Головна » 2015 » Березень » 14 » Щоб паличка Коха не стала дубиною…
12:53
Щоб паличка Коха не стала дубиною…
24 березня світ відзначає День боротьби з туберкульозом, який став для фтизіатрів – борців з цією недугою – ще й професійним «святом» та днем вшанування померлих від туберкульозу.
 
В Україні, на жаль, продовжується епідемія туберкульозу, оголошена ще в 1995 році, і до теперішнього часу її не вдалося подолати. Слід відзначити, що є покращення у виявленні захворювання, але поширення туберкульозу зупинити не так легко. Треба не забувати головне – туберкульоз виліковний, а за який термін людина вилікується – залежить лише від своєчасного звернення до лікаря. 
 
Туберкульоз – інфекційне, соціально-небезпечне захворювання, що передається від хворої особи до здорової повітряно-крапельним шляхом, частіше за все при спілкуванні на близькій відстані в закритих чи в приміщеннях, що погано вентилюються, при чиханні та кашлі, збудником якого є мікобактерія туберкульозу (паличка Коха), яка, зазвичай, міститься в мокротинні. Збудник – один з найвитриваліших, найнебезпечніших видів патогенних мікроорганізмів у світі, який надстійкий у навколишньому середовищі. Найчастіше туберкульозний процес вражає легені, адже це найбільш сприятливе середовище для мікобактерій туберкульозу. Але також туберкульоз може бути і поза легеневим, а саме: внутрішньо грудних чи периферичних лімфатичних вузлів (частіше у дітей та у осіб з імунодефіцитними станами), хребта та кісток, туберкульозні плеврити й менінгіти. 
 
Частіше туберкульоз проявляється скаргами на сухий чи вологий кашель більше місяця, появу задухи при незначних фізичних навантаженнях, коливання температури тіла від 37,3-37,5 більше 2-4 тижнів, нічну пітливість, втрату ваги за короткий проміжок часу, поганий апетит. Але на ранніх стадіях захворювання може протікати без вищевказаних клінічних проявів. Украй важливим є щорічне флюорографічне обстеження дорослим (рентген легень), а дітям – проводити туберкулінодіагностику (проби Манту). Тобто краще вчасне профілактичне щорічне обстеження, аніж довготривале лікування.
 
Щоб не захворіти, слід дотримуватись елементарних правил: регулярно провітрювати житло, не допускати накопичення пилу в приміщенні, не купувати їжу на стихійних ринках (адже в окремих продуктах може міститись мікобактерія туберкульозу), повноцінно харчуватись (м’ясо, гречка, сир), уникати стресів, при найменших скаргах на здоров’я своєчасно звертатись до сімейного лікаря, проходити щорічні флюорографії.
 
Лікування туберкульозу триває мінімум шість місяців, для громадян України є безкоштовним, і повинне бути безперервним, контрольованим на фоні повноцінного харчового раціону, здорового сну, відмови від надмірних фізичних навантажень та шкідливих звичок. Самолікування чи уникнення лікування шкодить здоров’ю та може призвести з часом до летальних випадків. Щодо народних методів лікування, то не доведена їхня ефективність (наприклад, борсучий чи тюленячий жир, собаче м’ясо, сушені медведки, різні фітолікування).
 
Хай вам щастить, будьте здорові. Як кажуть фтизіатри – не кашляйте!
 
Вадим ГОРДІЄНКО,
завідуючий протитуберкульозною службою КЗ «Вишгородська ЦРЛ», лікар-фтизіатр
Категорія: Україна | Переглядів: 771 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus