Головна » 2014 » Жовтень » 11 » Що з воза впало, те пропало?
10:51
Що з воза впало, те пропало?
Соціальна сфера – одна з найважливіших складових стабільності і громадського спокою. Успіхи у цьому напрямку забезпечують підтримку населення.
 
Це, практично, цитата керівника одного з передвиборчих штабів колись відомого кандидата в Президенти України. Не врахували партійці одного: задекларованого напрямку треба неухильно дотримуватися, бо протилежний веде до соціальних катаклізмів – революцій, війн і всього, що з цього витікає.
 
Ситуація, що склалася зокрема у Вишгородському районі, у недалекому майбутньому може наочно допомогти у цьому пересвідчитися, якщо не заплющувати очі на неоднозначні прорахунки і досягнення минулого. Якщо оперувати фактами, то можна помітити певну залежність загального добробуту від очевидних успіхів у боротьбі за здобутки у соціальній сфері.
 
Взяти, наприклад скажімо, два однакові села лівого берега району. Приблизно одна й та сама кількість дворів та мешканців. Здавалося б і побутові проблеми – спільні.
 
Однак, якщо в одне з них, попри негаразди у побуті, як наприклад, відсутність грошей, брак кормів для худоби, відсутність добрив для рослинництва, намагалося зберегти вже здобуте в галузі соціальної сфери, то інше – навпаки. Збувало майно, що потребувало коштів на утримання, і у такий спосіб, тимчасово уникало невиробничих витрат, латаючи дірки, утворені черговою кризою. 
 
На першому етапі зародження та становлення ринкових відносин перше село, а це було Пірнове, суттєво програвало, бо обігових коштів катастрофічно не вистачало.
 
– Важко навіть згадувати ті часи, – розповідає Світлана Голод, завідуюча сільським дитсадком «Берізка». – Ні зарплат вихователям, ні нових меблів, ні устаткування не було, але сільська рада, незважаючи на очевидну миттєву вигоду від продажу приміщення дитсадка, «повісила» дошкільний заклад на свій баланс. Ми вижили завдяки місцевому патріотизму і голому ентузіазму.
 
– І сьогодні з цього приводу аж ніяк не шкодуємо, – додає теперішній голова сільської ради села Пірнове Сергій Книжников. – Як не дивно, але цей факт став запорукою і для залучення певних інвестицій. Сьогодні у нашому селі успішно діє одна з небагатьох дошкільних установ на лівому березі Вишгородського району. І тепер з багатьох навколишніх сіл Лівобережжя до нас щоранку батьки звозять своїх чад. Кількість місць обмежена, однак ми маємо змогу розширюватися, але вже з урахуванням наших інте­ресів. Пропонуємо сусідам, сільським головам, узяти участь у додатковому фінансуванні дитячого садочка. Тобто субінвестувати наш дошкільний заклад за рахунок, скажімо, свого часу проданої власності.
 
Протилежно інші події розвиваються у селі Нижча Дубечня. Двоповерхову будівлю типового дитсадка продали через фінансові проблеми, пов’язані з його утриманням та фінансуванням. Останнім часом збільшується народжуваність та рівень життя.
 
Зростають вимоги до утримання та виховання дітей. Незадоволені батьки щоденними незручностями, пов’язаними з доставкою та забиранням дітей із садочків за ме­жами місця проживання. Щоразу голосніше лунають невдоволення з вимогами повернення хоча б приміщення дитячого садка.
 
– Поїзд пішов, – кажуть теперішні володарі садочка, будівля якого в центрі села нині нагадує нетипове виробниче приміщення за двохметровою бетонною огорожею. Та й щоб повернути його, потрібно втричі більше коштів ніж зможе запропонувати нині сільська рада. Інфляція робить своє, і правових підстав у сільради немає.
 
У разі неповернення громада погрожує мирним, поки-що, актом громадської непокори голові сільської ради та депутатам, які подібне допустили, – каже громадська активістка Катерина Коваль. Частина села налаштована радикально, адже проблема з дітьми напряму торкається формування і без того обмеженого сімейного бюджету.
 
Погрожують, що майбутнім депутатам важко буде здобути омріяний мандат та народну підтримку на наступних виборах. А іншим – байдуже, адже в них немає дітей, отже і майбутнього.
 
– Голова Вишгородської райради Ірина Побідаш добре розуміє проблему і намагається приділяти увагу саме розбудові дитячих дошкільних та освітніх закладів. Створено і має втілюватися в життя державний проект будівництва дитячих садочків, зокрема у Нижчій Дубечні, Нових Петрівцях, Синяку та Козаровичах. Проблема, як завжди, у коштах. Однак якщо зекономити на передвиборчій кампанії і активніше залучати гроші інвесторів, проблему можна буде незабаром вирішити. Сподіваємося, що новообрані депутати райради гаряче підтримають такий напрямок, – вважає радник голови райради Олег Опінах.
 
Хотілося б, звичайно, щоб цією проблемою постійно опікувалися і фінансово підтримували не лише депутати новообраної Верховної Ради, а й депутати та меценати місцевих рівнів, адже у місцевого самоврядування майбутнє таки є – у дітях!  
 
Ю. Горовий, «СЛОВО»
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 1587 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus