Головна » 2014 » Серпень » 11 » Пожежі в місцяхзалягання торфу
12:28
Пожежі в місцяхзалягання торфу

В зв’язку з настаннямспекотної погоди на території Вишгородського району ускладнилась ситуація з пожежами в місцях залягання торфу. Зметою проведення моніторингу ситуації, що склалася на території області працівниками Вишгородського РВ ГУ ДСНС України у Київській області було здійснено об’їзд територій, де на даний час зафіксовані загоранняторф’яників.

В ході заходу було оцінено масштаби пожежі та визначено шляхи їх ефективної ліквідації. Адже торф має здатність залягати на глибині до десяти метрів від поверхн іземлі, а отже, горіння може тривати, не привертаючи до себе уваги, впродовж тривалого часу. Зміни температурних режимів не впливають на процес горіння, так само як і атмосферні опади. В процесі вигорання утворюються пустоти і провали. Торф може самозайматися і горіти без доступу повітря і навіть під водою. Над палаючими торфовищами можливе утворення «стовпчастих завихрень» гарячої золи і палаючого торф'яного пилу, які при сильному вітрі можуть переноситися на великі відстані і викликати нові загоряння або опіки у людей і тварин. Для гасіння пожеж такого походження необхідне залучення великих людських та матеріальних ресурсів. А у більшості випадків причиною торф’яних пожеж є людська необережність та злочинне недбальство. Тому аби уникнути загорання торфовищ працівниками ДСНС проводиться відповідна роз’яснювальна робота серед населення, направляються листи в зацікавлені організації щодо проведення ними відповідних інженерних заходів, організовуються та проводяться рейди. Але, як свідчить аналіз, вжитих інженерно-технічних заходів, спрямованих на попередження виникнення та ліквідацію загорянь, недостатньо. Більшість цих пожеж виникає через масове неконтрольоване спалення рослинного покрову, порушення вимог пожежної безпеки населенням під час перебування в лісах.

Якщо Ви опинилися поблизу епіцентру пожежі на торфовищі і у Вас немає можливості своїми силами впоратися з його локалізацією, запобіганням розповсюдження і гасінням пожежі, негайно попередьте всіх, хто знаходиться поблизу людей про необхідність виходу з небезпечної зони. Організуйте їх вихід на дорогу або просіку, широку галявину, до берега річки або водоймища, в поле. Виходьте з небезпечної зони швидко, перпендикулярно до напрямку руху вогню. Якщо неможливо втекти від пожежі, увійдіть у водойму або накрийте мокрим одягом. Вийшовши на відкритий простір або галявину дихайте повітрям біля землі - там він менш задимлений, рот і ніс при цьому прикрийте ватно-марлевою пов'язкою або ганчіркою.

Пам’ятайте!

Знання та виконання правил поведінки в лісі та на природі – запорука безпеки вашого життя та ваших дітей.  Дотримуйтесь їх, і ви отримаєте задоволення від спілкування та відпочинку! 

Інспектор Вишгородського районного відділу ГУ ДСНС України у Київській області старший лейтенант служби цивільного захисту Ігор Рибець

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 541 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus