Головна » 2013 » Квітень » 20 » Реформи: потрібні чіткі правила
11:11
Реформи: потрібні чіткі правила
Відбулося засідання обласного «круглого столу» на тему «Створення сприятливих умов для ведення бізнесу, залучення інвестицій та зменшення тиску правоохоронних і контролюючих органів на представників бізнесу». Президент України Віктор Янукович, який нещодавно виступив на засіданні Комітету з економічних реформ, акцентував увагу уряду та місцевої влади на необхідності поліпшення умов ведення бізнесу та закликав продовжити дерегуляцію та активне запровадження реформ для покращення бізнес-клімату. У роботі «круглого столу» взяли участь керівники правоохоронних і контролюючих органів та представники бізнесу Київської області. Вишгородщину представляв голова райдержадміністрації Олександр Приходько. 

Голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк наголосив, що Київщина залишається лідером із залучення інвестицій серед інших регіонів України, але потрібно зробити ще дуже багато, щоб Київщина могла претендувати на звання регіону з високими показниками легкості ведення бізнесу. 

Наразі розроблено Програму розвитку малого і середнього підприємництва у Київській області на 2013-2014 роки, реалізація яких дасть можливість досягти поставленої мети. Насамперед, необхідно оптимізувати дозвільну систему в сфері господарської діяльності. Очільник Київщини доручив керівникам районів вивчити питання можливості поєднання функцій дозвільних центрів та центрів надання адміністративних послуг. 

– Пріоритетним завданням на сьогодні є створення таких центрів, в яких людина зможе отримати всі необхідні дозволи та консультації на місці, не втрачаючи зайвого часу на переїзди з однієї інстанції до іншої. До того ж, можна сказати, що дозвільні центри не виконують своїх функцій у повному обсязі. Вони взагалі існують відокремлено від інших контролюючих та владних органів, – зазначив Анатолій Присяжнюк. 

Підтвердженням думки про необхідність запровадження моніторингу проведення органами державного нагляду планових та позапланових перевірок став виступ Андрія Чірви – представника ТОВ «Чіпси Люкс», яке є дочірнім підприємством компанії з іноземними інвестиціями ПАТ «Крафт Фудз Україна». Він розповів, що тільки за 2012 рік різними контролюючими органами було проведено 20 позапланових і 16 планових перевірок. Найбільше їх було з боку податківців та екологів. Позапланові перевірки, якщо порахувати час, витрачений на їх проведення, забрали 96 днів. 

– Неприємною несподіванкою для нашого підприємства стали позапланові перевірки Державної екологічної інспекції України, які можуть вкрай негативно вплинути на наші подальші плани інвестицій в область. Адже підприємство оштрафували на 3,6 млн. грн. і трохи згодом – на 2,4 млн. грн, – повідомив Андрій Чірва. – Ми змушені відстоювати свою правоту в суді, і якщо нам доведеться заплатити цей штраф, наше керівництво у США та Європі переглядатиме подальші плани інвестицій у Київську область і в Україну загалом. Оскільки міжнародна компанія не може зрозуміти такого підходу. 

Голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк, посилаючись на слова Президента України щодо необхідності розробки чітких правил перевірок, пообіцяв вирішити це болюче питання якнайшвидше. 

– Економічні реформи, започатковані Президентом України Віктором Януковичем, є надійним шляхом поліпшення інвестиційного клімату та налагодження партнерських стосунків між владою та бізнесом, і влада зробить все можливе, щоб реалізувати ці завдання, – зазначив Анатолій Присяжнюк. 

Інф. «Слова»
Переглядів: 462 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus