Головна » 2016 » Липень » 4 » Славна історія ДВФ
12:40
Славна історія ДВФ

27 червня виповнюється 85 років з дня створення Дніпровської військової флотилії. Саме в цей день в Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році» відкрито виставку «Дніпровська військова флотилія 6.1931-7.1940 рр.». Ініціатором виставки став Сергій Гафаров, який вже давно цікавився історією Дніпровської, а згодом Пінської флотилії, збирав  артефакти, пов’язані з ними.
Дніпровська військова флотилія (ДВФ) була створена на базі Окремого загону суден  ріки Дніпро. На той час Дніпро був оперативно-стратегічною магістраллю, безпосередньо виходив до кордонів СРСР.
За роки існування флотилії в її складі проходили термінову службу сотні червонофлотців. І це був неоціненний досвід, що незабаром знадобився їм у війні проти нацистської Німеччини.
Червень 1939 та 1940 року мешканцям Києва запам’ятався чудовим шоу, що влаштували моряки Дніпровської військової флотилії під час святкування Дня військово-морського флоту в Києві. Тут були й  показові стрільби, і висадка десанту, і змагання на шлюпках. Кораблі та катери на Дніпрі були святково прикрашені.
Після заняття Червоною Армією у жовтні 1939 року польського міста Пінськ, він став головною базою Дніпровської флотилії. Кораблі Пінської флотилії, які, залишаючи Полісся, затопили польські моряки, були підняті, відремонтовані та переозброєні на київських заводах, і поповнили групи кораблів Дніпровської військової флотилії.
 Бронекатери флотилії брали участь у радянсько-фінській війні 1939-1940 років.
 У зв’язку з переносом кордонів СРСР на захід, 17 червня 1940 року Дніпровську флотилію розформовують, а на її базі створюють Пінську та Дунайську військові флотилії.
Унікальні експонати, що знайшли своє місце на виставці, зібрані членами Київської громадської організації «Товариство ветеранів розвідки Військово-морського флоту» (голова Олександр Мармашов), родичами червонофлотців, старшинами та офіцерами Дніпровської військової флотилії (В. Калашніков, Т. Повєткін, О. Мартинов, Е. Бухтіяров, Л. Нашиван), драйверами з України та Росії (В. Горлинський, О. Йолкін), членами Миколаївського спортивно-технічного клубу підводних дослідників «Садко» (голова В. Торубара). Саме завдяки цим небайдужим людям відвідувачі музею сьогодні можуть помилуватися чудовим порцеляновим посудом, що випускався спеціально для моряків, побачити унікальні фотографії та документи, речі, підняті з затоплених мінного загороджувача «Колхозник» та монітора «Ударник».
Усі бажаючі можуть ознайомитися з  новою виставкою на третьому поверсі нашого музею.

Ольга СУБАЧ, 
завідуюча відділом експозиції Національного музею-заповідника «Битва за Київ в 1943 році» 

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 366 | Додав: slovo
comments powered by Disqus