Головна » 2013 » Березень » 30 » Побілка – важливо і необхідно
11:46
Побілка – важливо і необхідно
Кора першою приймає на себе коливання температур, обмерзає, отримує сонячні опіки, тріскається, вражається шкідниками-короїдами, грубішає, відшаровується з природних причин, а тому вимагає постійної турботи. 

Перший етап. У вологу погоду очищаємо стовбур і основи нижніх скелетних гілок від мохів та лишайників, старого відшарування кори. Робимо це руками в садових рукавичках з тканини. Ніяких пластикових і, тим більше, металевих скребків, щіток, мочалок і такого подібного застосовувати не можна. Вони дуже сильно травмують кору, замість користі завдасте шкоди. Щоб очистити тріщинки і заглиблення, скористайтеся дерев’яним ножем або просто загостреною трісочкою. Очищаючи кору, видаляємо частину залишків зимуючих шкідників, збудників хвороб. Все підлягає спаленню. 

Другий етап – дезінфекція кори. Проводити дезінфікуючу обробку найкраще в суху погоду і коли мине загроза дощів, інакше вся робота піде нанівець. Користуватися можна 3-5%-им (300-500 г на 10 л води) розчином мідного купоросу та іншими препаратами, що мають мідь – бордоською сумішшю, ХОМом, оксихом, абіга-піком. Проводять обприскування кори стовбура і гілок так, щоб розчин не біг по корі струмками. Від такої обробки користі мало, більше шкоди. Обприскування потрібно провести так, щоб крапельки розчину були дрібними, огортали кору туманом і просто осідали на ній. Можна застосовувати залізний купорос в тій же концентрації, що і мідний, або готувати 6-8%-ий (600-800 г на 10 л води) розчин. Однак, не варто користуватися цими препаратами щорічно. Мідь і залізо накопичуються в корі і в грунті, нікуди не вимиваються і не розпадаються, а у великих концентраціях вони стають токсичними, тобто отруйними для рослин. Рослини слабшають і стають менш стійкі до шкідників і хвороб. Виходить, що ми самі труїмо свої рослини, намагаючись їх захистити. 

Третій етап – забивання ран. Для цього є маса рецептів різноманітних замазок. Рецептів настільки багато, що приводити їх немає ніякого сенсу, обмежуся основними їхніми типами, прийнятими в сучасному садівництві, які можна легко купити або зробити своїми руками. 

Глиняна бовтанка. Використовують глину в чистому вигляді або в суміші з вапном, гноєм, мідним купоросом. Розводять її до консистенції густої сметани. Наприклад: до 200 г глини додають 100 г коров’ячого гною і трохи дрібно нарізаної соломи. Все це розводять у воді до консистенції сметани. Така суміш добре виконує свої захисні функції, довго не розтріскується, не кришиться. 

Садовий вар. Використовується або покупний, або виготовлений своїми руками. Його використовують не тільки для замазки тріщин, а й для обробки зрізів після обрізки. Як правило, вар містить мідний купорос, гумат. Таким чином, застосовуючи його, немає необхідності додатково обробляти дерево препаратами на основі міді. 

Четвертий етап — побілка. До неї приступають після трьох описаних вище операцій. Білити стовбури і нижні скелетні гілки (на 1/3 або навіть на половину довжини) бажано 2-3 рази на рік. Основна побілка – осіння, в жовтні-листопаді. Повторна, оновлююча, весняна: в кінці лютого – на початку березня, третю можна провести в середині літа, але вона не настільки обов’язкова, хоча й бажана. Також користуються водоемульсійною фарбою. 

Білити необхідно як молоді саджанці, так і дорослі рослини. Однак, якщо боятися вапняних опіків і не білити зовсім, шкода від сонячних опіків і морозобоїн буде набагато більша. Саджанці вирощуються в розсаднику в досить великій кількості, загущено, тим самим вони не отримують світлового гарту. Тому побілка молодим саджанцям просто необхідна, особливо при осінній посадці. 

Для побілки можна використовувати різні покупні побілки, акрилові фарби, а можна приготувати побілку самостійно. Важливо, щоб побілка містила клейові компоненти, інакше довго триматися вона не буде, вона змиється дощами. Побілка не повинна бути сірою, інакше від перепадів температури повітря і від сонячних опіків вона не захищає. Колір її повинен бути сніжно-білим.
Переглядів: 544 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus