Головна » 2016 » Вересень » 22 » Підвищено тарифи на електроенергію
16:52
Підвищено тарифи на електроенергію

В Україні з 1 вересня 2016 року піднялися тарифи на електричну енергію для населення на 25-30% відповідно до прийнятого раніше плану підвищення тарифів Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Згідно з цим планом з 1 вересня тарифи на електричну енергію для населення зросли до 71,4 коп/кВт-год за споживання до 100 кВт-год на місяць(було 0,57 грн), до 1,29 грн/кВт-год (від 100 до 600 кВт-год) (було 0,99 грн), а при рівні споживання більш ніж 600 кВт-год тариф становитиме 1,638 грн/кВт-год (було 0,57 грн). Також комісія встановила тариф на електроенергію для багатодітних сімей, сімей із прийомними дітьми, дитячих будинків і гуртожитків (незалежно від обсягу споживання електроенергії) на рівні 0,714 грн/кВт-ч. 
За перше півріччя цього року зростання тарифів на електроенергію в Україні склало приблизно 55,7%.
Відповідне рішення Національною комісією держрегулювання енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП) було прийнято ще 26 лютого 2015 року.
«Можна робити будь-які заяви, але фактично вартість електроенергії для населення зменшуватися не буде», – таку думку висловив президент Асоціації з енергоефективності та енерго­збереження Олег Козачук, аналізуючи заяву очільника Міненерго Ігоря Насалика про те, що вартість електроенергії в Україні може суттєво знизитися з лютого-квітня 2017 року.
«За фактом, вартість у нас і так менша ніж у всіх країнах Європи та світу. Заяви, можливо, й будуть, але зараз показником буде реакція НКРЕКП. Згідно з планом, який ухвалила НКРЕКП на два роки вперед, буде підвищення тарифів для населення. Перше підвищення відбулося 1 вересня, а останнє заплановане на березень 2017 року. Про зниження там не йдеться і, скоріш за все, цього не буде», – пояснює Олег Козачук.
На його думку, зараз усім доведеться замислюватися про механізми енергозбереження.
Зменшити рахунок платіжки можна лише одним шляхом – споживати якомога менше енергії всіх видів.
«У першу чергу, важливими є лічильники, тому що, аби розуміти економічний ефект, потрібно мати ваги, а це і є лічильники. По-друге, зрозуміло, що дуже ефективними інструментами є утеплення, світлодіодне освітлення, обладнання з більш ефективним споживанням, використання відповідних матеріалів», – розповів Олег Козачук.
Нагадаємо, нещодавно міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик запевнив, що масового відключення електроенергії не буде.
Також Ігор Насалик має намір провести реформу ринку електроенергії до кінця 2016 року.

Матеріал підготувала Анна РОМАНЕНКО

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 404 | Додав: slovo
comments powered by Disqus