Головна » 2017 » Жовтень » 26 » Пожити у Бога за дверима...
18:46
Пожити у Бога за дверима...

Нещодавно прийнятий «безвіз» підштовхнув людей до мандрівок – цей рух пожвавився. Раніше мандрування в основному ширилось до Єгипту, Ізраїлю, Турції… Тепер і в європейські країни. Це стосується мандрівників, а не заробітчан – тут «експорт» кваліфікованих українців і без того був стабільним і, на жаль, невпинним…
 Цікавою була поява мешканців Вишгорода Анатолія Миська і Лідії Мельникової серед шукачів пригод з наміром оформлення туристичної поїздки до Австрії, точніше, до Відня. Їх статечний вік і мало сумісна з ним фізична жвавість і безмежна цікавість до пізнання – полонила присутніх. Наші мандрівники, виявляється, не шукали тур до країни, де по сім разів на добу годують, або їздять, як кажуть, галопом по Європі з мінімальним днюванням у містах, які значаться в туристичних «мекках». Тож почала готуватись індивідуальна подорож.
Наявність біометричного паспорта стала на ділі «всюдиходом» – їдь, куди хочеш! Та місцеві «совки» знайшли до чого причепитися – не захотіли оформляти страховку для людей, які мають вік уже далеко за 80 років. Ця перепона все ж була подолана у впертих перемовинах. А, крім паспорта, ніде і ніхто не вимагав ніяких паперів! А з Відня можна їхати і на всі чотири сторони!
Яка ж історія наших мандрівників? Їхній головний трудовий шлях – вони гідробудівники Каскаду Дніпровських ГЕС і ГАЕС, будівничі Чорнобильської, Рівненської і Південно-Української АЕС, Трипільської ГРЕС і проектування промислових об’єктів і об’єктів народного господарства. Хобі – фізкультура і спорт, музично-пісенна самодіяльність. Закордонні мандрівки – від Чехословаччини (1959 р.), по Європі, до Вашингтона, Парижа (1996 р.), рідний край. Козацька діяльність. Анатолій Євменович Мисько – почесний громадянин Вишгорода, краєзнавець.
У «грача»-таксиста, який доставив наших мандрівників до аеропорту «Бориспіль», остання репліка на їхню адресу була така: «А чого у той Відень пертися?!». 
До теперішньої акції був 21 рік підготовки! Ось і посадка в «Bоeing 737» – старт в Борисполі о 9.25, фініш о 10.30 у Відні. В літаку комфорт і тиша – можна вільно розмовляти без напруження. Це вам не ТУ-154! 
Екзотика. Відень – це музей міської архітектури на рівні найкращих шедеврів, центр світової музики, це місцезнаходження різних організацій планетарного масштабу, це суперництво з великим Парижем! Це грандіозна Віденська опера, собор святого Стефана (1433 рік) з висотою головної вежі 136 метрів, палацовий комплекс Шенбрунн, рінг-штрассе, Гофбургський імперський палац — резиденція імператорів Австрії. І так далі!
 Віденська опера – неперевершений каскад оперних співаків і по колориту, і по силі звучання. Нашим туристам пощастило побувати на постановці опери Вольфанга Амадея Моцарта «Весілля Фігаро». Пречудово! Артисти хоча і співають класно, але вже підтоптані та животаті (не весільні силуети)… Монітори, змонтовані для кожного глядача на прикладних столиках, дають можливість синхронно слухати спів, читати текст і розуміти, що діється на сцені, на всіх європейських мовах. 
 В Австрії 8,17 мільйона мешканців, 20 мільйонів закордонних туристів щорічно! Населення Відня – 1,6 мільйона. 
В 1137 році Відень стає кам’яним містом. І, до речі, 1240 року хан Батий стирає з лиця землі і Вишгород, і Київ. А що його стирати – вони солом’яні, дерев’яні і хворостяні. А в підсумку – зупинка розвитку нашої цивілізації на кілька століть.
Езотерика: як у цій країні без кривавої, нелюдської теорії і практики побудови соціалізму Маркса, Леніна, Сталіна безкровним способом побудована країна соціалізму, де навчання на всіх рівнях (у тому числі і вищих закладах) для громадян безкоштовне, медицина безкоштовна, 80% населення відноситься до середнього класу, де середня зарплата середнього працівника 47 тис. грн за місяць (1500 євро), куди приїжджають просвітлені люди з усього світу пожити у Бога за дверима, де прості українці, пані Оксана, колумбієць Хуан і чимало інших іммігрантів у тому числі, які перебувають там тепер, не мають наміру коли-небудь вернутися додому. Де в реальності діє принцип – «хто працює – той їсть!». Корупція подолана, дача хабара – найбільше приниження особи! Закон один для всіх! Ніхто, навіть дурень, зеленого жита в Австрії не косить! А в нас косять недозріле жито і дотепер, бо істинні господарі України згноєні після революції в Сибіру, а їх нащадки тиняються у пошуку заробітку по світу.
Австрія тепер – вершина людської цивілізації. Запорука цього – політична і економічна позаблоковість. Нам би цю позаблоковість! Та у них немає такого напівдикого ординського сусіда, як Кремль. А цей сусід живе за інстинктами і законами того ж Чингісхана.
Політична тріскотня по телевізору різних шарлатанів, політологів-розумників – відсутня. За шість днів лише раз показували кліп, де мимохіть була показана канцлер сусідньої Німеччини Ангела Меркель. А тепер просто епатажна інформація: пиво у всіх забігайлівках, якщо їх можна так назвати, Відня має однакову ціну – 4,3 євро за півлітра! Посадка в трамвай 2 євро 40 центів… Вартість однієї зміни роботи нашої конс’єржки – це вартість однієї віденської трамвайної поїздки! 
Дунай – головна водна артерія Австрії – такий же позеленілий, як і наш Дніпро. Віденський ліс (тут і містечко Баден) не казка, а селище для найвидатніших людей Австрії чи світу. Там є і вілла колишнього градоначальника Москви господіна Лужкова. Бетховен і Моцарт також жили там, і збережені їхні будинки. Які ж вони сіренькі і бідненькі у порівнянні з віллами сучасних олігархів, які ніяких досягнень у розвитку людської цивілізації не мають, окрім особистого збагачення.
Австрійська республіка – федеративна держава у центрі Європи – 60% території займають гори, східні Альпи. Тектонічна Віденська улоговина, клімат помірний, теплий. Ліси займають 39% території. У високих Альпах льодовики – від їх танення іде пряме водопостачання не тільки Відня. Населення – 98% австрійці. Грамота – німецька, говірка – австрійська. У містах проживає 68% населення. Високорозвинена країна з міцною економікою. Розмаїта промисловість. Гідроенергетика виробляє 70% усієї електроенергії, потрібної для країни. Виплавка металів, машинобудівна, автомобільна, деревообробна, паперова промисловість, інтенсивне сільське господарство, молочне тваринництво, вирощування овочів, винограду, зернових, цукрових буряків, лісництво. Густа транспортна мережа, транзитні залізничні лінії, дороги в альпійських тунелях. У Відні діє метрополітен. 
Австрія – один із центрів світового гірськолижного спорту, зимових розваг. До речі, сюди полюбляють навідуватись і парубки з Вишгорода… Наші туристи спілкувались з місцевим людом з використанням чотирьох мов: української, російської, англійської, німецької і за допомогою міміки та жестів. Але все-таки  для майбутніх мандрівників рекомендуємо підучити німецьку.
Шикльгрубер, він же Адольф Гітлер (1889-1945 рр.) народився, виріс і почав свою політичну діяльність у Відні. Там він чогось дійшов висновку, що деякі народи, зокрема іудеїв, слов’ян, треба якось загнуздати, розширити життєвий простір, бо, мовляв, інакше німецька держава щезне. Результати втілення цієї примарної ідеї в життя  – всім відомі, Друга світова війна.
А ще всі тутешні іммігранти до кінця днів своїх отримують 80% того, що мають корінні австрійці.
Звільнення Відня від німецьких загарбників в 1945 році обійшлось з мінімальними втратами радянських солдатів – всього 26 чоловік. Їх імена викарбувані на пам’ятнику Радянській армії у центрі Відня. Перед штурмом Відня з міста назустріч радянському війську вийшло багато жінок в білому і з простирадлами в руках – вони самостійно оголосили капітуляцію, і Відень був врятований від долі Дрездена, який зруйнували вщент. Тут доречно згадати штурм Дніпра і Києва, де полягло мільйон наших солдатів…
Все! Поїздка до Відня була неперевершена, за що велика подяка колективу «Рута-тур» з Вишгорода!

 Анатолій РІЗНИЧЕНКО

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 576 | Додав: slovo
comments powered by Disqus