Головна » 2013 » Квітень » 13 » Розуміння того, що вже зроблено, спонукає рухатися далі
12:35
Розуміння того, що вже зроблено, спонукає рухатися далі
Офіційно. 
Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12 квітня 1973 року в Київській області був утворений Вишгородський район за рахунок відокремлення від територіально великого Києво-Святошинського району колишніх Димерського і Вище-Дубечанського районів (ліквідованих у 1962 році) і частини Іванківського району (правобережжя ріки Здвиж). 

Населення новоутвореного району становило близько 73 тисячі осіб, в тому числі міста Вишгорода – близько 14 тисячі осіб. 

«Протокол №1першої організаційної сесії Вишгородської районної ради депутатів трудящих Київської області Української РСР. 

«… Затвердити виконавчий комітет Вишгородської районної ради депутатів трудящих у складі: голова Василь Буткевич, перший заступник Іван Бурдак, заступник Володимир Шариков, секретар Валентина Ласкаржевська. 

Члени виконкому – Дмитро Буравчик, Оксана Ганнущак, Василь Дзюбко, Віктор Івасенко, Леонід Фастов» (скор. ред. «Слово»). 28 квітня 1973 року». 

Це було 40 років тому. Багато води витекло з тих пір. Змінився склад ради, змінилися і люди, зникла величезна Радянська держава. Нові умови та нове середовище існування змушують шукати нові шляхи розв’язання нагальних проблем. Проте завдання та призначення залишилися тими самими. Органи місцевого самоврядування і виконавчої влади повинні у тісній співпраці спрямовувати свої зусилля на розв’язання соціальних та економічних проблем, вирішення яких дасть змогу значно поліпшити добробут та полегшити життя людей. Про плани та здобутки місцевого самоврядування розповідає голова Вишгородської районної ради Олександр НОСАЛЬ. 

– Створення Вишгородського району, а відтак – заснування районної ради, що утворила органи адміністративного управління, дало величезний поштовх у розвитку інфраструктури, економіки та господарств району. А заснування райцентру саме в Вишгороді – сприяло більш оперативному вирішенню всіх питань життєдіяльності. 

Вдячний тим, хто чотири десятиліття працював над розвитком системи місцевого самоврядування в районі. Депутати першої організаційної сесії райради та всі, хто брав участь у розбудові району, чудово розуміли необхідність організаційних заходів, що вони здійснювали, та яка відповідальність на них покладена. 

Змінюються часи, Україна отримала самостійність. Проте, становлення нашої країни, як незалежної держави, й надалі великою мірою пов’язано з розвитком місцевої ініціативи, тісною співпрацею всіх гілок влади, зростанням ролі громади та відповідальності кожного її члена за долю свого рідного краю. 

Місцеве самоврядування Вишгородщини сьогодні – це потужний корпус, що об’єднує в своїх лавах депутатів районної та сільських рад, сільських, селищного та міського голів, але, перш за все, це виборці, які делегують своїх представників у владу. Тому народні обранці повинні завжди пам’ятати, що насправді народна влада – для громади і в інтересах громади, а розуміння та підтримка земляків завжди будуть надавати впевненості долати перешкоди й досягати бажаних результатів навіть у найскладніших ситуаціях. 

– Йде копітка робота з розбудови інфраструктури Вишгородщини. Якими здобутками може похвалитися район, а що хотілося б зробити краще? 

– Зроблено чимало, та найголовніше, що результати роботи органів місцевого самоврядування в співпраці з органами державної влади, всупереч складній економічній ситуації, видно на місцях. Ремонтуються об’єкти соціальної сфери. Збудований стадіон у Демидові, якому б позаздрили багато районних центрів, відремонтована медична амбулаторія в Гаврилівці. Цей заклад не реконструювали понад 20 років. Загалом, у Вишгородському районі за останні роки проведено капітальний ремонт у 8 з 12 районних медамбулаторій. Також, у середині лютого новітній пневмотонометр отримала у своє розпорядження Вишгородська центральна районна лікарня. Апарат дає змогу визначити низку серйозних захворювань очей на ранніх стадіях хвороби. В цілому на облаштування Вишгородської ЦРЛ виділено субвенцій з державного бюджету 5,9 млн. грн. Підключено газопровід Сувид-Боденьки, відкрито новий хлібозавод у Нових Петрівцях, ремонтуються дошкільні навчальні заклади, інші об’єкти. Наші аграрії, незважаючи на складні погодні умови та природні катаклізми, готуються до посівної. Успішно розвивається птахівництво, деякі інші галузі сільського господарства. 

– Районна рада докладаєте багато зусиль для виходу Вишгородщини на міжнародний рівень спілкування. Що вже зроблено та які плани на майбутнє?
 
– Дійсно, співпраця на міжнародному рівні розвивається. Нещодавно, у рамках святкування 20-річчя підписанням угоди про партнерство, відбувся візит делегації Вишгородського району до німецького міста Айхенау задля обміну досвідом регіональної розбудови та подовження партнерської угоди. Є певні плани налагодження партнерських стосунків з однією з китайських провінцій. Певна робота в цьому напрямі вже проведена. Тож закладений фундамент дає всі підстави сподіватися на позитивний результат. 

До цього можна додати проведення чергового етапу чемпіонату світу з гонок на моторних човнах у класі «Формула-1», що відбувся влітку. Подібні заходи є можливістю показати Україну, Київщину й Вишгородщину, зокрема, як надійних партнерів, спроможних забезпечити ведення цивілізованого бізнесу. 

На жаль, економічні негаразди впливають на інвестиційну привабливість. Але за сприяння голови Київської ОДА Анатолія Присяжнюка та народного депутата України Ярослава Москаленка, ми впевнено рухаємося вперед. 


– Президент України Віктор Янукович проголосив курс на реформування системи місцевого самоврядування. Ваше ставлення до цього та що, на Вашу думку, спонукало державне керівництво до таких кроків? 

– Безумовно, реформа вже давно вкрай необхідна. Її потрібно було починати на самому початку незалежного українського державотворення, ще два десятиріччя тому. Ми до сьогодні маємо надто централізовану систему управління регіонами, більше притаманну адміністративно-командній системі радянського зразка, ніж європейській демократичній моделі, до якої прагнемо. 

Відповідно маємо низку проблем, які суттєво гальмують регіональний розвиток, створюють диспропорції у розвитку тих чи інших регіонів. Серед головних проблем – обмеженість повноважень самоврядування, брак коштів на виконання як делегованих державою, так і власних повноважень, конкуренція компетенцій представницької та виконавчої влад. Вирішення більш-менш важливого питання обласного чи районного рівня, як правило, замикається на столиці, тобто порушується принцип субсидіарності, основоположний для сучасного європейського регіонального управління, суть якого в тому, що проблеми мають вирішуватися на найбільш віддаленому від центра рівні, де їх вирішення максимально ефективне. 

Тому, спираючись на стратегічний план розвитку і модернізації країни, Президент України Віктор Янукович у посланні до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2012 році» чітко визначив орієнтири майбутньої реформи місцевого самоврядування: розширення прав територіальних громад, децентралізація влади та нова якість адміністративних послуг населенню. 

У проекті Концепції реформування місцевого самоврядування, опублікованому нещодавно для суспільного обговорення, поставлено за мету сформувати ефективне місцеве самоврядування і територіальну організацію влади, забезпечити надання владою якісних і доступних послуг населенню, а також максимально залучити громадськість до прийняття управлінських рішень, тобто сприяти розвитку демократії.
Переглядів: 462 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus