Головна » 2014 » Грудень » 6 » Реформа армії і бойові дії – одночасно
11:23
Реформа армії і бойові дії – одночасно
Зміни в оборонному відомстві потрібно проводити таким чином, щоб не нашкодити, детально прорахувавши все до дрібниць, вважає міністр оборони України, генерал-полковник Степан ПОЛТОРАК.
 
– Проблем із будівництвом армії дуже багато. Треба практично змінювати підходи до розв’язання нагальних питань, зокрема таких, як забезпечення. Армія тривалий час була абсолютно закритою структурою. І там, де це виправдано, і там, де вже давно потрібно було відкрити суспільству всі проблеми та комплексно їх розв’язувати. Сьогодні всі повинні зрозуміти, що реформування Збройних Сил, які ведуть бойові дії, швидко зробити неможливо, – наголосив Степан Полторак. – Я почав із того, що вивчив усі матеріали, які були пов’язані з реформуванням армії до мене.
 
У багатьох моїх попередників-міністрів були дуже непогані ідеї, які, на жаль, не втілилися в життя. Я вивчаю цей досвід, аби не припускатися таких помилок. Маємо змінювати свідомість людей, що потрібно працювати по-новому. У нас діє багато застарілих наказів та інструкцій, і саме зараз настав час опрацювати адекватну викликам їхню заміну. Треба переглядати всі норми і приймати відповідні рішення. І те, що нам доводиться сьогодні одночасно вести бойові дії та змінювати підходи в діяльності такого складного державного механізму, як Міністерство оборони, – це необхідність. Але ми знаємо, як і що треба зробити і робимо.
 
Про забезпечення військовослужбовців
 
– Щоб удосконалити питання забезпеченості особового складу уніформою, ми разом із волонтерами створюємо державне підприємство із замкнутим циклом її виробництва. Починаючи від пошуку постачальника, випробувань, закупівлі й доставки безпосередньо до солдата. Спочатку ми випробуємо таку систему на окремій військовій частині сил спеціальних операцій.
 
На першому етапі новостворене держпідприємство шукатиме постачальників форми як в Україні, так і за кордоном. Але в перспективі на його базі буде налагоджено розробку власних зразків, пошиття форми і розповсюдження її у військах.
 
Про проблеми тендерних закупівель
 
– Я закінчив діалог з постачальниками пального, які близько двох тижнів тому виграли тендери за однією ціною, а сьогодні прагнуть підвищити її на 10% і більше. Їхні вимоги мотивовані прив’язаністю цін на нафтопродукти до курсу долара. Після ретельної перевірки і спілкування з ними ми побачили їхні реальні видатки і можливості.
 
Керівник вітчизняного оборонного відомства зауважив, що після такого аналізу було встановлено, що підстав для подорожчання бензину немає. Постачальники ж вимагали по певних позиціях пального збільшити ціну до 20%.
 
Про боротьбу з корупцією
 
На базі департаменту кадрової політики Міністерства оборони України формується підрозділ, який готується до роботи на поліграфі.
 
– Люди, які мають доступ до матеріальних засобів і державної таємниці, повинні пройти через так званий детектор брехні. Це дасть можливість керівнику зрозуміти, що людина є відвертою, працює чесно, і результат цієї роботи ми побачимо. Я переконаний, що це допоможе розв’язати проблему корупції.
 
Про кадровий резерв
 
За останній період понад 50 посадових осіб апарату Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України було звільнено через неналежне виконання ними службових обов’язків.
 
– Ми позбуваємося тих людей, які працювали неефективно, які затягують з прийняттям рішень. По багатьох із них проводяться службові перевірки. І це тільки початок. За підсумками року, коли ми чітко зрозуміємо, хто як працював, проведемо переатестацію всього керівного складу апарату оборонного відомства. Почнемо із заступників міністра.
 
Зокрема, триває робота щодо створення кадрового резерву з бойових офіцерів і генералів, які зможуть замінити тих посадовців, котрі не пройдуть атестацію.
 
– Волонтери допомагають збирати інформацію про ділові якості командирів, яким би я хотів запропонувати службу в Міністерстві оборони та Генштабі. Ми шукаємо не лише людей, здатних приймати непрості й правильні рішення, але й тих, які користуються авторитетом серед особового складу. Це дозволить залучити до роботи людей, які брали участь у бойових діях, знають проблеми не тільки з інструкцій і нормативних документів, а стикнулися з цими проблемами на полі бою, – додав Міністр оборони України.
 
Підготував Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Категорія: Україна | Переглядів: 352 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus