Головна » 2015 » Березень » 21 » Поезія пророка вражаюче актуальна
10:54
Поезія пророка вражаюче актуальна
Благодійний фонд «Покоління» спільно з Вишгородською районною радою до дня народження українського генія і пророка Тараса Шевченка, презентували пересувну філателістичну виставку «Останнім шляхом Кобзаря», що відкрита у фойє адміністративного будинку (площа Шевченка, 1).
 
На урочистому відкритті виставки були присутні голова районної ради Ірина Побідаш та депутат Київської обласної ради Олександр Приходько. 
 
Здійснюючи підготовку до 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря протягом 2012-2014 років, виставку було проведено більш ніж у 40 населених пунктах України (організатор Олександр Канівепь). 
 
Виставка «Останнім шляхом Кобзаря» презентує унікальні філателістичні матеріали, присвячені великому українському поету і художнику Тарасові Григоровичу Шевченку – 64 таблиці та посмертну маску Кобзаря. 
 
Минулої п’ятниці у Вишгородському історико-культурному заповіднику відбулася виставка, присвячена вічному поету нашої держави Тарасові Григоровичу Шевченку.
 
Розповісти про зв’язок Тараса Григоровича з Вишгородщиною до музею завітала Надія Наумова, провідний науковий співробітник відділення Національного музею Тараса Шевченка «Хата на Пріорці», що знаходиться по вулиці Вишгородській у Києві. Шевченко зупинявся у цій хатинці далекого 1859 року.
 
Гостям виставки були продемонстровані краєвиди нашого району, написані митцем під час його візитів до Вишгорода. Зображені вони такими, як їх колись побачив Тарас Григорович. На його творіннях вони зберегли свій неповторний та первісний шарм.
 
Багато слів уже було сказано про безсмертного поета і художника, але скільки б праць не було написано про його творчість, здається, ніхто і ніколи не розгадає повністю найголовнішого поетового феномена – неймовірного відчуття свого народу. Можна розбирати Шевченкову поезію хоч по кожному слову окремо, можна досліджувати його у рамках будь-якої епохи української державності, всюди його слова звучатимуть як справжнє пророц­тво. Абсолютно вся його поезія вражаюче актуальна сьогодні.
 
Тарас ніколи не висловлювався пафосно чи складно. Його слова зрозуміє кожен, хто щиро цього забажає.
 
Надія Наумова подарувала історико-культурному заповіднику рідкісне факсимільне видання «Кобзаря» 1840 року. А прихильники творчості поета та співробітники музею читали вірші генія.
 
Марина ПОГОРЄЛОВА, «Слово»
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 454 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus