Головна » 2017 » Березень » 9 » «Сонце йде і за собою день веде!»
22:02
«Сонце йде і за собою день веде!»

5 березня Межигір’я знову зустрічало численних гостей, яких на місці Спасо-Преображенного храму зібрали Г.  Ніколаєнко та М. Іщук – автори закону про відродження Межигірської святині. Вже вкотре на початку березня тут збираються ті, кого приводить сюди любов до творчості геніального поета і благоговіння перед цими святими місцями.
Шевченківські читання почалися зі служби Божої, яку урочисто провели сім святих отців: о. Спиридон – ігумен Видубицького монастиря з двома ієромонахами, о. Микола, благочинний церков Вишгородського району  Київського патріархату, о. Василь із Старих Петрівців, о. Богдан із Вишгорода, о. Тарас із Нових Петрівців.
Завершилась служба короткими проповідями святих отців, в яких пастирі закликали вірян до єднання в любові до Бога і ближнього, до виконання святих заповідей у повсякденному житті. Хор «Просвіта» із Києва заспівав «Отче наш», потім пісню на слова Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий».
Особливе захоплення слухачів викликав виступ Героя України, народного артиста України, лауреата Шевченківської премії Анатолія Паламаренка, який прочитав поему  Шевченка «Чернець». Зміст твору передає, як у Межигір’ї з’явився чернець Семен Палій, великий політичний діяч Війська Запорозького. Поема була написана у перші дні перебування поета в засланні в Орській фортеці.
Зворушив всіх виступ учнів недільної православної школи при храмі села Гнатівка Києво-Святошинського району. Діти читали вірші Т. Шевченка, виконали кілька патріотичних пісень. Вишгородський гурт «Вівтар Вітчизни» виконав пісні «Хай живе вільна Україна» та «Меч Арея».
Директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко не тільки привітала учасників читань, а й сама майстерно прочитала «Заповіт», наголосила, що зараз виповнилось 150 років, як цей вірш одержав саме цю назву, після кількох інших, що існували раніше.
Серед присутніх був кінорежисер Дмитро Ломачук, який розповів про свою роботу над цілою серією історичних фільмів – знятий «Святослав» та три фільми про гетьманів Сагайдачного, Калнишевського та Дорошенка. Порадувала всіх заслужена артистка України Тетяна Негрій, без якої у Межигір’ї не відбувається жодна акція. Вона запропонувала пісню «Зоре моя вечірняя» та прочитала кілька віршів поета.
Цього року, на відміну від ранішніх акцій, на читаннях були присутні: Н.  Руденко та В. Чаус, члени Громадської ради при Вишгородській райдержадміністрації.
Цікавим був виступ відомого політика, депутата Верховної Ради попередніх скликань Ю. Кармазіна. Він гострим словом констатував напружений стан у суспільстві, викликаний трирічною війною і окупацією Донбасу, яку влада чогось вперто не визнає війною. Не втрачати надію закликав іще в одному  своєму виступі А. Паламаренко, коли читав вірш генія «І тут, і всюди – скрізь погано» – великий читець оптимістично стверджував: «Сонце йде і за собою день веде!».
Закінчилась художня частина свята урочистим виконанням хором «Просвіта», яким керує Р. Марченко, пісні на слова Шевченка «Ой, чого ж ти почорніло, зеленеє поле». Учасники Шевченківських читань вдячні коменданту Межигір’я Д. Тарахкотелику за частування гостей рибною юшкою, рисовою кашею та гарячим чаєм.

Валентина ОСИПОВА, Демидів

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 741 | Додав: slovo
comments powered by Disqus