Головна » 2015 » Червень » 6 » Що варта людина без лісу?
10:37
Що варта людина без лісу?
Ліси в житті людини є джерелом деревини та відіграють величезну екологічну, естетичну і санітарно-гігієнічну роль.
 
Перед лісівниками ДП «Димерське лісове господарство», як і перед усіма українськими лісівниками, стоять дуже важливі і відповідальні завдання – збільшити площу лісів, підвищити їхню якість і продуктивність, раціонально використовувати деревину та проводити догляд за вже існуючими лісовими багатствами держави. 
 
Адже щоб виросло велике і могутнє дерево, потрібна щоденна копітка праця лісівників кількох поколінь. Щорічно працівники лісгоспу заготовляють 4668 тон насіння. Весною воно висівається в лісових розсадниках. При цьому вирощується 3500 тисяч штук сіянців у лісових розсадниках та контрольованому середовищі. З них 2900 тис. штук – це сіянці сосни звичайної, яка є основною лісоутворюючою породою в зоні діяльності Димерського лісгоспу. 
 
Весною цього року працівниками лісгоспу посаджено 247 га лісів. За останні 10 років ця цифра склала 2394 га. Щорічно зеленим черенкуванням вирощується декоративного посадкового матеріалу 3 тис. штук та 1 га плантацій новорічних ялин. 
 
Для того, щоб маленькі сіянці перетворились у молоді насадження, лісівники проводять доповнення лісових культур та догляд за ними. Щорічний обсяг доповнення лісових культур становить 289 га. Догляди за лісовими культурами в 2015 році будуть проведені на площі 600 га. 
 
Для поліпшення якості і породного складу лісових насаджень, підвищення їх стійкості та продуктивності лісівниками лісгоспу щорічно проводяться рубки формування та оздоровлення лісів на площі 668 га та санітарно-оздоровчі заходи на площі 596 га, які спрямовані на оздоровлення лісів, запобігання захворюванням і пошкодженню лісових насаджень. Відповідно до розрахункової лісосіки, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища, лісгосп на рубках головного користування заготовляє 57,1 тис. кубометрів стиглої деревини. Для своєчасного виявлення шкідників і хвороб лісу, лісгосп щорічно проводить лісопатологічне обстеження лісових насаджень на площі 25 тис. гектарів.
 
Лісовий фонд ДП «Димерське лісове господарство» є високо пожежонебезпечним. Адже 87% – це хвойні ліси, які до того ж розташовані вздовж 30 кілометрів Київського водосховища. Для забезпечення пожежної безпеки лісового фонду у пожежонебезпечний період лісгоспом щорічно проводяться профілактичні протипожежні заходи: створення мінералізованих смуг – 500 км; догляд за мінсмугами – 1000 км; перекриття позапланових лісових доріг шлагбаумами в кількості 75 штук; виставлення плакатів на протипожежну тематику в кількості понад 40 штук. Випускаються листівки та проводяться бесіди з населенням. 
 
За порушення правил пожежної безпеки в лісах лісгоспу весною 2015 року було притягнуто до відповідальності 61 особу. 
 
Охорона лісових масивів від лісових пожеж є одним з основних завдань лісівників. Вогонь – найбільший ворог лісу.
 
Те, що створювалось природою та копіткою працею багатьох поколінь лісівників, може загинути від одного необережно кинутого сірника за лічені хвилини. 
 
Знаходячись у лісі, насолоджуйтесь його красою, дихайте чистим повітрям, і всі разом оберігаймо ліс від пожеж. 
 
Василь ГЛУЩЕНКО,
директор ДП «Димерське лісове господарство»
Категорія: Димерська громада | Переглядів: 819 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus