Головна » 2013 » Січень » 5 » Прополіс: ліки універсальні
14:00
Прополіс: ліки універсальні
Прополіс – це клейка запашна смолиста речовина, зібрана бджолами з бруньок і молодого листя тополі, берези, осики, каштана, ясена і інших дерев, а також ряду трав’янистих рослин. 

Він може бути різного кольору: темно-коричневого, червонуватого, коричнево-жовтого і зеленого. У воді не розчиняється, але добре розчиняється в спирті, гіркуватий на смак. 

Він має унікальні цілющі властивості – бактеріостатичну, бактерицидну, протигрибкову і противірусну дію, заспокоює болі, стимулює регенерацію тканин, зупиняє кровотечі, сприяє посиленню імунних реакцій організму. 

Виражений лікувальний ефект – при запальних процесах вуха, горла, носа, слизистої оболонки порожнини рота, при дерматитах, лікуванні опіків, органів дихання і травлення, важко заживаючих ран, виведенні мозолів. Прополіс ефективний при захворюваннях передміхурової залози. Успішно використовується при ерозіях шийки матки. У вигляді аерозолів застосовується для профілактики і лікування катарів верхніх дихальних шляхів, фарингітів, трахеїтів, хронічних пневмоній і бронхіальної астми у дітей і дорослих. 

Слід пам’ятати, що у разі посиленого первинного споживання прополіс може викликати подразнення порожнини рота, погіршення самопочуття, іноді понос. Тому краще звикати до нього поступово протягом 3-4 днів, скорочувати застосування, як тільки наступить поліпшення або лікування. 

При місцевому застосуванні прополіс має сильну знеболюючу дію (в п’ять разів сильнішу, ніж новокаїн). Звичайно при лікуванні використовують 10-процентну витяжку прополісу. Її приймають по 20-40 крапель з водою або молоком 3 рази на день за півгодини до їди протягом 20 днів. 

При необхідності, через 10-12 днів перерви, курс лікування можна повторити. При зовнішньому застосуванні спиртову витяжку наносять на уражене місце ватяним тампоном. У міру її підсихання утворюватиметься тонка плівка, що захищає зону враження.

В домашніх умовах можна також приготувати мазі на основі прополісу, використовуючи при цьому так звану м’яку витяжку активних речовин. Для приготування мазі береться м’яка витяжка прополісу і яка-небудь жирова основа – вазелін, ланолін, персикова, абрикосова або соняшникова олія – і змішується в співвідношенні 1:10 (10-процентні мазі мають найбільшу ефективність). Наприклад, на водяній бані розтоплюється 20 г ланоліну і 80 г вазеліну. Все це ретельно розтирається і перемішується з 10 г м’якої витяжки прополісу. По охолодженні утворюється мазь з приємним запахом. 

Вона має добру дію на важко заживаючі рани, знімає біль, пригнічує бактерійну флору, посилює місцеві захисні механізми, стимулює регенерацію тканин, надає дезодоруючий ефект. Дієва вона при лікуванні опіків і цілого ряду шкірних захворювань: гніздової плішивості, дерматитах, мікроспорії, піодермії, екземі, себорейной екземі та ін. 

При лікуванні грибкових захворювань, фурункулах, екземі використовується 20-процентна мазь, при радикуліті, ішіасі 30-процентна. 

Слід пам’ятати, що прийом прополісу всередину у великих кількостях шкідливий для печінки, серця і нирок, корисний він лише в невеликих дозах і протягом часу, необхідного для зняття гострих проявів захворювання. 

Якщо ліки не куплені в аптеці, а приготовані вами особисто і здаються цілком нешкідливими – краще все-таки проконсультуватися з лікарем. 

Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
Переглядів: 1322 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus