Головна » 2018 » Жовтень » 18 » Робіть добро завжди і всюди
16:58
Робіть добро завжди і всюди

Минулої неділі у Синяку пройшов семінар для голів первинних ветеранських організацій. Провела його керівник Вишгородської районної організації ветеранів війни, праці і Збройних сил Таміла Орел.
Оскільки основною темою була спів­праця місцевих органів влади з ветеранськими організаціями, на захід запросили й сільських голів. Шкода, що різні причини завадили багатьом взяти участь в обговоренні насущних питань порядку денного. Та не надто активними були й деякі керівники ветеранських організацій й проігнорували захід. А даремно, бо саме на таких зібраннях можна почерпнути багато корисного із досвіду багаторічних організаторів життя людей поважного віку. Почути й побачити було що.
Так співпало, що того дня відзначали кілька свят і особливе релігійне – Покрови Пресвятої Богородиці. Тож і учасники семінару вшанували вінком квітів пам’ятник воїна-захисника, у місцевій церкві долучилися до святої молитви за мирне небо над Україною та благополуччя рідного краю. А синяківці у своєму квітучому куточку відзначали День села.
Ми стали співучасниками святкового заходу і з захопленням розглядали барвисті стенди із світлинами місцевих мешканців на подвір’ї Синяківської загальноосвітньої школи I-II ступенів. Там нас гостинно вітала директор школи Тетяна Сулейманова. Ошатний вигляд відремонтованої школи здивував галереєю улюблених героїв дитячих казок, охайністю світлих класів. Цікаву екскурсію влаштувала учитель історії Марина Ковальчук. Вона в шкільному музеї розповіла про кожен експонат, який збирали діти разом із ветеранами села.
А українські візерунки на рушниках та речах побутового вжитку вкотре підтвердили невмирущість генного коду українського народу, сила якого «ніким звойована ще не була» і ніколи не буде.
Щирі слова любові до рідного слова, української пісні, материнської колискової прозвучали із вуст маленьких школяриків, які прийшли привітати гостей у гарному національному одязі. У серці відгукнулося – козацькому роду нема переводу! Ростіть щасливими, козачата!
Від лірики до прози життя повернула Таміла Петрівна, яка ознайомила із деякими заходами в районній ветеранській організації, спрямованими на залучення людей поважного віку до активного життя. Третій рік діє жіночий клуб «Золота осінь», при територіальному центрі соціального обслуговування функціонує хор «Золотий вік», який підкорив і республіканські сцени. Ветерани разом відзначають свята, вітають з днем народження, відвідують пізнавальні екскурсії, виставки і різні культурні заходи.
Звичайно, проблем багато, бо це – категорія особливих людей. Часто їм не вистачає простого спілкування, підводить здоров’я. Тож важливо мати на обліку людей з особливими потребами, самотніх, хворих. Допомагають волонтери, працівники соціальних служб. Ветеранська організація тісно співпрацює з районною організацією Червоного Хреста, де людям поважного віку пропонують різні медичні послуги. Та головне – там уміють вислухати кожного, поспівчувати, разом знайти вихід із скрутних життєвих ситуацій.
На жаль, працівники Червоного Хреста по району потрапили під скорочення. Ветеранська організація тісно співпрацює з благодійними фондами: «Святої Ольги» (президент  Володимир Малишев) та Романа Буковського. Подарунки до свята, гуманітарна допомога продуктами, одягом, забезпечення транспортом для екскурсій – це тільки деякі види послуг ветеранам. 
Проблеми людей мудрого віку не залишаються осторонь міської і районної ради. По можливості питання ветеранської організації розв’язуються позитивно.
Про діяльність Синяківської ветеранської організації розповів її голова Микола Федорович Єгоров. Вона об’єднує людей поважного віку чотирьох сіл: Вороньківки, Раківки, хутора Червоного і Синяка. Микола Федорович – колишній військовий, то зберіг відповідальне ставлення до своїх обов’язків, дисципліну і порядок у справі пошанування минулого та виховання у патріотичному дусі підростаючого покоління. Разом із учнями та волонтерами доглядають могили воїнів Другої світової війни, організовують заходи на підтримку воїнів об’єднаних сил на Сході України, збирають артефакти для музею, постійно спілкуються з самотніми та хворими сільчанами, вітають, відвідують удома.
На свята організовують концерти, запрошують різні художні колективи. Активно ветерани співпрацюють із керівниками підприємств, розташованих на території сільської ради, які допомагають у вирішенні багатьох проблем.
 Дослухається до запитів ветеранів і виконуюча обов’язки Синяківського сільського голови Віра Боголій. Саме на такій співпраці наголошувала і Таміла Орел. Школа – сільська рада – ветеранська організація – об’єднані девізом «Робіть добро завжди і всюди».
За програмою «Турбота» Віра Олександрівна розповіла про конкретні випадки взаємодопомоги, коли людей спіткало лихо.
Присутній на заході депутат обласної ради Роман Буковський, який завжди дотримується слова, пообіцяв і надалі допомагати ветеранській організації.
Привітала із святом та обіцяла сприяти позитивному вирішенню питань ветеранів заступник голови Вишгородської районної ради Марина Ганіцька.
 В урочистій обстановці Таміла Орел вручила козацькі універсали кільком активним пропагандистам козацького руху, а берегині козацтва Любові Юрченко – почесний диплом. Головам первинних організацій вручили зразки документів для складання річного звіту.
…А синяківці святкували! Щоб тільки врожаїлося зелене поле за селом та сонечко зігрівало зерно любові, миру і злагоди на нашій благодатній землі.
Сільському голові, директору школи, учителям і учням вдячні за гостинний прийом і бажаємо здійснення української мрії – мирного неба і благополуччя!

Ольга ДЯЧЕНКО,
член правління районної організації ветеранів війни, праці та Збройних сил

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 484 | Додав: slovo
comments powered by Disqus