Головна » 2014 » Грудень » 20 » Промисел риби не тільки харч, а й робочі місця
10:33
Промисел риби не тільки харч, а й робочі місця
Напередодні Нового року рибалки-промисловики України підсумовують здобутки року, що минає, та готуються до зимового сезону. Цьогоріч їм вдалося істотно збільшити вилов риби, навіть незважаючи на анексію Криму. Проте майбутнє галузі під знаком питання.
 
За статистикою цей рік для українських рибалок-промисловців видався успішним, навіть без урахування показника окупованого Криму. Загальний вилов риби та інших водних біоресурсів по Україні склав майже шістдесят шість тисяч тонн – це на двадцять вісім відсотків більше ніж минулого року. Частка вилову у внутрішніх водоймах склала більше двадцяти двох тисяч тонн. Аквакультура дала тринадцять тисяч тонн риби. Водосховища і річки – до десяти тисяч тонн риби.
 
Внутрішній промисловий вилов дуже важливий для українців – адже вітчизняна риба істотно дешевше імпортної. Заступник начальника управління Державного агентства рибного господарства України Василь Плічко каже, що  враховуючи той факт, що на сьогоднішній день, на превеликий жаль, у нас немає Криму та вилову з Чорного та Азовського морів, яке давало близько 30-40% ринку внутрішньої риби, це і буде якраз той елемент поповнення, який би доповнив продовольчий кошик. 
 
Ведення промислового лову у внутрішніх водоймах суворо регламентовано. Ліміт на кількість риби, яку можна виловити в тому чи іншому році, визначають вчені. Завідувач відділом вивчення біоресурсів водосховищ Інституту рибного господарства Ігор Бузевич розповідає, що зараз промисловий вилов здійснюється у рамках чинного законодавства, яке передбачає встановлення певної міри вилову, що не принесе шкоду рибним запасам.
 
Квоти на вилов промисловикам затверд­жує Держагенство рибного господарства. На цей рік вони склали одинадцять тисяч тонн, проте, швидше за все, їх повністю не виберуть, адже до кінця року залишилися лічені тижні, а рибалки на сьогодні виловили у внутрішніх водоймах до десяти тисяч тонн. 
 
Ланковий Володимир Буяло разом зі своїми підлеглими готуються до зимового лову. Рибалка знає про рибний промисел все, адже за плечима сорок п’ять  років стажу. Свій вибір і відданість професії пояснює просто – свою роботу потрібно любити. Тонкощі  рибальської справи йому передав ще батько.
 
– Батько рибалив, а далі вже і я після служби в армії  почав працювати. Це все моє життя. Син також працює у цій галузі, – розповідає Володимир.
 
– Одна з проблем Київського водосховища – неконтрольоване скидання води в осінньо-зимовий період. Низький рівень води тримається до нерестового періоду. Бажано, щоб  у цей період рівень води підіймався, щоб рибі було де нереститься. Потрібно, щоб нерестова база була підтоплена. Також треба боротися на Київському водосховищі з браконьєрами. Я вважаю, що існуючі проблеми можна вирішити за підтримки Держагентства водного господарства  та управлінням рибоохорони,  –  вважає Микола Шинкаренко, голова Асоціації рибалок-промисловців Київського водосховища.
 
Тривогу рибалок  можна зрозуміти, адже риба зараз в зимувальних ямах. Уже були випадки, коли браконьєри тоннами вибивали її, у тому числі і маточне поголів’я. Учені називають ще ряд факторів, які негативно впливають на рибні ресурси українських річок і водоймищ.
 
– В основному для водосховищ  – це гідрологічний режим у період нересту. Зараз спостерігаються серйозні коливання рівня води, як у період підходу продуктивності, так і в період інкубації ікри, що призводить до загибелі майбутньої риби. Такі випадки неодноразово були зафіксовані,  – розповідає Ігор Бузевич, завідувач відділом вивчення біоресурсів водосховищ Інституту рибного господарства.
 
Також вчені відзначають значне забруднення водойм різноманітної хімією, тому, на їхню думку, усі звинувачення промисловців у виснаженні рибних запасів безпідставні. У галузі також занепокоєні  заявами про необхідність скоротити промисловий вилов риби деяких представників рибальської спільноти. Це означає, що чимало людей можуть залишитися без роботи. 
 
–  Я взагалі не розумію, куди можна викинути п’ятдесят тисяч людей, які працюють у цій галузі?! Це цілі родини, цілі династії. Це робота і життя людей, які споконвіку живуть біля водойм, – каже Володимир Буяло.
 
Досвідчений рибалка вважає, що, насамперед, на водоймах потрібно навести порядок, і піклуватися про них повинні всі: рибалки-аматори, промисловики, інспектори, енергетики і навіть чиновники, адже тільки так можна зберегти і примножити рибні запаси для майбутніх поколінь.
 
Марина ПОГОРЄЛОВА, «Слово»
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 694 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus