сьогодні надзвичайно важливим і актуальним є питання законодавчого врегулювання відносин між територіальними громадами, зокрема, між Києвом та Київською областю. «Питання поводження з твердими побутовими відходами, які вивозяться в область, налагодження транзитних потоків та будівництво автошляхів, взаємостосунки в закладах охорони здоров’я. Сьогодні ми повинні дати старт роботі в частині підготовки такого законопроекту, який стане локомотивом для вирішення проблем взаємоіснування між територіальними громадами»,– зазначив Ярослав Москаленко. 
Голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган зазначив, що сьогодні тотальний дефіцит місць в лікарнях, дитячих садках, школах, не витримує критики робота  житлово-комунального господарства.
За статистикою, у Вишгородському районі проживає 70 тисяч мешканців, а за наявністю активних мобільних номерів – 150 тисяч. У лікарнях, закладах освіти ми вже констатуємо тотальний соціальний колапс суміжних з Києвом територій, і без масштабного та системного підходу вирішення проблеми неможливе..
Професор, член Офісу радників при Київській облдержадміністрації Володимир Удовиченко під час свого виступу наголосив, що співпраця зі столицею має бути на нових умовах, а базою законопроекту може бути Закон України «Про столицю України – місто-герой Київ», який регулює відносини з Київською областю.
За словами Володимира Удовиченка, вже підготовлено проект меморандуму про співпрацю між КОДА та КМДА. Подальшими кроками є створення робочої групи за участю народних депутатів України, а також створення асоціації – Києва, як самоврядної частини, та органів місцевого самоврядування Київщини, з можливим залученням міжнародних експертів. «Тоді ми вийдемо на закон, який створював би умови для кардинального зрушення стану справ із усією соціальною інфраструктурою Київщини», – зазначив В. Удовиченко, до речі, колишній багаторічний міський голова міста Славутич.
Голова облдержадміністрації Олександр Горган під час обговорення питання щодо автотранспортних пасажирських перевезень відкинув будь-які звинувачення автоперевізників у «ручному» перерозподілі маршрутів та наголосив, що пікет окремих транспортних підприємств є небажанням працювати в умовах прозорості й рівності всіх учасників ринку. За словами Горгана, окремі автоперевізники за допомогою пікетів та громадськості намагаються тиснути на державну владу, вимагаючи дати гарантії, що їх автопідприємства стануть переможцями майбутніх конкурсів. «Як голова Київської облдержадміністрації заявляю, що жодні корупційні схеми не пройдуть. Практика підкилимного розподілу маршрутів залишилася у минулому. Новий конкурсний комітет буде сформовано з осіб із бездоганною репутацією, із залученням представників міжнародних та антикорупційних громадських організацій. Всі конкурси будуть прозорі і відкриті», – наголосив Олександр Горган.
Очільник області зазначив, що Київська облдержадміністрація відкрита до конструктивної співпраці, готова до пошуку варіантів здешевлення вартості проїзду, зокрема, впровадження програми відшкодування проїзду пільгових категорій та боротьби з нелегальними перевізниками. Олександр Горган також повідомив, що в 2017 році відбудеться 178 конкурсів із визначення паревізника на обласних автобусних маршрутах. «Це будуть конкурси за прозорими, відкритими правилами, на яких переможе той, хто запропонує кращі умови перевезення пасажирів. І автоперевізники зрозуміють, що практика «покупки» маршрутів ще до результату конкурсного комітету не пройде», – наголосив О. Горган.
Як відомо, маршрутна мережа Київської області включає у себе 512 автобусних маршрутів загального користування: 169 приміських та 343 міжміських, перевезення на яких здійснює 94 автотраспортні підприємства.
Директор департаменту охорони здоров’я Київської ОДА Алла Арешкович під час засідання міжфракційного депутатського об’єднання повідомила, що департамент закликає при погодженні будівництва новобудов передбачати соціальні приміщення, аби органи місцевого самоврядування мали змогу викуповувати їх для створення амбулаторій загальної практики. «Коли будинок має 1500 мешканців – це вже одна дільниця для лікарні загальної практики. Якщо це велика будівля або навіть містечко, то з метою наближення медичної допомоги до населення ми як влада, яка впроваджує на місцях регіональну політику, повинні дбати про медичний захист мешканців, які знаходяться на території області», – сказала Алла Арешкович. Вона також зазначила, що наразі очікуються від центральних органів виконавчої влади нормативно-правові акти, які нададуть можливість підписувати з населенням договори на медичне обслуговування і визначити той обсяг бюджетних коштів, які будуть пропонуватися для фінансування первинної медико-санітарної допомоги.
Крім того, Алла Арешкович повідомила про запровадження референтних цін на препарати інсулінів, створення і складання реєстрів пацієнтів, які мають хвороби, що підпадають під відшкодування вартості на препарати з 1 квітня. Департамент уже отримав затверджені межі госпітальних округів, їх в області чотири. «Наше завдання на сьогодні розрахувати та надати рекомендації для рад госпітальних округів в частині наповнення лікарень інтенсивного лікування»,– зауважила директор департаменту. Алла Арешкович наголосила на необхідності створення диспетчерської системи єдиного номера 103, а також створення нових пунктів постійного базування швидких допомог.
Народний депутат України Ольга Червакова підняла питання недопущення закриття медичного стаціонару в селищі Коцюбинське.
Народні депутати України збираються на законодавчому рівні вирішувати проблемні питання столичного регіону. Досягнуто домовленості про співпрацю з Київською облдержадміністрацією щодо ініціювання законодавчих ініціатив у парламенті для комплексного вирішення наболілих питань.

Інф. «Слова»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 526 | Додав: slovo
comments powered by Disqus