Головна » 2015 » Січень » 3 » Селянське козацтво України
10:26
Селянське козацтво України
Враховуючи такі процеси в країні, свідомі нащадки славетних козацьких пращурів об’єдналися у ВГО «Селянське козацтво України», яке було зареєстровано 2 вересня 2011 року у Державній реєстраційній службі України. У серпні 2014 року було зареєстровано всеукраїнську газету «Козацька Україна єдина».
 
Відродження Селянського козацтва як об’єднуючої господарської, військової, духовної і державотворчої громадської сили в умовах незалежної України відбувається сьогодні на основі козацької ідеї вільного господарювання на своїй землі, самоврядування сільських, міських, козацьких громад  на основі здобутої духом, кров’ю, потом усіх попередніх поколінь та задекларованої в Конституції України всеукраїнської ідеї побудови сильної, могутньої, демократичної, соціальної правової держави і справедливого громадянського суспільства заможних громадян.
 
Відсутність же в суспільстві всенародної об’єднуючої ідеї роз’єднує народ, породжує в державі корупцію, слабку і безконтрольну владу, яка збагачує багатих і приводить до зубожіння бідних.
 
За цих умов  консолідуючою  господарською, військовою, державотворчою і духовною громадською силою з багатими історичними традиціями  має стати Козацтво України.
 
Так Селянське козацтво декларує ідею об’єднання різних за історичними, соціальними, військовими та іншими традиціями козацьких формувань у Спілку козацьких громад навколо козацької ідеї вільного господарювання на своїй землі, самоврядування  громад, навколо всеукраїнської ідеї побудови сильної, могутньої, демократичної, соціальної правової держави і справедливого заможного громадянського суспільства та спрямування їх діяльності на господарську, патріотичну, військову, державотворчу, духовну, культурну діяльність і на контроль діяльності  влади. 
 
За відносно короткий період свого розвитку ВГО «Селянське козацтво України» проведена значна організаційна робота: легалізовано біля 300 обласних, районних, міських і особливо сільських козацьких громад. У Вишгородському районі також створено декілька сільських козацьких громад, які спів­працюють із школами району. 
 
На сьогодні стоїть завдання –  створити і легалізувати такі козацькі громади у всіх селах і селищах України. Тому до цієї роботи запрошуються всі, хто відчуває в своєму серці козацьких дух.
 
«Селянське козацтво України», окрім Декларації про формування і об’єднання козацьких громад у єдину Спілку козацьких громад, зосередило свої зусилля на підготовці важливих законодавчих ініціатив, спрямованих до різних гілок влади в Україні. Це  зокрема:
 
Проект Закону України «Про відрод­ження і діяльність Українського козац­тва». 
 
2. Проект Концепції «Створення державної системи військової територіальної самооборони, підрозділів територіальної самооборони та мобілізаційного резерву особистого складу, озброєння і матеріальних запасів  формувань самооборони на період загрози військового нападу». 
 
3. Концепція організації і діяльності сільської козацької громади в системі суспільства. 
 
4. Пропозиції щодо прийняття заходів по створенню робочих місць для безробітних селян, жителів села і вирішення проблеми доступності цін на м’ясні продукти для громадян, шляхом будівництва сучасних присадибних свиноферм і кролеферм, за допомогою державного пільгового кредитування і прийняття національної цільової ком­плексної програми по підтримці розвитку господарських традицій Селянського козацтва України. 
 
5. Закон України «Про трудові колективи і підвищення їх ролі в управлінні підприємствами (організаціями)».
 
6. Проект Закону України « Про обіг земель сільськогосподарського призначення».
 
7. Пропозиції до концепції «Завершення земельної реформи в Україні».
 
8. Програма Створення Учнівських козацьких господарських товариств по відродженню присадибного кролівниц­тва. 
 
9. Пропозиції  до організації Збройних Сил України у складі Професійних підрозділів стримання електронно – вогневого нападу і підрозділів мобілізаційного резерву територіальної самооборони. 
 
Підписано також відповідні меморандуми про співпрацю з ЦК профспілки працівників АПК, Київською і Вінницькою обласними профрадами.
 
Ще одним напрямом діяльності «Селянського козацтва України» є співпраця з освітніми закладами системи Міністерства освіти і науки України. Регіональними осередками Селянського козацтва у сільських та  селищних школах організовуються шкільні козацькі громади, посвячуються у козачата кращі учні. Так на Покрову 14 жовтня 2014 року нами започатковано створення двох сільських та шкільних козацьких громад; посвяту в козачата у переповненому сільському клубі Тиврівського району Вінницької області та посвяту молоді цих сіл у козаки біля могили козацького полковника Данила Нечая. Весь цей захід згодом транслювався Вінницьким регіональним телебаченням для всього населення області. Така робота започаткована разом із відділом освіти Вишгородської РДА.
 
Найбільш активно проводиться робота в цьому напрямку у Вінницькій, Хмельницькій, Київській і Житомирській областях.
 
Основні принципи сучасної козацької ідеї  вільного господарювання і самоврядування на своїй землі базуються на наріжних принципах Конституції України. Виходячи з цього  Селянське козацтво України вважає, що земля сільськогосподарського призначення є виключно ресурсною ( природною) власністю народу України,  передається назавжди у всенародну власність, у розпорядження Державного  Земельний фонду  України  і використовується за призначенням суб’єктами підприємницької діяльності на правах державної оренди.
 
Тільки народ України, здійснюючи право виключної народної ресурсної власності на землі сільськогосподарського призначення, має право шляхом референдуму вирішувати питання щодо зміни правового статусу власності на землі сільськогосподарського призначення,  їх використання та охорони. 
 
Земельна рента як похідна виключної ресурсної  власності народу України на землю сільськогосподарського призначення, як природний і соціальний надприбуток від використання землі є всенародною власністю і сплачується у Державний Земельний фонд України для використання на всенародні потреби, для інвестування розвитку села і агропромислового комплексу,  підтримання  доступних цін на харчові продукти для населення, а також на фінансування державних  природоохоронних програм.
 
Пріоритетне право користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення надається сільським громадам (селянським господарствам, фермерам і виробничим сільськогосподарським кооперативам).
 
Таким чином, Селянське козацтво вважає, що пріоритетним напрямом об’єднуючої  суспільство ідеї створення в Україні громадянського суспільства і визначеного Конституцією України державного устрою – демократичної,  соціальної, правової держави заможних громадян є: спрямованість діяльності всіх державних інституцій на досягнення  доб­робуту всіх громадян, досягнення соціальної справедливості і захищеності всіх членів суспільства: Закон для всіх один; влада держави  зобов’язана підтримувати та забезпечувати соціальну рівність та справедливість; держава розвиненого громадянського суспільства має реально забезпечувати соціально-економічні права людини; державна влада зобов’язана здійснювати реальний контроль за недопущенням вивозу олігархами капіталу за кордон і сприяти використанню його на інвестування розвитку економіки і створення робочих місць в Україні;  державна влада має реально контролюватися  громадянським  суспільством в цілому  і Козацтвом України, зокрема; передача всіх повноважень  самоврядування і виконавчої влади на місцях радам та їхнім виконавчим комітетам.
 
Ми переконані, що Козацтво України має стати авангардом громадянського суспільства України і спрямовувати свою  державотворчу діяльність на формування, підтримку, контроль  і  захист законно обраної влади, яка виконує функції демократичної, соціальної, правової держави для забезпечення мирного, заможного  життя народу України. 
 
Головними напрямками впливу на владу Козацтво України вважає не безглузду опозиційну боротьбу за захоп­лення влади  чи військове протистояння, а запровадження дієвих механізмів громадського контролю за діяльністю, відстоювання чесних, прозорих виборів,  підготовку громадських звернень і громадських пропозицій, а також  через механізм громадської експертизи різних напрямків діяльності владних інституцій. 
 
Козацтво України, як господарська, військова, духовна, патріотична і державотворча  громадська сила народу зобов’язана не допустити подальшого руйнування  Збройних Сил України, а  також  приниження правоохоронних органів, які чесно служать справі захисту громадського порядку.
 
Реалізація зазначених напрямків діяльності Селянського козацтва України,  в основі яких лежить державницька філософія створення в Україні демократичної, соціальної, правової держави заможних громадян, ставить за мету створення в нашій державі могутнього козацького середовища сільських і міських козацьких громад, відродження громадянських, господарських, військових, духовних, патріотичних і культурних традицій козацтва. 
 
Козаки за своїм  визначенням – це завжди перші, сміливі і надійні люди. А в сьогоднішніх умовах військової агресії козацькі громади здатні організувати і захистити свої рідні міста і села від загроз з  відкіля б вони не прийшли. А це, у свою чергу, вимагає широкої консолідації зусиль. Тому на сьогодні невідкладним завданням є створення Все­українського об’єднання – спілки козацьких громад. 
 
Разом –  ми  громадська козацька сила!
 
«…отож брати,
 в єднанні сила
і тільки в єдності народ.
А якщо ні –
це кусень мила.
з якого піна, срам, розброд,
єднаймося брати!»
 
Леонід ШМОРГУН,
Верховний отаман ВГО «Селянське  козацтво України»
Категорія: Україна | Переглядів: 944 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus