Головна » 2017 » Листопад » 3 » Попереду багато роботи
10:27
Попереду багато роботи

Наприкінці жовтня минув рік, як Президент України Петро Порошенко призначив на посаду голови Київської облдержадміністрації Олександра Горгана. З цієї нагоди очільник області запросив на зустріч головних редакторів провідних засобів масової інформації Київщини, аби у невимушеній обстановці поспілкуватися з журналістами і відзвітувати про результати своєї діяльності на цій посаді.
Олександр Любомирович розповів, що перед тим, як визначити головні пріоритети розвитку області, було сформовано ефективну методику аналізу. Йдеться про чітку статистику з усіх напрямків, зокрема – рівень і стан якості освіти, криміногенна ситуація, енергоефективність та ін. Також було виведено індекси фінансової спроможності районів, що дало можливість реально оцінити стан справ у області.
Важливим завданням стало й формування команди. Було оновлено майже весь склад працівників адміністрації. Нині у КОДА на ключових посадах – нові люди, які нестандартно мислять, не обтяжені номенклатурним підходом до справи, поза будь-якими корупційними схемами. Окрім цього, створено офіс радників, куди увійшли непересічні особистості – відомі науковці, фінансисти та інші фахівці.
Як пояснив голова КОДА Олександр Горган: «Лише після кропіткого аналізу справ ми обрали правильні пріоритети. І одним із головних – духовне та національно-патріотичне виховання молоді та дітей. Створено нове управління молодіжної політики та національно-патріотичного виховання, розпочато будівництво першого в Україні пластово-вишкільного центру, який невдовзі маємо відкрити. Плануємо будівництво Будинку української молоді у Вишгороді.
Серед важливого визначено й медичну сферу. До речі, ми одні з перших в Україні, хто створив госпітальні округи. Також прийнято програму розвитку екстреної медичної допомоги та медичного обслуговування сільських мешканців. Протягом року запрацювали і нові ФЕПи та ФАПи, відділення екстреної медичної допомоги. Невдовзі у селі Сувид відкриємо фельдшерський пункт у форматі «пасивний дім». Він має найвищий стандарт енергозбереження. У будівлі використані сучасні енергозберігаючі технології та ефективні теплоізоляційні матеріали. Пасивні будинки споживають лише 10% енергії від загальної кількості ресурсів. Новобудова матиме маніпуляційну, оглядовий кабінет та житло для фельдшера.
Щодо освітянської сфери, то Київщина стала сьомим регіоном-учасником всеукраїнського проекту Марини Порошенко із розвитку інклюзивної освіти. Ми разом відвідали Бучанську загальноосвітню школу №3. Також із Мариною Порошенко підписали меморандум про співпрацю між Київською обласною державною адміністрацією та «Благодійним фондом Петра Порошенка». У наступному році в кожній опорній школі створимо окремий інклюзивно-ресурсний центр, де проходитимуть підготовку педагоги, які працюватимуть з дітками з фізичними вадами.
Варто зазначити, що вперше за роки незалежності майже 3 млн грн виділено на оновлення комп’ютерної техніки та меблів у професійно-технічних навчальних закладах. 
89 учнів, переможців олімпіад та конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів – членів Малої академії наук та педагоги, які їх підготували, отримують стипендії голови Київської обласної державної адміністрації. Ці кошти передбачені у програмі розвитку освіти».
Щодо децентралізації, то голова КОДА повідомив, що до кінця року планується створення семи нових територіальних громад.
Завжди важливим було й питання енергоефективності. Олександр Горган розповів, що відбулася презентація «Автоматизованої системи енергомоніторингу «Київщина енергоефективна» в рамках впровадження системи енергетичного менеджменту на Київщині в департаменті регіонального розвитку та житлово-комунального господарства. Це втілення програми «Підвищення енергоефективності Київської області у 2017-2020 роках» та меморандуму про співробітництво між Київською ОДА та Держенергоефективності України. 
За допомогою системи можна: швидко мати дані про споживання ресурсів у будівлі, глибше аналізувати ефективність їх використання та реагувати на аномалії. Система працює в ручному та автоматичному режимах. Автоматичний передбачає взаємодію з лічильниками, сенсорами, які передають дані. Ручний базується на введенні даних через веб-інтерфейс або мобільний додаток. 
Система  згруповує і порівнює енерго­споживання будівель за необхідними параметрами: площа, опалювальна площа, опалювальний об’єм, кількість людей, адміністративні райони, цільове використання будівель та ін. Вона доступна інвесторам, енергосервісним компаніям для відбору рентабельних об’єктів, залучення інвестицій, зокрема й за ЕСКО-механізмом. 
За допомогою комплексного енергопланування та моніторингу паливно-енергетичних ресурсів планується досягти економії від 10% до 15% енергоресурсів, не витрачаючи значних коштів. 
Також очільник області зазначив, що планується будівництво великої кільцевої дороги. Наразі над цим проектом працює експертна група. 
За словами Олександра Горгана, важливою проблемою є безпека руху на дорогах. Тож по всій області вже будуються так звані «острівці безпеки». «Коли через неуважність водія чи надмірну швидкість руху наїзд автомобіля на «острівець» таки станеться, то це призведе лише до матеріальних втрат винуватця (розбитий автомобіль) та пошкоджених дорожніх знаків. Водій та пасажири автомобіля не повинні зазнати серйозних травм, навіть якщо вони не користуються ременями безпеки. «Острівець» безпечний навіть у випадку наїзду на нього», – зауважив керівник.
Одним із головних досягнень за рік роботи, за словами очільника КОДА – це розкриття системи розкрадання бюджетних коштів. «На початку вересня мною було проведено ряд перевірок інфраструктурних об’єктів області. Виявлено розкрадання сотні мільйонів гривень бюджетних коштів. Тому я ініціював зміни порядку розподілу бюджетних коштів шляхом субвенції населеним пунктам. Пряма передача коштів на місця скасує корупційний чинник на обласному рівні і посилить контроль за якістю виконання робіт та надання послуг. Таке кардинальне рішення викликало спротив з боку корупціонерів, які багато років паразитували на бюджетних потоках. Але я хочу запевнити: корупційна система, яка існувала багато років, припинить своє існування», – зазначив очільник Київщини. Олександр Горган також зауважив, що деконструктив між КОДА та Київською обласною радою є наслідком викриття корупційних схем. Тому чиниться опір та всіляке намагання перешкоджати роботі Київської облдержадміністрації. «На моє глибоке переконання, Київська обласна рада потребує негайного перезавантаження», – наголосив Олександр Горган.
Підсумовуючи голова облдержадміністрації сказав: «За цей рік я став сильніший. Моїм девізом є вислів з літопису:  «Бийся там, де стоїш», який адресований київському князю. Я так і намагаюсь робити». 
Також Олександр Горган подякував представникам регіональних ЗМІ та запевнив у цілковитій підтримці зі свого боку. 

Ірина ЛИТОВЧЕНКО, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 588 | Додав: slovo
comments powered by Disqus