Головна » 2017 » Грудень » 7 » Пірнове – перлина рекреації
18:42
Пірнове – перлина рекреації

Цього разу знайомимо вас, любі читачі, із ще одним мальовничим місцем у Вишгородському районі, яке розташоване на берегах Десни. Це село Пірнове, літопис його розпочинається 1926 року. З того часу багато води збігло у зачарованій Десні. Про зміни, перспективи розвитку села редакція розпитувала у Пірнівського сільського голови Сергія Книжникова.
 – Сергію Олександровичу, з чого почалася Ваша діяльність на посаді сільського голови?

 – Після обрання мене сільським головою я досить швидко зрозумів, що дуже важко перелаштуватися, адже до цього працював у бізнесі, мав власну справу у галузі реклами та туризму. Та система, за якою працював, докорінно відрізняється від діяльності у місцевому самоврядуванні. Виникло багато питань. Загалом Пірнове невелике, але має розвинену інфраструктуру, адже було колись адміністративним центром Вищедубечанського району. Тут є дитячий садочок, школа, амбулаторія, відділення швидкої допомоги, пожежна частина, Ощадбанк, філія «Укрпошти» та «Укртелекому», автотранспортне підприємство та багато інших об’єктів.  Але все це зводилося у 70-80-тих роках минулого століття. Для розвитку села були необхідні чималі кошти, а отримав «дірку з бублика» та борги. Тому першочерговим завданням стало наповнення бюджету. Кропітка та багаторічна робота дала позитивні результати. Сім років я працюю на посаді сільського голови. Спочатку мені здавалося, що все можна зробити за рік-два. На жаль, структура державної влади цьому не сприяє. Паперова тяганина забирає значно більше часу, ніж ти очікуєш.
 – Чим зараз живе село?
 – У цьому році капітально відремонтували школу і маємо оновлене приміщення з новими меблями та сучасним обладнанням. Позаминулого року відремонтовано приміщення амбулаторії, найбільшої на Лівобережжі. Нещодавно за сприяння райдержадміністрації та районної ради відкрили відділення екстреної медичної допомоги, приємним подарунком від влади став новенький реанімобіль «Пежо». Наступного року плануємо добудувати корпус дитячого садочка, оскільки ситуація нині критична, тому що це один із двох дошкільних закладів на все Лівобережжя. Спільними зусиллями Пірнівській громаді повернули стадіон, з районного бюджету були виділені кошти на його реконструкцію. Навесні наступного року плануємо відкриття цієї спортивної арени і там провести чемпіонат з футболу. Дбаємо про енергоефективність. Майже на всіх вулицях маємо сучасні світлодіодні лампи, замінили повністю освітлення в дитячому садочку, асфальтуємо вулиці, прокладаємо тротуарні доріжки. 
Багато роботи, якої непомітно. Погодження проектів, експертизи… Потрібно роками бігати з паперами, щоб діти могли, наприклад, навчатися у сучасній школі чи піти в новенький садочок. Цього року почали реконструкцію будинку культури. Нібито багато зроблено, але роботи вистачає. Продовжуємо асфальтування вулиць, їх благоустрій. Працюємо над системою відеоспостереження, щоб односельці мали певний захист. У планах створити муніципальну міліцію. Була пропозиція розробити спільний проект для всіх населених пунктів лівого берега і його співфінансувати. 
 – Чи налагоджена співпраця із Вишгородською районною радою? 
 – За допомогою районної ради та райдержадміністрації ми й розбудовуємо Пірнове – упорядкували стадіон, відремонтували школу, іде реконструкція будинку культури. Щиро вдячні керівникам за всебічну підтримку.
 – Сергію Олександровичу, як Вам працюється з депутатським корпусом? Чи підтримують вони Ваші ініціативи?
 – Ми одразу знайшли спільну мову як із депутатами цього скликання, так і минулої каденції. Я їм дуже вдячний, завдяки кредиту довіри майже усі питання у нас приймаються одноголосно. Розуміємо, що це потрібно громаді, проте не зациклюємося на фінансуванні лише тих об’єктів, які функціонують у селі. Зокрема, у рамках програми «Накопичення матеріальних ресурсів» допомагаємо пожежній частині, яка розташована у Пірновому, адже зі своїми проблемами вони в першу чергу звертаються до нас. Також у цьому році ми зробили безпрецедентний крок: оплатили всім учасникам АТО поліси медичного страхування. Сподіваюсь, що цю ідею схвалять на районному рівні і виділять кошти для підтримки захисників. У нас є програма «Турбота», у рамках якої допомагаємо нужденним місцевим жителям. 
 – За рахунок чого наповнюється бюджет села?
 – Зараз основне джерело – це земельний і акцизний податки, вагомий внесок від лісового податку. На території села є великі підприємства: Вищедубечанський держлісгосп, фабрика «Комбі», міні-пивзавод «Rodbrau», кілька великих деревообробних підприємств, підприємства, що займаються експортом деревини за кордон, АЗС, АТП. Наше село невелике, і тому кожен може працевлаштуватися. Також діють інфраструктурні об’єкти, такі як банк, магазини, бази відпочинку, готельно-ресторанний комплекс «Веселий заєць» тощо.
 – Чим Пірнове може привабити інвестора?
 – Усе Лівобережжя – унікальна рекреаційна зона. Тут доцільно розташувати готелі, ресторани, бази відпочинку, санаторії, реабілітаційні центри, пансіонати тощо. Все для цього є. Поруч Десна з її цілющою йодованою водою, соснові ліси. Підприємства розвивати, зокрема й деревообробні. Можливо, меблеві виробництва. Або альтернативні. Наприклад, використовувати сонячну енергетику. Напевне, це те, що не порушуватиме природний баланс. Зацікавити можемо тим, що на перші кілька років надаємо пільгові умови на оренду землі. Але найголовніше наше багатство – це природа. Недарма у 70-80-тих роках село мало статус курортної зони. Зараз на території села зводиться еко-готель «Форт Пірнов парк». На жаль, із початком подій на Сході України будівництво тимчасово зупинене, але сподіваюсь, що наступного року будівництво відновиться.
 – Чи вся земля знайшла свого господаря?
 – Лише минулого року ми затвердили генеральний план села на обласному рівні, а зараз встановлюємо нові межі. Надіємося, що із завершенням цього процесу зможемо забезпечити ділянками наших жителів та матимемо можливість залучати нові підприємства.
 – На якому етапі «завантаження» перебуває об’єднання територіальних громад?
 – Воно перебуває у стані невизначеності. Як свідчить практика, Київщина почала набирати обертів. Тому це незворотний процес. Можливо, нам, як пристоличному регіону, складніше вирішити це питання. На папері розписано все чудово, але не завжди так буває на практиці. Тому час покаже. Рішення потрібно приймати виважено, бо від цього залежатиме майбутнє наших дітей. Восени планую відвідати об’єднані громади Київщини і ознайомитися з їхніми досягненнями. На Вишгородщині цей процес активно іде, відбуваються слухання, обговорюються ініціативи. 
 – Як Ви вважаєте, чи розуміє пірнівська громада, навіщо проводиться децентралізація? 
 – Так. У нас згідно з постановою Кабінету Міністрів України затверджено перспективний план створення Пірнівської громади, яка об’єднає дев’ять населених пунктів Лівобережжя. Але її фінансову спроможність маємо підтвердити. Громада розуміє всі можливі ризики та наслідки. Вважаю, що таке об’єднання має право на існування, хоча є й інші форми та варіанти. 
 – Із якими проблемами до Вас найчастіше звертаються селяни? 
 – Проблем чимало, більше земельних, багато питань юридичних, працевлаштування, допомога за різними програмами підтримки, які функціонують у нашому селі. Намагаємося усім допомогти. 
– Які дії, з Вашого боку, спрямовані на активізацію молоді села?
 – Нещодавно ми відкрили тренажерний зал, підтримуємо футбольну команду. Після відкриття будинку культури запланували різні спортивні та розвиваючі секції для молоді. Із відкриттям стадіону плануємо створити комунальне підприємство, щоб залучити всю молодь Лівобережжя до футболу, хочемо мати дитячу футбольну школу.
 – Якими є, на Вашу думку, головні засади успішної діяльності сільського голови?
 – Сільський голова повинен бути чесним і людяним. Уміти дослухатися до людей. Це найголовніше. Чітко розуміти чого прагнути і як цього досягти. 
 – Сергію Олександровичу, поділіться планами на найближчу перспективу розвитку села Пірнове?
 – Запланував я дуже багато, але ще не все встиг зробити. Тому потрібно закінчити все, що розпочав,  а вже потім рухатися далі. Є велика мрія – відновити роботу Пірнівської лікарні.
 – І, будь ласка, кілька слів для наших читачів.
– Дякую шановній громаді за довіру, підтримку та розуміння. Разом здійснимо усе задумане.

Христина БАРАНОВСЬКА «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 1420 | Додав: slovo
comments powered by Disqus