Головна » 2014 » Жовтень » 23 » Шляхами юних краєзнавців
11:00
Шляхами юних краєзнавців
У всіх районах та містах Київщини нещодавно пройшли заходи у рамках Все­української туристської естафети пам’яті, присвяченої 70-річчю визволення України від нацистських загарбників та Дню партизанської слави.
 
25 вересня відбулося проведення заключного етапу естафети пам’яті на території Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році». Зібралися юні туристи та краєзнавці, учасники пошукових загонів  та об’єднань, їх педагоги, шановані ветерани війни, місцеві школи та жителі села. Місце для заходу було обрано не випадково, адже це місце Лютізького плацдарму, звідки розпочалося  звільнення столиці України. Робота з учнями з патріотичного виховання неможлива без участі у ній ветеранів Великої Вітчизняної війни. Наш гість Іван Іванович Чертков, ветеран Великої Віт­чизняної  війни, полковник у відставці, заступник голови ради ветеранів Вишгородського району, знає це із власного досвіду. Протягом всього періоду естафету підтримали близько однієї тисячі юних туристів та краєзнавців з усіх районів та міст області. Стартувала естафета 22 червня, у День скорботи і  вшанування пам’яті жертв війни в Україні.
 
Група юних туристів Васильківської міської станції юних техніків здійснили дводенний пішохідний похід по Київському укріпрайону  від села Віта Поштова до села Білогородка. 
 
Юні краєзнавці Тетіївського районного центру дитячої  та юнацької творчості пройшли місцями запеклих боїв, що точилися на Тетіївщині у роки Великої Вітчизняної війни, відвідали історичні та меморіальні пам’ятки. Вихованці гуртків відвідали  пам’ятник загиблим воїнам в урочищі Турський ліс, упорядкували територію біля нього та почистили джерело.
 
Вихованці Обухівського районного центру дитячої та юнацької творчості побували на місці  протитанкового рову (нині вулиця Колгоспна), переправи у районі Дніпра, першої лінії оборонних окопів у селі Щербанівка, а також на місці командної висоти  – легендарної Дівич-гори. Діти відправились у село Германівка до музейно-меморіального комплексу «Янівська висота», пам’ятника воїнам-односельцям, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни. Вихованцями краєзнавчих гуртків Баришівського районного центру позашкільної роботи «Мрія» проведено триденний  туристко-краєзнавчий пішохідний похід місцями так званого Баришівського котла. 
 
Продовжили юні краєзнавці велосипедний похід територією Білоцерківського району, відвідавши пам’ятники невідомим  солдатам, братські могили, меморіали загиблим воїнам-визволителям. Краєзнавці Білоцерківщини підтримали велотуристів Володарського району, а ті, у свою чергу, передали естафету богуславським краєзнавцям. 
   
Метою походу стала розробка маршруту пам’яті. Нема такого села, такого поля чи гаю, де б у жорстокій боротьбі не пролилася кров українських воїнів, де не проявилася б їхня мужність і відвага, адже кожен знав, що він захисник рідної землі. У ті непрості роки війни вся країна піднялася на захист Вітчизни. Країна перетворилася на величезний бойовий табір, охоплений єдиним поривом розбити ворога, вигнати його з рідної землі, знищити нацизм. Чудеса мужності, стійкості і героїзму виявив наш народ. Тож не забуваймо, що ми є нащадками славного покоління наших предків, які завоювали нам мирне і щасливе сьогодення. Усіма своїми справами утверджувати мир, злагоду та суспільну гармонію на нашій рідній та вільній українській землі.
 
Л. СМОЛОВИК,
завідувач екскурсійним відділом Національного  музею-заповідника «Битва за Київ у 1943р»
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 490 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus