Головна » 2018 » Липень » 19 » Скорочуй, використовуй повторно, сортуй
16:47
Скорочуй, використовуй повторно, сортуй

Чи замислюєтесь ви про шкоду поліетилену, пластику, коли кидаєте пляшку на тротуар, у водойму? Чи є ви свідомим громадянином, який прагне зберегти планету чистою? У сучасному суспільстві важко відповідати всім викликам і не взяти пакет у супермаркеті. Але ЕКОрух набирає обертів в Україні, і тут Вишгородщина не пасе задніх. Однією із активних організацій, яка влаштовує суботники, пропагує сортування сміття, відмову від пластику та поліетилену, проводить екоуроки для школярів, руйнує стереотипи, що у селах не будуть сортувати сміття, та має на меті зберегти Вишгородський район чистим – це «ЧИСТО.Вишгород». Ми поспілкувалися із натхненницею створеної організації Валерією Гончаренко та розпитали про всі новомодні екотренди, які допоможуть жити людині у гармонії з природою. 
– Валеріє, розкажіть, чим займалися до того, як почати діяльність у ГО «ЧИСТО.Вишгород»? Що Вас мотивувало стати одним із засновників організації?

– Більше 10 років я працювала у сфері будівельного маркетингу. Сфера важка, але прибуткова. Проте з часом мене не радували гроші, які отримувала. Я зрозуміла, що настав етап змін у моєму житті. Ідея створення «ЧИСТО.Вишгород» виникла, коли я відзначала свій день народження у Карпатах. Побачила на власні очі забруднену пластиком річку Латориця, і святкування не вийшло. Спочатку я плакала, але згодом зрозуміла, що потрібні дії для змін. Якщо цією людиною, яка буде щось робити, повинна бути я, варто взяти на свої плечі цю відповідальність. Ось так у листопаді минулого року я написала пост на своїй сторінці у соцмережі Facebook про те, що ходімо прибирати. Тоді прийшло шість людей, четверо з яких стали моїми друзями та співзасновниками організації. 
Мене оточували люди, які розділяли мої погляди і мали багато цікавих ідей для втілення. Ми могли і хотіли стати рушійною силою. Спочатку не мали на меті створювати організацію і були проектом. Згодом почали брати участь у різних заходах, фестивалях, екофорумах, і коли нас запитували, звідки ми, всі дивувалися, що такий регіональний проект вийшов далеко за рамки. Тоді ми створили громадську організацію «ЧИСТО.Вишгород». Я стала головою організації і об’єднала навколо себе чудових еколюдей, зокрема Наталю Руденко (юрист), Галю Дубіну (дієтолог, підприємець), Ольгу Фурдило (економіст), Наталю Вітер (кераміст), Вікторію Котик (еколог). Також нещодавно у нас з’явилось молодіжне крило організації, яке ми зараз активно розвиваємо.
– Ваша діяльність зорієнтована лише на райцентр чи ви охоплюєте весь Вишгородський район?
– Із самого початку я орієнтувалася на район, адже сама живу у Вишгородському районі. Із створенням організації до нас прийшло багато людей із Вишгорода, тому втілені ідеї першим випробовує наше древнє місто, але ми прагнемо і намагаємося розширювати межі. Так нами був створений та розроблений проект «Школа сортує сміття» за підтримки української пакувально-екологічної коаліції «УкрПЕК» для учнів 1-4 класів шкіл Вишгорода. Проте першою школою, яка почала сортувати сміття у Вишгородському районі, була Нижчедубечанська. Організатори «ЧИСТО.Вишгород» поставили сортувальні контейнери, створили інформаційні плакати та провели уроки. Це були перші наші спроби, завдяки яким ми зрозуміли, на що варто звертати більше уваги, як зацікавити, мотивувати. Освітній проект не є основним, але не менш важливим в організації діяльності «ЧИСТО.Вишгород».
– Як Ви залучаєте волонтерів?
– Лише раз залучили волонтерів, тому що спочатку з об’ємами проектів ми справлялися самотужки. Але думаю, що на осінь будемо оголошувати додатковий набір волонтерів, адже організація у процесі розширення. Дуже багато пишуть у приватні повідомлення і пропонують різні ідеї привернення уваги людей до проблеми забруднення. Це не може не радувати.
– Які програми Ви втілили у життя за допомогою організації та над якими працюєте?
– Концепція нашої організації – виховати у людей екологічний патріотизм через соціальні проекти. Тому, якщо хочемо, щоб місто стало чистим від горняток з-під кави, ставимо «люльку Мамая» – накопичувач горняток у вигляді трубки, якщо хочемо, щоб перестали купувати поліетиленові пакети – створили екоторби. Ми не маємо з цього жодного прибутку, і це все робиться передусім на волонтерських засадах. Зараз працюємо над впровадженням проекту «Стоп кульок! Всім торба» і створюємо багаторазові мішечки, які можуть замінити поліетиленові пакети у магазині. 
Також ми приєдналися до всеукраїнського проекту «Еко Френдлі Кафе». Цей проект існує у десяти містах України та передбачає знижки на напої, якщо людина бере їх у своє багаторазове горнятко.
Із ініціативним волонтером, казко-терапевтом та письменницею Катею Єгорушкіною розповідаємо малечі про сортування сміття. Катерина із авторською книжкою «Арчі», провела ігрові заняття у дитячих садочках «Ластівка» та «Чебурашка» у Вишгороді. Дошкільнята із задоволенням захоплюються казкою та вже змалку навчаються бути екологічно свідомими. 
У Вишгородському районі є певні складнощі із харчуванням дітей на базі шкіл. Тому разом із Галею Дубіною, дипломованим дієтологом, розроблюємо програму для здорового харчування дітей. Екологія із харчуванням йдуть пліч-о-пліч, і це не менш важливий аспект. 
Зібрали фокус-групу та готуємо тематичні «Еко Лекції» для дорослих. Раніше ми не працювали з дорослими, але люди дуже просять. Тому ми взялись і за цей напрям роботи. 
Попри це ми збираємо мешканців на суботники, під час яких знайомимося, проводимо весело й з користю для нашого краю час. Зараз вирішили створити концепцію екопікніків, адже літній сезон у розпалі.
– Що Вас надихає? З кого берете приклад?
– Команда «ЧИСТО.Вишгород» дуже часто їздить на різноманітні заходи, під час яких ми надихаємося, знаходимо багато цікавих ідей та професійно удосконалюємося. Зокрема я буду проходити курси у Полтаві. Отримаю нові знання від американських представників із освітніх програм із енергозбереження та сортування сміття. Колеги також відвідують різні форуми, лекції, тренінги та прагнуть розвиватися у цьому напрямку. Зокрема надихнулися розробкою муніципальних програм. Ми не хочемо чекати, поки влада почне щось робити. Натхненний приклад міста Дніпро, який розпочав проект «Батарейки, здавайтеся!». На території України утилізувати батарейки неможливо. У місті відкрили пункти здачі батарейок. Це були звичайні коробки, які стояли в кафе, магазинах. Зараз у них півтори тисячі пунктів по всій Україні. Батарейки накопичують у цих пунктах прийому, а тим часом розробляється закон, який би дозволив відправляти батарейки на переробку за кордон. Ми перейняли цей досвід і організували бокси у мережі магазинів «Еко-лавка» у Вишгороді. 
– Якими принципами повинен керуватися громадянин, щоб зберегти довкілля?
– Для мене принцип екологічного життя формується із трьох напрямів – це скорочуй, використовуй повторно, сортуй. Саме з цих речей варто почати своє екологічне життя.
– Які плани на найближчу перспективу?
– Є багато різних ідей та концепцій і з часом будуть організовані у Вишгородському районі. Найголовніше зараз для нас залучити доросле населення до екологічного руху і хоча б відмовитися від пластикового пакета у супермаркеті. У планах і організація масштабного екофестивалю на теренах Вишгородщини. 
– І, будь ласка, декілька слів для читачів «Слова».
– Вишгородщина – прекрасна рекреаційна зона, яка страждає від стихійних сміттєзвалищ, небезпечних відходів у лісовій місцевості, забруднення водного та повітряного басейну тощо. Варто пам’ятати, що твоє місто – це ти! Бережіть себе!

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 514 | Додав: slovo
comments powered by Disqus