Головна » 2013 » Березень » 2 » Проведемо зиму, зустрінемо весну!
13:32
Проведемо зиму, зустрінемо весну!
2 березня з 10.00 до 22.00
У Вишгороді, на набережній Київського моря (алея Семена Поташника), відбудеться свято «Масляна», що символізує проводи Зими та початок Весни

У програмі свята фестиваль-конкурс на краще пригощання від громад Київщини, конкурс на приготування найсмачнішого млинця. Для дітей буде влаштовано катання на санчатах та снігові забави. 

Протягом свята – театралізовано-розважальна програма за участю професійних артистів та мистецьких колективів Київщини, театралізоване дійство «Змагання Зими і Весни». Відбудеться також виставка майстрів народної творчості та ярмарок сувенірів, народні забави, змагання та конкурси серед гостей. 

У світлі народних традицій відбудеться обрядове спалення солом’яного опудала «Марени», вогняне шоу, запальні хороводи навколо вогнища, запуск вогняних ліхтариків-мрій. А ближче до вечора – фестиваль феєрверків тощо. 

Запрошуємо всіх відвідати свято. Чудовий настрій гарантуємо... 

Масниця, Масляна, Пущення, Сиропуст, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Бабське свято, Загальниця, Колодій, Ніжкові заговини — свято на честь весняного пробудження природи. Початок нового циклу залицянь і любощів, пошуку пари, з метою продовження роду. Колодій збігався в часі з Сиропусним тижнем, останнім тижнем М’ясниць. Це останній, напередодні Великого посту, тиждень коли можна було справляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським тижнем або попросту Бабським, а Колодій, відповідно, Бабським святом. Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування. 

Масниця або Масляна – найдавніше слов’янське свято, що пов’язане з проводами зими і зустріччю весни ще в дохристиянські часи. Головний атрибут на Масляну – золотисті рум’яні млинці, що символізують сонце. У стародавні часи наші предки поклонялися сонцю, тому головною традицією Масляної була участь у дійстві і поїданні млинців, це гарна прикмета. В народі говорили: людина, яка від душі не повеселився на Масляну, цілий рік проведе в зневірі та смутку. Отож, усі на свято! 

Ольга ФІЛАТОВА, «Слово» 
Фото Олександра КОВАЛЕНКА з архіву редакції
Переглядів: 577 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus