Головна » 2013 » Січень » 19 » ССО «любить» клерків
12:24
ССО «любить» клерків
Синдром «сухого ока» (ССО), на думку лікарів, є справжньою катастрофою сучасності. Найбільше до цього захворювання схильні офісні співробітники та курці. 

Основна причина захворювання – постійна напруга очей за комп’ютером, тому багато хто з тих, хто звертається до офтальмологів – офісні співробітники, які від 40 до 70% свого часу проводять біля монітора. Посилює синдром «сухого ока» і сухе кондиційоване повітря приміщень, і куріння, і тривале водіння автомобіля, і навіть контактні лінзи. Велика кількість офісних співробітників – жінки, які користуються косметикою та приймають гормональні контрацептиви, що також є фактором ризику розвитку синдрому «сухого ока». 

Від цього страждає близько 17% населення, при цьому, дев’ять з десяти хворих – жінки. На думку лікарів, поширеність цього явища набула глобального масштабу і є не просто синдромом, а хворобою: якщо раніше він був притаманний людям старшого віку, то сьогодні в групі ризику знаходяться молоді офісні співробітники і завзяті курці. Швидке поширення недуги, недостатня увага до її вивчення, а також низька інформованість людей про хворобу та методи її лікування вивели синдром «сухого ока» до соціально значущої проблеми серед працюючого населення. 

ССО виражається в зменшенні кількості слізної рідини, внаслідок зниження її продукції або підвищеного випаровування, яка необхідна для зволоження поверхні ока. Розвитку хвороби сприяє сильна напруга і зосередженість, наприклад, у процесі читання, роботи за комп’ютером, водіння. 

Людина забуває кліпати, внаслідок чого і рветься слізна плівка, а також відбувається випаровування вологи. На перших етапах хвороба ніяк не виявляється, але з часом симптоми викликають справжні страждання: спочатку з’являється підвищена сльозотеча, потім очі червоніють, з’являється дискомфорт, відчуття піску, різі та печіння в очах. Також може виникнути світлобоязнь, підвищитися чутливість очей до диму. При подальшому загостренні симптоми можуть бути просто нестерпними. 

ССО часто приймають за звичайну втому очей, а почервоніння знімають судинозвужувальними крап лями. Робити цього категорично не можна, тому що природа у обох проявів різна. 

Наслідки хвороби можуть бути дуже плачевними. Розвивається запалення, яке супроводжується пошкодженням рогівки, а це призводить до інфекцій, рубцювання, утворення ерозій. При ускладненні останні можуть перерости у виразки і привести до повної втрати зору. 

Під час читання або роботи за комп’ютером лікарі радять частіше кліпати, щоб очі постійно зволожувалися, застосовувати препарати штучної сльози. З базової терапії синдрому «сухого ока» фахівці рекомендують сльозозамінники, бажано без консерванту. Сльозозамінники зволожують поверхню ока, стимулюють роботу слізної залози та уповільнюють випаровування вологи. 

Крім того, в профілактичних цілях раз на півгодини-годину під час роботи або читання, очі треба прикривати долонями на кілька секунд і робити гімнастику. 

Вправи прості: випрямитися і подивитися вгору, потім примружити нижні повіки, щоб вони «затремтіли», після виконати кругові рухи очними яблуками за та проти годинникової стрілки, рухати ними праворуч-ліворуч, затримуючись у крайніх точках на 10-15 секунд. Ефективні й вправи по зміні зони концентрації. Потрібно вибрати віддалений предмет, уважно подивитися на нього близько 15 секунд, а потім різко перевести погляд на більш близьку «мішень», не рухаючи головою. 

Недооцінювати синдром «сухого» ока не можна. При виявленні перших симптомів хвороби треба негайно починати терапію препаратами, попередньо обов’язково проконсультувавшись із лікарем. Самолікування без медогляду може призвести до погіршення стану здоров’я. 

Юхим КОНОНЕЦЬ
Переглядів: 484 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus