Головна » 2013 » Квітень » 20 » Секрет довголіття – щоденна праця
11:00
Секрет довголіття – щоденна праця

Як відомо, середня тривалість життя найвища в Японії – 82 роки. В Україні показники дещо нижчі – середній вік у нас становить 70,4 роки. Але й на Вишгородщині теж проживає чимало людей, які можуть похвалитися поважним віком. Мабуть, тут діє цілюще деснянське повітря, яким дихали наші пращури, та генетично передавали довголіття. Минулого тижня мені пощастило поспілкуватися з такою довгожителькою, котра живе у славному Жукині. 

 
Третього квітня, рівно дев’яносто років тому, у цьому мальовничому селі і народилася Пелагея Михайленко. 
 
Нещодавно до хати ювілярки завітали керівник районної громадської приймальні Партії регіонів Марія Дем’янчук, яка поздоровила Пелагею Василівну букетом свіжих квітів, вручила подарунки від імені голови райдержадміністрації Олександра Приходька, передала від нього найщиріші побажання здоров’я й довголіття та Жукинський сільський голова Валентина Пономаренко з секретарем ради Світланою Бруй, які від імені земляків тепло вітали землячку та вручили їй подарунок. 
 
У невимушеному, теплому спілкуванні ювілярка повідала про своє життя. Під час війни вона, ще молодою, потрапила в Німеччину на примусові роботи. Після повернення трудилася у місцевому колгоспі, «відроджувала зелені легені», працюючи у Вищедубечанському лісгоспі. 
 
«По-всякому приходилося, – згадує ювілярка, – іноді важкувато було, недоспані ночі, втома, проте завжди готові були йти на допомогу один одному. Нашій доброті не було меж, хоча у післявоєнний період було важко, адже чоловіків було обмаль. Доводилося часом виконувати непосильну для нас, жінок, чоловічу роботу. І знаєте, ми добре і гарно справлялися з нею, а по завершенню роботи, ввечері щасливі, усміхнені, з жартами і співами, поверталися в домівки, до своїх родин». 
 
Зараз вона проживає у Надії, дочки своєї рідної сестри, у великій та дружній родині, оточена любов’ю та опікою, доглянута, в затишній оселі, де панує злагода й любов. Підтримує зв’язок зі своєю найкращою подругою, колишньою співробітницею Галиною Костюченко, котра живе недалечко. Жінки часто збираються разом і «подорожують» думками у минуле, озираючись на прожиті роки, в яких багато і щастя, і суму, бо всього бувало на довгому віку в буремному ХХ столітті. 
 
Кожен з нас мріє прожити щасливе та довге життя, тому я поцікавилася у Пелагеї Василівни, в чому ж секрет її довголіття? 
 
– Ніякого секрету немає, – посміхається Пелагея Василівна. – Завзята сільська праця хіба-що, та щира зацікавленість у тому, що робиш, ось і увесь секрет. 
 
І справді, дивлячись у її, не за роками молоді та сяючі очі, розумієш, що не варто цуратися праці. Тоді й життя вдасться і житиметься довго. 
 
Марина ПОГОРЄЛОВА, «Слово» 
фото Олександра КОВАЛЕНКА
Категорія: Жукинська громада | Переглядів: 813 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus